сряда, 16 септември 2009 г.

България отвръща на удара – 2

И аз като колегите от Холивуд видях, че нещо има успех и бързам да пусна на пазара продължението, докато интересът не е намалял...:)

11.09.2018 г.
Водачът на терористите пази инструкциите си в лаптоп, а той естествено, работи под новия „Windows Bay Ganyo”. Човекът е напрегнат, казва няколко команди едновременно и системата забива. Паникьосан, лидерът произнася сакралната фраза за рестарт: „Abe az shto ne ti…”
Тогава един седящ наблизо пътник – бабанка и половина - отваря очи, обръща се към баш-терориста и с думите - „ти ли бе, келеш?”, му забива такъв шамар, че го вкарва под най-близката седалка.
Шумът събужда и останалите пътници и когато те разбират, че ги отвличат, просто пребиват всички терористи с празни бутилки от уиски.

Мадона, препасана с престилка и с лопатка в ръка, заобиколена от екипа си, сади нова трева на националния стадион – поставено е изрично условие, че това е единствения начин да й бъде разрешено отново да пее у нас, а за такова нещо...

2019 г.
Това е основно година на зрелищата, понеже хляб има в изобилие – Миланската скала гастролира във Видин, Лом и Свищов, Емир Костурица снима „Добруджа Дриймс”, известен политик от миналото се жени за пети път, но вместо от Ибрям Папазов събитието на стадиона е озвучено от Елтън Джон, който за целта добавя в репертоара си „Шакадъм” и т.н.

С референдум се взема решение сградата на Народното събрания да бъде съборена, а на нейно място да се построи арена за корида – хората искат зрелища, които отдавна вече липсват. Самите депутати са отвикнали да спорят помежду си и общуват от своите домове по Скайп – с конферентна връзка. Това най-после решава и някогашния проблем за гласуването с чужди карти.

Поредния кръг на Формула 1, провеждан както винаги в последните години по околовръстното в София, отново се печели от пилотите на „Приста ойл”.

2020 г.
В България възниква крайноляво екстремистко движение, наречено „Митко Бомбата”. Членовете му се определят като антикапиталисти, антиглобалисти и антифилателисти (последното вероятно е техническа грешка, но така е записано в програмата им).
Те веднага прибягват към насилие – жестоките терористични актове варират от повреждане на уредбите в няколко столични дискотеки до раздаване по улиците на балони в гадно-лилав цвят. Това стресира малките българчета и те вечер не искат да заспят, а родителите им призовават за възмездие.
Но чашата прелива, когато терористите успяват да изсипят в главната цистерна на пивоварна „Каменица” десет чувала с ментови бонбони и бирата на половината страна добива отвратителен дъх - вярно, ние българите сме цивилизован и търпим народ, но всичко си има граници.

Президентът излиза с реч, предавана в паузата на най-гледания турски сериал и заявява, че българският начин на живот е застрашен – на карта са поставени националните интереси. Веднага са извикани американски и руски командоси и терористите са заловени на тротоара, докато раздават поредната партида балони.

Съдът е строг, но справедлив. Членовете на екстремисткото движение са обвинени в нарушаване на член първи на конституцията – ако помните, той сега гласи – „Гледай си живота и не се прави на интересен”. Наистина, защитата успява да докаже, че подсъдимите са изпитвали искрено удоволствие от действията си, но обвинението контрира – а защо се правят на интересни тогава? Срещу това не се намират аргументи и екстремистите са осъдени.

Присъдата е жестока – да изкарат една седмица при условията, за които се борят. За целата им конфискуват пурите и финладската водка (атрибути на всеки истински революционер в съвремена България) и ги изпращат в специално съхранен за целта завод отпреди десет години, който иначе е музей. Там, под зоркия поглед на един пенсиониран мениджър, те са принудени при нечовешки условия да работят по осем часа на ден, струговайки никому ненужни детайли. На третия ден основната маса пише молба за помилване до президента, мотивирайки се, че е била дълбоко заблудена.

Остават да работят само фанатизираните им лидери, които дори успяват да изпълнят по половин някогашна норма. Вярата им е толкова силна, че дори издевателствата на мениджъра („стига сте ходили през пет минути до тоалетната”, „ще говорите по мобилните телефони само в почивките”, „на работното място не се четат вестници”) не успяват да ги сломят.

Но човешките възможности са ограничени – когато в събота ги пращат на т.нар. „бригада в помощ на селското стопанство” и ги заставят цял ден да берат домати, те, презирайки себе си, също се отричат от идеологията.
Президентът подписва заповедта за помилване, но като превантивна мярка всички членове на движението са заставени да изгледат целия сериал „На всеки километър” и накрая да напишат съчинение по него. Двама успяват да избягат в чужбина, останалите променят възгледите си и до края на живота си остават с крайнодесни убеждения.

