вторник, 9 октомври 2012 г.

Щедри хора



Колхоз – дело добровольное, хочешь – вступай, не хочешь – расстреляем.

Странни неща стават напоследък у нас – изведнъж хората почнаха да даряват значителни суми на първия срещнат. В момента фокусът е върху здравеопазването, но на практика на подобно внимание се радват всички, от които зависи нещо важно.

Решил Бай Иван да се оперира. Той си плащал осигуровките човекът, както си е по закон. Обаче изведнъж се оказва, че операционната зала е заета за три години напред, а единственият, който е свободен да направи операцията, е един студент от Индия. Е, когато се научи разбира се, понеже за момента…

И бай Иван изведнъж усеща силната вътрешна необходимост да стане дарител. Мисълта, че хирургът, който може да извърши операцията, няма пари за зимни гуми Мишлен за джипа си и кара с Ласа, е непоносима за нашия човек. Току – виж стъпил някъде на лед и язък за скъпото возило… А бай Иван има някаква сума, заделена за сватба на дъщерята – защо да не помогне?
Парите са дарени, а хирургът от благодарност – и по съвсем случайно съвпадение – извършва операцията.

Това е ежедневие у нас и не възмущава никого – особено пък хората, които би трябвало да следят за спазването на законите или разните там професионални съюзи, които иначе много обичат да говорят за етика… Не, тук нарушение няма и всякакви паралели с някогашния рекет на мутрите са напълно неоснователни – нали бай Иван твърди, че доброволно…?

Е, то някога и „застраховането” беше „доброволно”. Поискаш – застраховаш се, не поискаш – крадат ти колата или ти палят магазинчето. Както се казва - изборът е изцяло ваш.

Пък и лекарите са хора, нали? И те искат да почиват в Сен Тропе. Обаче ако отидат да работят в частна клиника, където заплащането на услугите е регламентирано – ами то там данъци, удръжки, осигуровки… Друго си е всеки ден да получаваш „дарения”.

Изобщо, починът е добър и трябва бързо да бъде възприет и от други служители, чиято позиция им позволява да затварят понякога едното или двете очи. Катаджиите например могат да престанат да подозират всеки спрян за проверка че е рожденик и да го карат да почерпи. Получават си дарението и дори тогава няма да се чувстват неудобно, че не са приготвили подарък.

Преподавателите във вузовете няма да се озъртат плахо, когато отварят книжката на чуждестранен студент и да треперят банкнотата да не падне на масата. Дарява си колегата една значителна сума и после започва тежкият и безпристрастен изпит…

За митничарите пък направо не ми се говори – там се дарява като за последно. И никой не се учудва, всички го намират за в реда на нещата. Явно отдавна сме се приобщили към някакви ценности, само не зная към какви точно.

Дори и държавната администрация с нейните прословути търгове… Какво пречи кандидатът за доставчик или изпълнител официално да дари някаква сума на човека, от когото зависи избора? Защо за едни да може, а за други – не? Само лекарите ли ще почиват в Сен Тропе?

Един съдия например – той не е ли човек, не е ли редно да има средства да се поотпусне след убийственото многогодишно писане на мотиви – задача толкова тежка, че се случва изобщо да не бъде изпълнена и престъпникът благородно е оставен на свобода да убие още някого…

...Казват, че у нас имало време, когато хората се срамували да крадат, да лъжат или да изнудват. Възможно е, но явно е било толкова отдавна, че никой вече не го помни и го възприема просто като красива легенда. Докато реалният живот е всеки ден пред очите ни – с цялата си прелест и искрено желание да се помогне на ближния. Направо да си завиди човек, че се е родил тук.

И само някои наши недоброжелатели повтарят – корупция, корупция… Това завистта е страшно нещо – от мен да го знаете.

Просто хората у нас са щедри.

7 коментара:

  1. Удоволствието да четеш фейлетоните ви е несъмнено!

    ОтговорИзтриване
  2. Хаха, това за колхоза в началото... желязна логика! :))

    А смея ли да питам, бай Иван ако нямаше пари какво щеше да стане с него...

