понеделник, 20 юли 2009 г.

Как да се харесаме на началника

Мисля, че въпросът как да станем по – симпатични на началника вълнува в една или друга степен всеки.Затова ще се опитам да анализирам тук различните подходи и това какво биха могли да ни донесат те като резултат.

За най – банално се смята просто да работиш повече и по – качествено.За съжаление, това е доста разпространено заблуждение, което не води до нищо.Вършиш си работата както трябва – e, и?Да сте чули някой да си обича хладилника или телевизора, понеже рядко се повреждали?Едва ли.Шефът ви може да спомене някъде, че във ваше лице е направил успешна придобивка – и толкова.За симпатия и дума не може да става, дори по – лошо – опитните инженери казват – щом работи, не го пипай.Което ви обрича да се мъчите като вол на браздата до пенсия и само да въздишате, като гледате как някои ги повишават.

Следващият подход залага на чисто човешката склонност на всеки да бъде ласкан и да се смята за солта на земята.Тоест, шефът ви иска непрекъснато да се убеждава, че не случайно са го сложили на този пост (дори и да е точно така).Впрочем, в такъв случай още повече.
Това предполага да се съгласявате с него винаги, да го ласкаете, да се смеете на тъпите му вицове, да заклеймявате враговете му...Вероятно това ще бетонира мястото ви във фирмата, но няма да ви направи симпатичен.Все пак човекът не е толкова глупав и знае, че преднамерено го лъжете.Което пък хем е приятно, хем малко обижда.Така че - ще ви викат в тежки моменти да си изливат пред вас душата, но когато нещата се подобрят, веднага ще ви напомнят къде ви е мястото.За харесване и дума не може да става.

Понеже живеем относително в Ориента, вариант е да дадете по – „материален” израз на уважението си – всякакви там подаръци, лични услуги и т.н.Когато се съберат достатъчно, от немай къде ще ви върнат жеста с някоя командировка до Франция например – и толкова.Симпатията не се купува, а това, с което сте се заели, си е просто търговия.При това - вие продавате, а шефът определя цената – и то не във ваша полза.Да не говорим, че всеки обича да получава, но и не да се чувства купен.Общо взето, нещата стоят както с предишния подход.

Малко по – успешно е да измислите някаква далавера на гърба на фирмата и да включите шефа си в нея.Ще бъдете по – обвързани наистина, но...нещата пак са на търговска ( да не кажа „мафиотска” основа).А интересът не допуска чувства.Освен това, винаги съществува риска да ви хванат и да ви изгонят и двамата.

Ако вече сте почнали да се отчайвате и да мислите, че изобщо е невъзможно – спокойно, не е вярно - има начин, но на пръв поглед звучи малко парадоксално:
Трябва да накарате шефа си ТОЙ да ви направи услуга.
Логиката?
Човек е устроен така, че да не обича да се чувства измамен или глупак.Спомняйки си каква е направил за вас, шефът ви непрекъснато ще се самоубеждава, че това не е било грешка от негова страна, че вие сте заслужавали...И ще се опита да си спомни за всичко хубаво, което е видял у вас – а ако то не съществува, ще го измисли.Но никога няма да признае пред себе си, че това е било незаслужено.
И времето ще работи във ваша полза.

Има и един последен начин, за съжаление не винаги приложим.Да отидете при шефа си и директно да го попитате – защо не ме харесваш, нали приличам на теб, ТАТКО....?

Няма коментари:

Публикуване на коментар

За мен

Моята снимка
Смятам се за човек, който има какво да сподели с другите...Дали е така, преценете сами. За връзка с автора: timurcommandos@yahoo.com Едно мое интервю може да намерите на адрес: http://kadebg.com/timur-i-negovite-komandosi/