сряда, 6 юни 2012 г.

Чичо, защо кихаш?


Не зная дали ви е известно, че след забраната за тютюнопушенето на обществени места сега се планират подобни мерки и срещу кихането. Няма как - Европа настоява, а и...

Строго погледнато, кихащият вреди и на себе си, и особено на околните, като ги обсипва с бацили. Особено опасни са те за подрастващия организъм, чиято имунна система не е напълно доизградена.

За съжаление практиката показа, че всички опити в заведенията да се обособят отделни помещения за кихащи са обречени на неуспех - отива семейство да вечеря и единият от съпрузите приема доброволно да се жертва, сядайки с половинката си в съответната зала. По този начин, вместо да ограничим вредния навик да се киха, ние неволно го разпространяваме.

Напразни се оказаха и опитите да се забрани продажбата на капки за нос и кърпички в района на училищата - следвайки примера на някои филмови герои и телевизионни реклами, младежта си киха на поразия, без да се замисля доколко опасно е това за бъдещето на нацията. Понякога подобен вреден навик добива размерите на епидемия.

А знаете ли колко опасно е кихането по време на шофиране? Човек за миг затваря очи, а крайпътните дървета само това чакат. Ето защо идеята да се забрани шофирането в настинало състояние далеч не е толкова нелепа, колкото може да се стори на някои на пръв поглед.

Естествено, подобна мярка силно ще удари по интересите на туризма например - сами разбирате - няма как мъжът да отседне в Несебър, а хремавата му съпруга да продължи за Турция. Дори само едно от децата да киха, ние губим цялото семейство. Но, от друга страна, спестяваме си пред Европа имиджа на дивашка страна, в която всеки може да си прави каквото си иска, без да го е грижа за околните.

Ето защо трябва да се сме последователни докрай - пълна забрана за кихането на спирките на градския транспорт, на басейни и стадиони. Е, вярно - с последните е малко трудно, понеже феновете често хвърлят бомбички и димът кара хората да... но и това има решение - една глоба от около 500 лв., ако не прекрати вредния навик, поне ще напълни бюджета.

Някои казват, че било трудно да се ограничиш да не кихаш. Позволявам си да не им вярвам - познавам хора със силна воля, които веднъж завинаги отказаха кихането и сега се чувстват по-млади и здрави. Дори някои в момента отказват и кашлянето. Така че всичко е само въпрос на желание (на Обществото, естествено - кихащите кой ги пита?) и на по-големи глоби. Както знаете - хората с бой научиха мечките да карат колела. Ако 500 лв. не са достатъчни, нищо не пречи глобата да бъде удвоена. Дори може да се помисли и за малка санкция - стотина лева, не повече - за тези, които казват "наздраве" и по този начин поощряват кихането. Добре е за бюджета, както споменах.

Все пак нашите управници са демократични и затова се предвижда преходен период - свободно кихане на улицата, ако наоколо няма никого. За целта, ако човек е с компания в ресторант например и почувства... тръпката, трябва бързо да стисне носа си и да изтича навън, да се увери в отсъствието на граждани в близост, и тогава спокойно да си кихне. Звучи ви малко сложно ли? А 500 лв. глоба?

Естествено, очаква се силна съпротива от лобито на производителите на носни кърпички, където са преплетени значителни приватизационни интереси. Но за нас имиджът ни в очите на Европа е преди всичко и не можем да го загубим само защото туристите предпочитали нашите по-евтини курорти. След кокошките е време да ощастливим и тях.

...Бързам да успокоя читателите - кихането ще бъде забранено само в пряк смисъл, но не и в преносен. Практиката "да кихнеш на някого нещо за услуга" остава, понеже не противоречи на европейските ценности. А и - честно казано - на нея се крепи половината ни икономика.

Така че - избягвайте простудата и очаквайте поредната дивот... пардон - грижа на управляващите за здравето ви.

11 коментара:

  1. Тая забрана за кихането страшно ме кефи.Иначе си кихам около 20 пъти на ден.Обаче сега като изляза с некихащи приятели , примерно изляза вънка и кихна 3 пъти набързо.Иначе щях да кихам вътре поне 19 пъти.Та тая забрана си е добре и за болните ,ама който може да се владее.

    ОтговорИзтриване
  2. Ако не беше тъжно, щеше да е много смешно, но е и много вероятно.

    ОтговорИзтриване
  3. хаха ох, не знам дали да се смея или да плача :D

    ОтговорИзтриване
  4. Не са описани вредите за населението, които ще причини кихането.

    Например кръчмите ще фалират, понеже много хора, за да не кихат вътре, просто ще спрат да ги посещават. Освен това планираното плавно спиране на кихането е довело до влагане на немалко средства в изграждането на обособени помещения и на системи за проветрение на последиците от кихането. И поради това кръчмарите ведно с персонала им, освен безработни, заради намалялата работа и съответно приходи, ще са и вероятно доста бесни за похарчените пари за обособяване на помещения и вентилации, които никой не планира да им възстанови и бесни за лишаването от прехраната чрез забраната за кихането.

