вторник, 26 юни 2012 г.

Червената шапчица (updated)


Когато предложиха на Ванката да направи сценарий за детски филм, той видя в това шанса на живота си – все пак едно е да пишеш поръчкови статии за разни протести, а съвсем друго – да видиш произведението си на екрана. Дето се вика – утре някой ще реши да заснеме „Титаник – 2.Завръщането” и веднага ще се сетят за оня талант, който направи толкова деца щастливи...

Ванката избра „Червената шапчица” и започна да рисува приказния свят, докато накрая справедливостта възтържествува и лошият вълк ... вече чуваше смеха на децата и радостта в очите им.

Но на художествения съвет нещата се оказаха малко по-различни. Телевизията-продуцент бе изпратила сериозен екип, който държеше на някои дребни промени.
- Какво е това – майката изпекла питка? – попита възмутено възпълна експертка – Ами ако брашното е от генно модифицирана пшеница? А и зърнопроизводителите една реклама не са поръчали при нас, а ние да ги слагаме на преден план? Вижте там, намерете по-актуален вариант...
- И майките у нас не бива да плетат, не поощрявайте надомната работа – обади се друг – Там се крият осигуровки. Каквото му трябва на човек, може да си го купи в първия бутик на „Витошка”.
Ванката въздъхна и си записа.
- После – брала цветя в гората... – експертът по въпросите на природата не беше съгласен – Ами ако са защитени видове? Вместо да помогне да изчистим България....?
- Това с Вълка си е жива реклама на педофилията – обади се първата експертка – Не бива да поощряваме малките деца да говорят с непознати. Вашата „шапчица” не е пълнолетна, нали?
Ванката сви рамене.
- И този момент с бабата – отваря на първия непознат – обади се друг експерт, бивш полицай, а сега домоуправител на блока, в който живееше – Няма ли там врата с код, домофон нещо....Впрочем, знаете ли колко възрастни хора стават жертва на измамници? Включете го, моля.

- Това си е жива клевета – обади се специалистката по защита на животните – Щом е от рода „кучета”, значи непременно яде хора? Може пък да не толкова агресивен вълк, вие откъде знаете?
- Ами според първоизточника...
- Да – и после ще почнат пак – кучетата ядат хора...
- Не, става дума за вълк.
- Абе докато не бъде прибран и проверен – не се знае. И не намесвайте разни ловци – те само това чакат.
- Трябва да засилим контрола върху личното оръжие – обади се бившият полицай – А ловците не са съгласни. Махнете го. Има и други отговорни служби...
- И добавете някои моменти в полза на основните ни рекламодатели – така, незабележимо някак си... Да видят, че мислим за тях и да не ни забравят...
Ванката въздъхна отново и продължи да пише...

След месец филмът се появи на телевизионните екрани. Преразказвам го накратко.

...Живееше едно пълнолетно момиченце – не много красиво, но умно и с модерно мислене. За да не се комплексира от външността си, майка й й купи червена бейзболна шапчица „Найки” от поредната промоция - толкова изгодно, че всички започнаха да наричат момиченцето „късметлийката”.

Един ден майката донесе в къщи три Биг Мак –а и бутилка Кока Кола, сложи ги в рециклируема хартиена торбичка и каза на дъщеря си да ги занесе на баба си, която живееше в другия край на парка.

По пътя момичето често се спираше, за да събира боклуци, хвърлени от несъзнателни граждани. В един момент пред него се появи голям сив обезпаразитен вълк с червена марка на ухото и завърза непринуден разговор на тема опазване на околната среда. Когато чу целта на пътуването й, вълкът набързо се сбогува, скри се зад едно дебело дърво и извади мобилния си телефон. После развълнувано обясни на бабата, че внучката й е блъснала с велосипеда си и убила цяла рота войници, така че ако не намерят пет хиляди лева за прокурора...

Докато момичето събираше боклуците, вълкът стигна пръв до апартамента на бабата, взе парите, а нея я заключи в мазето. После се излегна в леглото като истински порно актьор и запали цигара – не с тютюн, естествено – за да не се дава лош пример на децата – а с лека марихуана.

Момичето се бе изморило да се взира в тревата за боклуци, а и баба му не беше кой знае каква красавица, така че то отначало не забеляза подмяната. Но все пак някои неща го накараха да се усъмни:
- Бабо, а защо са ти толкова големи ушите...?
- От прическата е, моето дете. Но от друга страна, това е хитът на сезона.
- Бабо, а защо са ти толкова големи очите..?
- Понеже ползвам новата спирала на „Мейбълин” - обясни вълкът - Придава обем на миглите и прави очите по-изразителни.
- Бабо, а защо са ти толкова големи зъбите...?
- Понеже ги мия с „Блендамед” и пия мляко с калций...Абе, ти няма ли да спреш да питаш, че накрая ще взема да те изям!

Момичето се вгледа внимателно – вълкът не беше чак толкова стар, а до възглавницата лежеше пачка пари (всъщност от бабата, но това го знаем само ние).
- Ами изяж ме – прелъстително се усмихна момичето – Че то напоследък са се навъдили едни помияри – само обещават...

Вълкът скочи и се хвърли върху нея, но точно в този момент навън минаваше служител на „Екоравновесие”, който го бе закъсал с плана. Ето защо под предлог че спасява момичето той се втурна в стаята, приспа вълка с внимателен удар с чук по главата и го натовари в камионетката.
Писъците на момичето останаха нечути и на следващия ден вълкът беше кастриран, а после пуснат отново в парка, където той незабавно се обеси на първото срещнато дърво. Логично – щастието не е само в парите, има и други потребности.

Момичето прибра пачката, а после освободи баба си и двете заедно написаха жалба до полицията срещу телефонния измамник...

...Филмът нямаше успеха на турските сериали, въпреки края с нещастната любов. Но понеже се финансираше от европейска програма, комерсиалният успех не бе толкова важен. Главната цел – определени послания да стигнат до детското съзнание, бе постигната.

И после – защо младото поколение било толкова прагматично, нямало мечти и т.н....? Питайте Ванката, той ще ви обясни.

7 коментара:

  1. Ужас! Прекалено вярно, за да е весело!

    Fenix_rises

    ОтговорИзтриване
  2. За съжаление това е нашата действителност :)

    ОтговорИзтриване
  3. За съжаление това не е само вашата действителност (-:

    ОтговорИзтриване
  4. Този тип литература за младото поколение е както за нас средновековната. Напълно неразбираема е, пълна с чувства, представи, идеали, които не съответстват на живота сега. Техниката, с която разполагат от малки им дава възможност да играят с въображението си. В книгите, които ние с теб сме чели, нещата са точно определени от автора, той разчита на внушенията, които задава с образите, които създава. Новото поколение иска да стигне по свой път. Те блокират опитите ни да ги накараме да мислят в определен модел и по определен начин. Всеки иска да реализира себе си и го прави без страх, защото смятат, че светът е пълен с възможности, с които можеш да експериментираш. Докато на нашето поколение не се даде избор. Ние имаме линейно мислене, на което съответстват определени правила на живот. Ние вярваме, че това е правилно, живеем в определени от нас граници, които новото поколение иска да разчупи. Докато ние заучаваме какви са нещата от живота, те искат сами да ги усетят.

    ОтговорИзтриване

За мен

Моята снимка
Смятам се за човек, който има какво да сподели с другите...Дали е така, преценете сами. За връзка с автора: timurcommandos@yahoo.com Едно мое интервю може да намерите на адрес: http://kadebg.com/timur-i-negovite-komandosi/