понеделник, 7 февруари 2011 г.

Антената

Точно срещу нашия блок има паметник на съветски войник - и докато политическите сили спореха да го събарят ли, да го местят ли или просто да го измият, се намеси един голям мобилен оператор. Дойдоха хората и забучиха една антена точно в дулото на автомата. Войникът заприлича на ловец на духове, а понеже операторът си плащаше редовно наема, споровете бързо затихнаха. Проблемът остана само за нас. Всъщност Гошо инженерчето от втория етаж ни предупреждаваше, че антената е насочена точно към нашите прозорци, но отначало никой не му обърна внимание. После обаче започнаха да се случват странни неща.

…Ето например – Пепито, студентката от третия етаж. Обещало момичето на майка си да прескочи до дискотеката само за час-два, но… Върнало се чак на сутринта. И когато майка му – с пълно основание – почнала да му се кара, Пепито признала, че докато стояла на прозореца и гледала дали идва повиканото от нея такси, някакво странно мравучкане плъзнало по тялото й, получила леко замайване и … Помнела само как се е качила в таксито и после – нищо. Остави това, ами майка и нещо взе да подпитва има ли някой от входа познат гинеколог, та…

…Кънчо от партера отишъл просто да изхвърли боклука – жена му се върнала от работа, пъхнала кофата в ръцете му и го изблъскала навън. Смятала, че той ще се върне до пет минути. Когато обаче минал половин час, тя се притеснила и излязла на балкона. Огледала се, но от мъжа й нямало и помен. Тя изчакала още час (допуснала, че някой може да е извикал Кънчо да му помогне нещо), но после се паникьосала и позвънила в полицията.
Намерили мъжа й в кварталната кръчма на шестата ракия. Не помнел нищо, дори кофата за боклука липсвала. Кънчо само повтарял как сякаш нещо го блъснало, а в главата му затиктакало, та в първия момент помислил, че се е превърнал в микровълнова фурна. После вече не помнел нищо…

…А Пешо от другия вход заминал в командировка. Нагласил си човекът багажа както винаги, взел си довиждане с жена си и тръгнал към спирката. Тук нещата стават още по-загадъчни, понеже съпругата му твърдеше, че й се обадил от автобуса и казал, че вече пътува за София. Жената се успокоила и излязла да изпуши една цигара на балкона. Времето било топло, цигарите станали три, а когато понечила да се прибира, тя случайно погледнала към нашия вход и видяла мъжа си по потник на терасата на Мима от четвъртия етаж. Получил се голям скандал с крясъци и скубане на коси и декларации по адрес на разни парясници, които само гледат как да докопат някой чужд мъж… а Пешо седял до тях на стъпалата на стълбището и замислено клател глава. Когато Мима накрая успяла да се изскубне, втурнала се в апартамента си и заключила вратата, дошъл и неговият ред. Жена му се нахвърлила яростно, но замръзнала, като видяла унесеното му изражение. Дори – според нея – от Пешо се излъчвало леко сияние. И тогава жената си спомнила, че тяхната спалня е точно срещу антената и….

Решихме, че на всичко това трябва да се сложи край. Направихме събрание и гласувахме антената незабавно да бъде махната. Подписахме протокол и го занесохме в общината. Там обаче ни обясниха, че паметникът не е част от нашия блок, да сме си гледали работата и ако толкова сме държали да се караме с някого, да сме се обърнели директно към оператора. Което и направихме.

Прие ни младо момиче и обясни, че управителят бил зает. Ние обаче я заплашихме, че ако началникът й не се срещне с нас, ще наемем кран и някоя нощ ще демонтираме паметника и ще го предадем за вторични суровини, а парите ще си разделим като компенсация за причинените ни страдания. Момичето се сепна - изглежда видът ни е бил доста отчаян - помоли ни да изчакаме малко и влезе в кабинета на шефа си.
След минута се върна и ни покани да влезем.

Управителят бе приветлив мъж на средна възраст. Той ни покани да седнем около голямата маса в кабинета му, а после ни предложи да споделим проблемите си.

Разказахме му всичко – и за Пепито, и за Кънчо, и за Пешо, и за това, как хлебарките в кухните внезапно изчезнаха… Говорихме около половин час, а той внимателно слушаше и кимаше. Когато приключихме, управителят внимателно се изкашля:
- Да, разбирам – чувствате известен дискомфорт. Не мисля обаче, че причината е в нашата антена.

Ние избухнахме в протести, а Гошо инженерчето започна да му чертае на един лист диаграми на насоченост и да пише формули. Управителят обаче само поклати глава:
- Главоболие - казвате - тръпки, загуба на паметта….Искрено ви съчувствам.
- Ами махнете я тази антена тогава! – ревнахме в един глас ние.

- Няма начин – въздъхна управителят – тя е част от схемата ни. И разбирам, че сега се чувствате зле – тук той направи малка пауза и внимателно ни огледа – Но я си представете какво ще стане, когато накрая я включим….?

5 коментара:

  1. Aaaaa, не е истина в каква истина живеем....

    ОтговорИзтриване
  2. Към същата схема на мобилния оператор, за който пишеш, е да рекетира абонатите си по следната схема: предлага се нов, "по-изгоден" план на клиента, въпреки че старият не е изтекъл. "Подаряват" на потребителя "безплатни минути", които се отчитат като брой секунди след първата минута. Това е обяснено единствено в Интернет под ценовата листа на услугите и ако не си бил там, проблемът си е твой, да си се информирал своевременно, а не да подписваш договори, за които си чул, че са добри. Служителите на компанията наричат тези несъответствия и лъжи "подводни камъни" на договора. ХОРА, НЕ ВЯРВАЙТЕ НА ПЛАНОВЕ С БЕЗПЛАТНИ МИНУТИ! ПРЕЦАКВАТ НИ!

    ОтговорИзтриване
  3. Писах на Валя Ахчиева от БНТ. Не знам дали ще реагира. Имаш ли познати журналисти, които да дадат гласност на този рекет? Разгласи го, това можеш да направиш, като част от медия. Това са милиони на наш гръб. Никой не може да си обясни, защо са толкова скъпи тези услуги. Опитват се да ги притиснат да намалят цените, но с тази практика нищо няма да се промени за нас. Схемата работи безотказно и в трите оператора.

    ОтговорИзтриване
  4. Sushtoto e s *bezplatnite* sms-i. Zaplashta gi nevinniyat im polutshatel, nezavisimo ot kogo sa.
    Alternativa na tezi uslugi obatshe e SKYPE. V tazi bezplatna programa ima SMS, TELEFON i VIDEOVRUZKA. Istinski razkosh.

    ОтговорИзтриване

За мен

Моята снимка
Смятам се за човек, който има какво да сподели с другите...Дали е така, преценете сами. За връзка с автора: timurcommandos@yahoo.com Едно мое интервю може да намерите на адрес: http://kadebg.com/timur-i-negovite-komandosi/