2021 г.
С левите е приключено, но оня бивш лидер, на когото пя Елтън Джон, отново се кани да се развежда и от нямане какво друго да прави, решава да се върне към началото на политическата си кариера. За целта той събира на любимия си стадион хора от някогашно етническо малцинство - с доста труд, понеже от една страна, никой вече не се интересува от религия (за какво да молиш бог, както и да се нарича той, когато имаш всичко?), а от друга – всички се гордеят, че са граждани на България и се представят именно като такива по света. Да се определяш по произход звучи като самообида и никой не го прави.
А и сега хората уместно си задават въпроса – защо да се налага да мразиш съседа си, ако и двамата живеете добре и няма за какво да му завиждаш?
Та - публиката изяжда курбана, гледа борбите и се разотива, като преди това съветва организатора да си гледа булката и да не ги занимава с глупости.


В цялата страна се провеждат всенародни тържества, посветени на десетгодишнината от намирането на златото. Има много концерти, по площадите хората играят хора и ръченици, полагат се венци пред Паметника на геройски уволнените в борбата за победата на капитализма... Кулминацията е огромна дискотека на открито на връх Бузлуджа, а на пулта като диджеи се редуват бившите министър-председатели, които в рап-стил разказват какво са направили по свое време за Родината, за трудностите, които си преодоляли, за да се стигне до тук...А хората танцуват под музиката на откровенията им.

Абе – малка страна, колко й трябва – само една планина злато и малко късмет някой да не го открадне. Другото си идва само.

11 коментара:

  1. Силна 2-ра серия, браво!
    "Двама успяват да избягат в чужбина, останалите променят възгледите си и до края на живота си остават с крайнодесни убеждения." Това ми е фаворита обаче - жестоко!

    ОтговорИзтриване
  2. Великолепен стил, зареждащ всички ни с вяра в бъдещето, щом все още има такива талантливи автори!

    Все пак, сигурен ли си, че планината от злато вече не е открита?

    Търсих кирка тия дни, казаха че всичките вече са изкупени от министерството на финансите ??! :))

    ОтговорИзтриване
  3. Хаха,това за завода ме разби! А колко оптимистичен завършек!;)Ще се радваме да пишеш и при нас: http://www.bglog.net/Literatura/

    ОтговорИзтриване
  4. Първата част беше по-силна, абе като в Холивуд!!! Днес в във в. Култура има един блестящ материал BOIKOBOOK. Случайно вие да сте авторът? Много сходен стил, ама много. Но вообще браво и ще чакам нови шедьоври.

    ОтговорИзтриване
  5. Не, не съм аз. Предполагам, че и двамата сме повлияни от стила на руския писател-хуморист Вадим Артамонов - той го направи популярен с легендарните си "Хроники диверсионного поделения". Изключителено качествени, особено първите две части. За съжаление, виждал съм ги преведени (много калпаво) в български блог, със сменени имена на героите и подписани от автора на блога...Обичайната история.
    Ако някой чете на руски, може да ми пише, ще му изпратя оригинала на "Хрониките" в електронен вид.

    ОтговорИзтриване
  6. верно е, че първата част беше по-силна. явно си личеше импровизацията по време на интелектуално вдъхновение. продължението е резултат от опит за доразвиване на развита в краен стадий теза. поттвърждаване на идеята, че когато си стигнал върха единствената алтернатива е надолу. но все пак авторът е интелигентен човек и му благодаря за остроумната сатира.

    ОтговорИзтриване
  7. Възможно е да сте прав. Но идеята на втората част беше тя да стане контрапункт на първата - тоест, да прокара идеята, че и златен дъжд да се изсипе над България, пак ще има недоволни, а също че и "вечните герои на прехода" няма да пропуснат отново да напомнят за себе си. Народопсихология, какво да го правиш...

    ОтговорИзтриване
  8. kakto e tragnalo skoro ne moje da stane. Politicite sa kato kotkite. Qdat kakvoto im dadat. "pogalnati" sme ot krizata.

    ОтговорИзтриване
  9. Колко трудно беше да ми обяснят на мен "...защо да се налага да мразиш съседа си, ако и двамата живеете добре и няма за какво да му завиждаш?", и колко трудно ми е сега на мен да го обяснявам на другите :) Наистина всичко се връща...

    Браво за поста. Голям талант е да пишеш така, че всички да те разберат. Браво!

    ОтговорИзтриване
  10. Много ми харесва написаното.....но,под Стара планина наистина има много злато,тихо да не чуят дъндитата!

    ОтговорИзтриване

За мен

Моята снимка
Смятам се за човек, който има какво да сподели с другите...Дали е така, преценете сами. За връзка с автора: timurcommandos@yahoo.com Едно мое интервю може да намерите на адрес: http://kadebg.com/timur-i-negovite-komandosi/