    И в болниците, и в администрацията, и навсякъде, ако погледнеш отвън, ще кажеш - горките хора, в какви порутени сгради работят, колко скромно са облечени. А то е съвсеееееееем друго :)

    ОтговорИзтриване
  3. Много се зачудих дали да коментирам :)))) Доста точно описание :) Случи ми се скоро да ходя по лекари- не за мен, за близък, като медицинската документация трябва да послужи за наказателно дело. Вярвате ли ми, че всичко омазаха! Въпреки черпенето нямаше нормален абзац в епикризата. Счупванията са от дясно, описани са , че са от ляво, хематомите по очите още не са се махнали, вижда се, че са от дясно, отново са отчетени от ляво. Нямам думи просто! И като помолих да си ги поправят заедно с придружително писмо за техническата им грешка, не можело да ми дадат такова. Е, добре, а от полицията от къде да знаят коя е вярната епикриза и коя е грешната!?!?!?!!? Само това е основание делото да падне, да не коментирам друго. Иде ми да ги благословя направо по стара българска традиция, както си му е реда по майчина и по бащина линия, цялата рода до десето коляно :(((

    ОтговорИзтриване
  4. Малко уточнения - има разлика м/у подкупа даден на полицай или митничар (дори и съдия) и този даден на доктор или държавен служител (в някои случаи). На полицая и митничаря плащаш, за да не платиш повече на държавата - "почерпката" е част от това, което би трябвало да отиде в хазната. Докато на доктора и държавния служител плащаш за да си свърши работата - нещо като премия освен неговата си заплата. При държавните служители пак има случаи да плащаш за да прикрият нещо или да отървеш глоба, но докторите си прибират просто добавки към заплатите. Не оправдавам лекарите - главния проблем е, че въпреки че плащаш пак може да не се постараят. Вторият проблем е, че изглежда не вземат от всички - иначе би трябвало тарифата да е по-ниска. Или просто се оливат и хем вземат доста, хем не работят както трябва и се оправдават с ниски заплати.

    ОтговорИзтриване
  5. Аз съм против черпенето. Може да почерпя познат за услуга, която не му влиза в работата, но е направил. И личната си лекарка я черпя на рождения си ден, защото се е доказала, че си върши работата така, както си му е редът. Но да черпя паразити, за да свикнат, че може да ги черпят и да развиват груби форми на изнудвачество, ако не бъдат почерпени. Е не, аз не съм съгласна.

    Или за нарушенията на закона и на границата. Какво значи, че ще се плаща за прикриване на извършване на нарушения? Полицията и митницата за украса ли са? Ей заради такива черпения държавата ни е на този хал.

    Най-тъпото е, че заради няколко паразита, които ги черпят, останалите държавни служители, които се мъчат да си гледат работата и са с наистина ниски заплати, отнасят незаслужени обиди от любители на черпенето, а после развиват мизантропия и спират лека- полека и те да си гледат работата.

    ОтговорИзтриване
  6. От известно време чета нещата тук, и съм очарована от начина под който се поднася наистина грозната реалност.Помага ми да я понеса по леко,успокоявайки се,че все още има нормални хора с чудесно чувство за хумор.Поздрави.

    ОтговорИзтриване
  7. А нашумялата новина за:

    Възрастната безпомощна баба, която била дала на следователя 5 хиляди лева, които била пестила с толкова лишения, изработила с толкова пот, и които са дадени на следователя за да се спаси внукът й, който бил убил човек в ПТП... да ти се дореве направо... Кърпички, ако имате, можете да подадете...

    Следовател - няма
    Убийство - няма
    пари - има
    Баба - има, ама не е безпомощна, ами аморална, както и ТВ, които застават на нейна страна, както и полицията и тн, всички, които приемат бабата за жертва...

    ОтговорИзтриване

За мен

Моята снимка
Смятам се за човек, който има какво да сподели с другите...Дали е така, преценете сами. За връзка с автора: timurcommandos@yahoo.com Едно мое интервю може да намерите на адрес: http://kadebg.com/timur-i-negovite-komandosi/