    Увеличената безработица ще докара влошаване на ОВИ-то на и без това кихащата от болежки държава и то не само в частта "най-ниски доходи в Европа"...

    И като за край, аз лично не се наемам да прогнозирам за евентуалните ползи от кихането за крайно ограничен брой имунизирани от ОВИ-та от всякаква форма, вид и разпространение лица, при които никога не е ясно кой как и на кого киха и у колко е кихнатото...

    ОтговорИзтриване
  5. Правилно. Много правилно. Сега трябва да следват подобни рестрикции за кашляне, мигане, прозяване, газоотделяне естествено, несъразмерено тяло и още хиляди други, а глобите задължително да надминават 5 МРЗ. Браво Тимуре, искаме да напишеш и ДЕСЕРТация на тая тема, може би ще те вземат за министър на финансите да речем ....

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз съм привърженик на фанатичната идея да се спре производството изцяло. Това е единственият начин.

      За вече пристрастените - никой няма да умре, ако спре.
      За децата - много малко от тях ще започнат.

      Разбира се, вероятно няма да доживея да се порадвам на това...

      Изтриване
  6. Аз пък съм привърженик на идеята да не се разрешава на чиновници (защитаващи сериозни бизнес-интереси) да решават кое е полезно за мен и кое не. Два примера:
    1. Едно сериозно изригване на вулкан изхвърля в атмосферата далеч повече вредни вещества,отколкото ВСИЧКИ автомобили на земята за десет години. Тоест, изгорелите газове са локален проблем. Мислите ли, че "Грийнийс" не го знаят? Знаят го, но им се плаща и се тръгва с едни идеи за забрана вноса на коли втора употреба...За да се раздвижи бизнеса на вносителите на нови.
    2. Лексотанът е със зелена рецепта, понеже причинявал (понякога) пристрастяване. Според познати психиатри - в около 0,1 % от случаите. Но да лишиш невротик от лексотан е много по-вредно за човека. От друга страна, прекомерната употреба на готварска сол също е вредна, особено за хипертониците. Ами да я направим и нея със зелена рецепта или поне с купони? (аз самият съм пристрастен и безсолно не ям).

    Мисълта ми, Рая, е че никой няма да умре и без театър, и без музиката на Бийтълс (помня времето, когато тя официално бе обявена на по-вредна от цигарите), без самолети и т.н. Но рестрикции са оправдани само срещу малолетните, за пълнолетните ми мирише малко на насилие.

    ОтговорИзтриване
  7. За разлика от театъра, вредата от цигарите е доказана. Освен това има почти стопроцентово пристрастяване само след няколко употреби (да не кажа една).

    Какви са мотивите зад законите е отделен въпрос. А колкото до рестрикциите... без рестрикции може само в джунглата :)

    Но както и да е, какво да я дъвчем темата, като от нас нищо не зависи.

    ОтговорИзтриване
  8. ПУШАЧ
    ДО РАЯ ХРИСТОВА
    Рая, Рая, Рая ... когато други хора започнат да решават вместо теб, кое е полезно за теб и кое вредно ами, ... да ти е честито щастието - "Всеки има право на лош вкус", гласи стара максима. Всеки има право и да си причинява всичко, с което не пречи на другите - това не може да се обори логически.
    Това сатанизиране на пушачите си е чиста проба пропаганда и политически и икономически интереси, а хората, които го организират и режисират им дреме на ... за твоето или нечие друго здраве, ако не е тяхното.
    П.С. Пушач съм, но нямам никакви проблеми със забраната за пушене на закрито. Бил съм в други бели държави, където е същото ... и не умрях, нито спрях да пуша.

    ОтговорИзтриване
  9. Смята се, че голяма част от някои съвременни смъртоносни болести се дължат на тютюнопушене: рак - всички разновидности, инфаркт, инсулт, високо кръвно налягане, диабет и др.
    Когато възникне проблем, европейците избират комисия от специалисти, в случая - медици, която да предпише превантивни мерки и очакван ефект. В нашия случай се смята, че ще намалеят случаите на определен тип заболявания, за които се смята, че ощетяват икономиката на съответните страни-членки, чрез изплащане на болнични, болничен престой, скъпи лекарства и т.н. Явлението се наблюдава статистически, за да се разбере дали съответните мерки са правилни.
    По същият начин се правят и други инициативи: неделен ден без автомобили в центъра на града /за да се прочисти въздуха в града/, спортни състезания и тържества по улиците / за да се възвърне традицията да се спортува/, японския почин - 1000 крачки всеки ден /за борба със стреса/ и т.н.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. "Смята се, че голяма част от някои съвременни смъртоносни болести се дължат на тютюнопушене: рак - всички разновидности..."
      Позволявам си да не се съглася с последното. За съжаление - на база собствен опит и наблюдения.

      Изтриване

За мен

Моята снимка
Смятам се за човек, който има какво да сподели с другите...Дали е така, преценете сами. За връзка с автора: timurcommandos@yahoo.com Едно мое интервю може да намерите на адрес: http://kadebg.com/timur-i-negovite-komandosi/