вторник, 25 октомври 2011 г.

Алъш-вериш


Напоследък търговията на сергията не върви много, та добре, че са изборите – да изкарам някой лев.

…Звъни ми оня ден координаторът на „пембените” и вика: „Кирчо, приятелю – хайде да ни напазаруваш малко гласове, че – отиде бъдещето на България”. Отивам в централата им и там ми връчват едно куфарче с пари.

Качвам се на едно такси и слизам в началото на Хаджи Осман махала, за която все твърдят, че жителите й не се къпели. Да знаете, не е вярно – като завали дъжд, покривите на бараките протичат и… Посреща ме лично кварталният полицай:
– Киро, ти къде си тръгнал така? Гласове ли ще купуваш?
Кимам.
- Ей, най-после! Вече се страхувах, че няма да дойдеш. А само на заплата…
После прибира процента си и ме информира, че местните „лидери” вече ме чакали.

Влизам в кръчмата и поръчвам по една гроздова на всички. „Лидерите” отначало се пазарят – инфлация имало, събирали пари да купят булки на синовете си, но после се договаряме за двадесет лева на глас. Уточняваме общата бройка, а после внучето на единия води куче. Написваме на гърба на кучето номера на бюлетината, която трябва да бъде пусната и внучето си го прибира, за да го върже впоследствие пред избирателната секция. За всеки случай да се уговаряме да напишат същия номер и на всички къщи наоколо – хората тук имат много грижи и често забравят.

Сбогувам се с „лидерите” и си тръгвам, но след малко ме спира едно младо момиче:
– Бате Киро, аз съм от ТБВ – телевизията с човешко лице и … разни други работи. Наредиха ми да направя репортаж за купуването на гласове, а освен теб досега никой не е дошъл… Моля те, купи поне един глас пред камерата!

Гледам я – на годините на дъщеря ми – и ми дожалява. Ако не й помогна, ще направи някой репортаж, че у нас живеят и нормални хора, а не само изроди – и ще я изгонят. Политиката им е такава, нищо не може да се направи. Затова викам на Асан да излезе от кръчмата, прегръщам го с една ръка, а с другата пъхам бавно пет лева в джоба му (повече не смея, понеже после няма да ми ги върне). Момичето кима, вади микрофона и започва възбудено: ”Уважаеми зрители, имаме новина! Репортерката под прикритие…”

В този момент телефонът ми звъни. Приятелите са усетили, че вече съм почнал да купувам гласове и се страхуват да не останат на сухо. Някои дори предлагат отложено плащане.

Пред блока ме чака в джипа си Пешо Тегела – той има шивашки цех и иска да ми продаде гласовете на работничките си на едро. Цената е колкото да не е без хич и аз изказвам леко съмнение, че… Но Пешо ме уверява – щял да ги натовари направо от работа и да ги върне пак там – а който откаже – на улицата. Неохотно приемам.

По-късно ми се обажда някакъв професор и ми предлага да ми продаде гласовете на студентите - в сесия били и който искал поне тройка по неговия предмет… Казвам му да им провери удостоверенията за гласуване на друго място и да се обади пак.

Връщам се в къщи, сядам в креслото и си сипвам едно уиски. В същото време идва дъщеря ми и предлага – имала сто приятели във Фейсбук, по пет лева на глас… Обещавам й – ако ми донесе лед, ще помисля.

Жената също предлага да осигури десетина гласа на разумна цена и когато я питам откъде, се изчервява и вика – приятелки… Обаче аз познавам всичките й приятелки и знам, че отдавна се продали не само гласовете си… Замислям се.

Виждам, че куфарчето е почти празно, поклащам глава и пускам телевизора. Там се появяват няколко политици и почват да ме убеждават, че купуването и продаването на гласове било престъпление. Добре де – но кой тогава ги плаща тези гласове – марсианците ли? Аз може да продавам на сергия, но съм чувал, че именно търсенето определя предлагането…

Но понеже има процент и за мен, само махвам с ръка. Сипвам си още едно уиски и мислено отбелязвам, че все пак трябва да проверя онези десетина гласа, оферирани от жена ми. Не че нещо се съмнявам, но все пак…

Избори са това, бъдещето на България е заложено на карта.

10 коментара:

  1. Супер е! Не можах само да разбера дали вярваш на реалните репортажи за корупция или не?

    Fenix_rises

    ОтговорИзтриване
  2. Какво е станало с публикацията? Показва ми, че е била свалена.

    ОтговорИзтриване
  3. Fenix_rises: По принцип вярвам, но ги възприемам критично - пращат някоя като Миролюба Бенатова да "улови" една дребна риба - и готово. Тоест, това си е преднамерено отклоняване от големите играчи. Някой да е направил сериозно разследване коя партийна централа плаща. с какви пари и т.н.? То не че не се знае, но да си го видял по телевизията? Тоест, онези с човешкото лице само симулират активност и се правят на американци.

    gost: Тук си е публикацията. Вероятно проблемът е в браузъра ти. Почисти временните файлове, кукитата, кеша - и опитай пак. Веднъж и аз не ги виждах и открих проблема едва когато отворих блога с Опера вместо с Експлоръра.

    ОтговорИзтриване
  4. Аз самият няма да гласувам, но от мениджърска гледна точка - за Плевнелиев. Разпиляването на властта е в основата на проблемите със съдебната система. Тоест, в конкретния случай Плевнелиев е по-малкото зло. У нас "разделение на властите" означава само "скриване на отговорността".
    Най-лошият вариант за мен бе Кунева, но тя отпадна.

    ОтговорИзтриване
  5. Тимуре, чета те редовно с внимание и удоволствие, цитирам те сред познати и приятели, наскоро разказвах дори на невръстните си хлапета приказката за помешчика, Иван и Степан...
    Любопитен съм - резултата на Светльо Витков не те ли провокира?

    ОтговорИзтриване
  6. С нетърпение очаквах статия по повод изборите. Интересно ми е как би коментирал и случая за наблюдателката от SILBA и секция 59 в Кюстендил.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. тимур,абе я кажи имаш ли нещо общо тук http://neverojatno.wordpress.com/2012/01/03/cameran/

      Изтриване
    2. Не, това не е моя статия. Всъщност, под истинското си име имам публикувани само около 15 - 20 статии (за едно и също издание). Хората тук, които ме познават в реалния живот или в социалните мрежи (има поне десет такива) знаят къде. Обаче не могат да кажат, понеже коментарите им няма да минат модерация.:)))
      ...Всъщност, в онези статии за пръв път се появи "светата троица" - оперативният мениджър Георгиев, търговският Стефанов, главната счетоводителка Петрова и дори Главният...Но по една или друга причина спрях да пиша за тях.
      Доста от онези статии заслужават да бъдат качени тук, но няма как, понеже Гугъл веднага ще извади името на автора. А българинът е злопаметен човек, наскоро отново някой много искаше да разбере кой е оня Тимур, дето написал...
      Бай Ганьо е безсмъртен.

      Изтриване

За мен

Моята снимка
Смятам се за човек, който има какво да сподели с другите...Дали е така, преценете сами. За връзка с автора: timurcommandos@yahoo.com Едно мое интервю може да намерите на адрес: http://kadebg.com/timur-i-negovite-komandosi/