сряда, 2 юни 2010 г.

За нечий хипотетичен гений

“…Данък върху всеки продаден празен компактдиск въведе вчера правителството с промени в Закона за авторското право. Парите ще отиват за компенсация на авторите, чиито произведения хипотетично биха могли да бъдат презаписани…”

Хипотетично... каква хубава дума. Ами добре тогава:

Трябва да се вдигне данъкът върху всички инструменти – така де, купил си си дрелка например. Уж за лично ползване, но хипотетично може комшията да те помоли да му пробиеш една дупка с нея – и после да те почерпи една ракия, че нищо чудно и салатка да ти направи... А това си е чиста далавера, значи – трябва да я обложим с данък.

А производителите на строителни материали – то вярно, тухлата не е компактдиск, но знаете ли колко нарушения могат да се направят с нея? Например – да се построи нещо в забранена зона или без съответното разрешение на общината. И понеже е много сложно да чакаме да видим ще има ли нарушение или не – данък още преди да е излязла от тухларната!

И една проста краставица да вземем – ами нали човек може да реши да я изнася, да го направи нелегално и по този начин да наруши правата на някоя държава? Като нищо. Значи – данък на всички зеленчукопроизводители, понеже очевидно са хипотетични нарушители.
(За тези, които отглеждат тютюн, изобщо пък не ми се говори – ами ако от продукцията им после някой направи цигари без бандерол? Хипотетично е възможно. Значи...)

А собствениците на животни? Ако е крава, хипотетично може да опасе на някого градината или да стъпче нещо. Ако е по-дребна животинка – все някъде ще изцапа. И понеже не можем да вървил след всяко куче и да го чакаме кога ще удолетвори естествените си нужди, най–добре е да го обявим за хипотетичен нарушител и да си приберем парите предварително. После ще мислим как да компенсираме моралните страдания на гражданите, които евентуално са стъпили в онова там...

Един студент, който учи право, също трябва да плаща данък – очевидно е, че (чисто хипотетично) след завършването си той може да посъветва някого как да заобиколи закона и да избегне справедливото наказание. Е, какво – да седнам сега да чакаме ще го направи ли или не? Нали у нас действа – как беше там – презумция за нещо си...? Значи е човекът е хипотетично виновен.

А на мач скоро ходили ли сте? По-добре недейте, понеже там понякога стават едни лоши работи – чупят седалки, хвърлят камъни, рушат всичко наоколо... Е, вярно, не винаги. Но хипотетично могат да го направят, ето защо няколко стотинки от всеки билет трябва да отиват за собственика на стадиона, а ти после сам си решавай ще трошиш ли или не – платил си си. Само не знам как ще го обясниш това на дошлите полицаи, те не са съвсем наясно с новите тенденции в данъчната ни система...

За интернет-потребителите направо ме е страх да помисля – толкова неща могат да изтеглят нелегално, че свят да ти се завие. Е, може и някой да не го направи, но понеже няма как да предвидим бъдещето – по-добре да си платят всички авансово.

Изобщо – по правилен път вървите, другари – както беше казал един, дето уж беше вечно жив, а нещо не се чува напоследък.

Но друго ми е интересно – когато те изберат за депутат, ти хипотетично после може да не посещаваш редовно пленарната зала. Може и хич да не се вясваш – има такива случаи. По този начин ти очевидно (макар и за момента чисто хипотетично) ще нарушиш сериозно интересите на хората, които са гласували за теб. Е, трябва ли да чакаме да го направиш и да се излагаме да броим всеки път? Щом хипотетично можеш, по-добре да ти сложим допълнителен данък на заплатата още от самото начало, а ти после прави каквото искаш. Е, вярно, не всеки нарушава, но знаете как е у нас – всички плащат. Казват, че и в Европата било така, но аз малко не вярвам.

И затова – когато някой приема закони, добре е все пак да мисли и да не обявява предварително хората за престъпници. Понеже те – така наречения „електорат” – може хипотетично да се обидят.

И аз лично бих ги разбрал.

7 коментара:

  1. А как не им е дошло да обложат и РСтата и СДтата и другите звукопроизводители...

    ОтговорИзтриване
  2. Нека. В момента, в който обложат и Internet-а, ще си дръпнат сами килимчето под краката. Нека да вземат по левче от internet потребителите и да спрат да ни гонят за пиратство. Веднага ще затворят няколкото организации на изнудвачи, дето са "защитници на авторските права", щото ще изчезне смисъла от тях.

    ОтговорИзтриване
  3. Хипотетично абсолютно съм съгласен с теб, че електората си приготвя червения картон и така ще им бие дузпата че свят ще им се завие и на Дянковци, и на разни полицаи дето са били пожарникари но като ги съкратили щото водата свършила и станали полицаи.Та така ясно се вижда хипотетичното изритване че не знам къде ще се изгубят. Най вероятно пак Стани-шев ще е виновен за спъването на бандата туземци пожарникаро-полицаи.

    ОтговорИзтриване
  4. тоя данък е 5% и е от няколко години за всеки внос на празни сд и двд

    ОтговорИзтриване
  5. Чета с удоволствие всеки пост. Автора има направо черен колан по аргументирана ирония. А Наръчника по кариерно оцеляване трябва да се въведе за изучаване в по-добрите университети....задължителен.
    Моля, не спирайте.

    ОтговорИзтриване
  6. Lomgalon: Виж, аз не оспорвам вида и размера на данъците - не съм министър, в края на краищата. Но формулировката е повече от идиотска и обидна. Визирам просто чиновническата глупост.

    ОтговорИзтриване
  7. Ами както каза някой по-горе да наложат на потребителите в мрежата една символична таксичка от по левче примерно, че да не се чувства човек като потенциален престъпник всеки път когато реши да си изтегли нещо. Само не разбрах ако те хванат да теглиш за домашна употреба, какви ще са мерките? Ще има ли "лягай на земята", или ще е по-семпло?

    Тимуре, всеки път изчитам написаното от теб на един дъх, и след края все се чудя в какъв размер ли ще е удоволствието от живата комуникация с теб, даже и за час на по едно кафе:) Жалко, че няма да разбера, тъй като си ми много далеч.
    Поздрави - bee!

    ОтговорИзтриване

За мен

Моята снимка
Смятам се за човек, който има какво да сподели с другите...Дали е така, преценете сами. За връзка с автора: timurcommandos@yahoo.com Едно мое интервю може да намерите на адрес: http://kadebg.com/timur-i-negovite-komandosi/