вторник, 28 август 2012 г.

Врата към живота


- Кажи му да влезе…

Секретарката кимна, а Иванов въздъхна и се облегна назад. Когато го назначиха за директор на училището, той прие с леко присвито сърце – страхуваше се точно от моменти като този.
Петър Петров, преподавателят по математика на по-долните класове, застана пред бюрото му, като пристъпваше смутено от крак на крак.

- Сядай, сядай … - махна с ръка Иванов, докато се чудеше откъде да започне. После въздъхна отново и поклати глава.
- Защо така, бе Петров... Нали уж се бяхме разбрали?

Математикът мълчеше. Иванов взе листчето, което лежеше пред него и започна да чете:
- „В града трябвало да бъде ремонтирана улица с дължина един километър. Фирма „Кокиче” е оферирала цена петстотин лева на метър, а фирма „Минзухар” – седемстотин. ..Много скъпо бе, те тротоарите с мрамор ли ще ги покриват…както и да е. Та, пита се – кой ще спечели търга, ако се знае, че собственик на фирма „Минзухар” е дъщерята на кмета…?” Абе, Петров, ти луд ли си да дадеш подобна задача за контролно на деца от четвърти клас?
- Ама те всички познаха верния отговор… - промърмори математикът.
- Млък! В училището ни няма място за политика! Ние тук готвим децата за… отваряме им вратата към живота, така да се каже. А второто подусловие си е чиста провокация – моля, пресметнете колко пари ще загуби общината от това. Нямало политика, а?
- Но аз не съм посочил от коя партия е кметът…
- Казах ти да мълчиш! Какво значение има от коя бил – щом той дава парите…
- Е, парите ги даваме всички ние, но нали казахте да не говорим за …
- Да! Тук децата трябва да получават полезни знания за живота, а не да им се пълнят главите с черногледство…

- Някой се е оплакал – предположи очевидното математикът.
- Не „някой”, а всички кметове от последните двадесет години. Е, без Тодоров, той нали умря – обаче се обади дъщеря му. Впрочем, няма значение – въпросът е принципен: не може да се дават подобни задачи на деца с все още неоформен житейски мироглед.
- Ама аз нали точно затова…
- Аха, затова… - директорът взе друго листче - „Празен, един кораб се движи с 30 км/ч. Натоварен с три хиляди тона захар, същият кораб се движи с 20 км/ч. Пита се:
- а/ с каква скорост ще се движи корабът, ако е натоварен с три тона кокаин (по документи – захар) и екипажът му види катерите на Гранична полиция?
- б/ каква ще е скоростта от първото подусловие, ако освен това целият екипаж е сложил в сутрешното си кафе от превозваната „захар”? (и в двата случая теглото на кокаина да се пренебрегне)….” Петров, та тук изобщо няма нищо за смятане…?

- Няма – тъжно кимна математикът – Всичко е ясно от самото начало. И за тази задача ли ви се обадиха?
- Какво? А, не, не – опазил ни Господ. Обаче виж – не може повече така. Задачите ти са откровено провокационни. Толкова ли няма там басейни, дето се пълнят и изпразват – или например – една пчеличка лети срещу вятъра с… а по посока на вятъра с…Нещо такова?
- Има – въздъхна математикът – Има и такива задачи, но…
- Обаче да се разберем отсега – басейнът се пълни с вода и се пита за колко време ще се изпразни. Ясно ли е? А не – за колко време митничар със заплата 700 лв. ще събере пари за…
- Ясно.
- Е, добре… И не се сърди, ако понякога ти повишавам тон – заради децата го правя. Ние трябва да им отворим вратата към живота, а те…те да си чупят главите после. И без това ми остават само пет години до пенсия. Разбрахме ли се?

Петров кимна малко разсеяно – вече съчиняваше следващата задача.

„Една пчеличка работи цял ден и събира само лъжичка мед, докато за същото време един политик…”

12 коментара:

  1. Използвам случая да напомня, че блогът има ново правило - изрично изискване в коментарите да се ползва само кирилица. Предварително благодаря за разбирането.

    ОтговорИзтриване
  2. Полезно четиво! Само се притеснявам дали комисията за дискриминация или каквото и е там точното име няма да реши, че има онеправдани, иначе си е за учебник направо, ама някъде към 7-8 клас трябва да го учат, нека имат някакво детство все пак.,...

    ОтговорИзтриване
  3. Готино. Тимур ти и за учител ще излезеш супер талант, че може да те загуби инженерното човечество :) хихихи

    П.п. Това аз го написах, ама нямам идея какво означава :)
    Fenix_rises

    ОтговорИзтриване
  4. Е, не е редно да го казвам аз, но в реалния живот наистина минавам за успешен обучител и изобщо за човек, който "от нищото" създава силни екипи (което понякога не може да се предположи от статиите ми). Естествено, единствената причина за това е вроденият ми мързел - ефективният тим върши повече работа и за мен самия остава по-малко...
    Но - за съжаление - наистина не от всяко дърво става свирка. ;)

    ОтговорИзтриване
  5. Условие: Един вестник се печата в тираж 50000 бр. Производствената цена на един брой е 40 ст. За продажба се предоставят 10000 бр. От тях се купуват 2000 бр. на цена за един брой 80 ст. За останалите непродадени броеве издателят плаща на продавача на вестници по 10 ст. на брой. От реклами издателят има приходи 10000 лв.
    Въпрос: Как се казва майката на собственика на вестника и от каква дейност си изкарва прехраната?
    Помощен въпрос: Каква е вероятността на изкара човек шестица от тотото?

    ОтговорИзтриване
  6. Вратата към живота е аварийният изход на училището. Той се използва само при бедствия и аварии. В останалите случаи порасналите деца просто не искат да излязат от детството, но никога няма да си го признаят.

    ОтговорИзтриване
  7. Обяснявам още веднъж за някои неразбрали потребители - има ново правило за писане само на кирилица. Всички коментари на латиница до въвеждането му остават, всички изпратени след това отпадат. Толкова сложно ли звучи?
    ...Оправдания тип "нямам клавиатура с кирилица" не се приемат. За целта има транслитериращи сайтове, например www.translit.ru

    ОтговорИзтриване
  8. Тимур, една идея - сложи линк за транслитерация до правилото написано в дясно. Аз например много съм се затруднявал да намирам такива сайтове, когато са ми били необходими.
    fenix_rises

    ОтговорИзтриване
  9. http://www.webcafe.bg/
    Опция е също да вградиш в блога кирилизатор както е в вебкафето.
    Кирилицата е проблемна за потребители извън България,който ползват служебни ПЦ.

    ОтговорИзтриване
  10. Коментарите на "маймуница" са пренебрижимо малък процент и не оправдават вграждането на каквото и да било. В края на краищата, това не е сайт, който чрез провокиране на емоции (респективно - спорове) се опитва да вдигне рейтинга си. Ако някой много държи да коментира нещо тук, със сигурност ще намери начин да го направи ;)

    ОтговорИзтриване
  11. Браво Тимур за линка за транслитерация. Малко ми е труден за ползване като го пробвах, но е много по-добре от нищо.
    Fenix_rises

    ОтговорИзтриване

За мен

Моята снимка
Смятам се за човек, който има какво да сподели с другите...Дали е така, преценете сами. За връзка с автора: timurcommandos@yahoo.com Едно мое интервю може да намерите на адрес: http://kadebg.com/timur-i-negovite-komandosi/