петък, 25 юни 2010 г.

Здравето преди всичко

Уважаеми дами и господа!
Като представител за България на международното сдружение “Фармацевти за печалби без граници”, смятам за свой дълг да ви информирам за опасността от предстояща епидемия през есента и да ви успокоя, че нашите членове вече са произвели един милион ваксини и продължават да работят с пълен капацитет.

Според водещите ни специалисти, очакваната епидемия ще бъде поради разпространението на изключително опасния вирус А2Н2 , който при хората ще предизвиква т.нар. “кучешки енцефалит”.
Ще ви изложа основните му симптоми, понеже понякога той е труден за разпознаване в началния стадий.

Първите признаци се проявяват веднага след заразяването, още в инкубационния период. Ако човек е в обичайната си домашна обстановка, жените почват непрекъснато да лаят, а мъжете – съответно да ръмжат. За разлика от нормалното семейно общуване, в този случай джафкането не престава с часове и комшиите погрешно звънят на полицията, вместо на нашите колеги.

Ако не се започне спешно лечение, обикновено съпругът скоро започва да маркира територията си чрез разхвърляне на чорапи и бельо по пода и дори почва да се заглежда по някоя кучка от входа (ако наблизо има такава). За сметка на това жена му почва да търси всяка възможност да го ухапе, при това по някое по-чувствително място. Обаче изобщо не е склонна да му донесе чехлите например – вероятно понеже болестта при нежния пол протича по-леко.

Естествено, болните трябва да бъдат веднага изолирани, но както казах, понякога симптомите се проявяват твърде късно Ето защо заразените продължават да ходят на работа, но и тук се наблюдава рязка промяна в поведението им.
Например, около половината от всички заболели щом видят началника си, веднага почват да въртят опашка (образно казано) и дори се опитват да му близнат...ръката. За сметка на това с подчертано усърдие лаят по подчинените си.
Други заразени забравят досегашното си високоморално и етично поведение и се хвърлят в ожесточена борба за кокала. За целта те понякога се организират дори в глутници, където по-силните се опитват да изядат по-слабите.

Заболелият от кучешки енцефалит може да бъде разпознат много лесно – например, когато бъде извикан от началника си и попитан – кога най-после ще свърши възложеното, носителят на вируса веднага почва да се чеше по най-неочаквани места – това е, понеже мисли, че има бълхи. Ето защо подобни хора не бива да бъдат навиквани, а – внимателно почесани по сърбящите ги места.

Обръщам внимание и на друга особеност на болестта – мислейки се за кучета, заразените имат склонност да захапват веднага всичко оставено без надзор, да си го носят в къщи и да го заравят в двора си. Тук е много важно да се обясни на пазачите на учреждението, че в случая става дума не за кражба, а за сериозно заболяване, така че е желателно те да се преструват, че нищо не са забелязали.

Ако цял колектив бъде заразен, той почва да лае по всеки новодошъл и да се опитва да го прогони. Преди да бъде открит вирусът А2Н2, погрешно се смяташе, че това е защитна реакция на некадърното стадо срещу талантливия нов колега, но сега вече знаем, че причината е съвсем друга.

Предполагам, всеки е обърнал внимание на поведението на бездомните кучета – те по цял ден лежат, но видят ли човека, който им носи нещо за ядене, веднага скачат и почват да лаят по някакъв въображаем враг. За съжаление, абсолютно по същия начин се държат и заболелите от кучешки енцефалит, ако работят в някоя обществена организация. Затова не бива да ги осъждате, а да им съчувствате.

Изобщо, кучешкият енцефалит е една твърде опасна болест, която може да нанесе много вреда на хората поотделно и на обществото като цяло, ако не бъде лекувана навреме и с подходящи средства. Да не говорим пък какви ще са нашите загуби, ако не бъдат изкупени ваксините ни – нали споменах, работим денонощно.

Така че – не икономисвайте от здравето си!
(За направилите поръчки в следващите няколко дни – големи отстъпки. Или комисиони – както предпочитате...)

4 коментара:

  1. Eй - патентовай го това наименование, че тази година, ако не могат да измислят новия грип, срещу който да продават ваксина - да не ти го откраднат. :)

    ОтговорИзтриване
  2. Човече, гениален си! От доста време те чета, нямаш лоша статия. Трябва да събереш разказите в книга. А това с плагиатстването не мога да го разбера. Карай, това сигурно значи, че много те харесват как пишеш.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен: Благодаря. Ако е рекъл господ - и това може да стане - да се появи всичко това на хартия.
    А с плагиатстването - ами има хора, които не подбират средствата, за да привлекат вниманието към себе си. Или ще плагиатстват, или ще дойдат във форума на Кариери (където почти ежедневно пиша), само за да се заядат нещо с Тимур, та белким покрай това някой ги забележи...
    "Разни хора, разни идеали", както е казал класикът.

    ОтговорИзтриване
  4. Браво! Компетентни статии и коментари. Мненията във форума на Кариери са гениални.

    ОтговорИзтриване

За мен

Моята снимка
Смятам се за човек, който има какво да сподели с другите...Дали е така, преценете сами. За връзка с автора: timurcommandos@yahoo.com Едно мое интервю може да намерите на адрес: http://kadebg.com/timur-i-negovite-komandosi/