неделя, 16 юни 2013 г.

Бай Асан, комшията на парламента

В понеделник приеха закона окончателно, във вторник „ЦСКА” и „Левски” обявиха обединението си с „Нефтохимик” (понеже имал хубав стадион) и заминаха да тренират в Бургас, в сряда ултрасите се биха кой коя трибуна да заеме на новото място… и общественото внимание бе отклонено. Включително и това на определени служби за охрана, които с изумление установиха в четвъртък сутринта, че някой е направил пристройка от дъски и ламарина от едната страна на Народното събрание.

Две полицейски коли спряха до нея и извлякоха отвътре сънения бай Асан, а също и многобройната му сополива челяд. Но докато униформените го питаха дали случайно не е луд, а той им тикаше в лицето Държавен вестник, наоколо се събраха още стотина мургави братовчеди и скоро над тълпата можеше да се чуе само едно изречение: „Единствено жилище му е, какво като е незаконно? Вече може.”

Дойдоха репортери и дори представители на БХК – и пред тях бай Асан обясни, че се е сбъднала най-съкровената му мечта – да си плаща редовно тока. Досега в махалата не можело, нямало партида, но вече… Хората от БХК се просълзиха пред камерите, а нашият човек помоли да го захранят със стотина кабела едновременно – много ги обичал.

Не че беше толкова лош човекът – е, вярно, понякога пускаше песните на Софи Маринова малко по-силно, но пък и част от народните представители веднага наостряха уши – кръвта вода не става. Дори когато през есента Айшето клекна пред дома си да вари лютеница, доста от депутатите донесоха по една филия хляб да им намажела – напомняло им за родното село и изобщо… Айшето мажеше и дори гледаше на ръка и предсказваше бъдещето, докато накрая й забраниха – в резултат на казаното от нея политическото пространство изведнъж се оказа силно прекроено.

Макар че от сградата на парламента пуснаха специален маркуч и раздадоха корита, скоро бе установено, че къпането в суровия софийски климат било опасно за несвикналите на подобно изпитание организми на пришълците, та след месец в парламентарната зала винаги знаеха от коя посока духа вятърът. За сметка на това силно се подобри имиджът ни пред Европа; щом поредният защитник на правата на малцинствата дойдеше да порицае лично депутатите, децата на Асан го посрещаха усмихнато, снимаха се с него и му свиваха часовника. Е, то при европейските заплати един часовник не е голям масраф, но скоро посещенията престанаха, а в съответните комисии бе отчетено, че България най-после…

Най-големият син на Асан дори веднъж седна на тротоара пред Народното събрание – комшии сме, нали, какво толкова – и се опита да организира игра на „тука има, тука нема”, но един заслужил депутат (с пет мандата зад гърба си) го плесна по врата и му обясни – за нас, момче, винаги е имало и ще има…

А когато дъщерята на комшията навърши тринадесет години и й стана време за женене, от ръководството на парламента проявиха разбиране – за три дни районът бе отцепен, на площада отпред сложиха дървени маси и пейки, а пет коли на „Спешна помощ” дежуреха наблизо – ако на циганска сватба накрая не заиграят ножовете, значи ракията е била малко. Едновременно с това населението от околните квартали бе предупредено да стиска зъби и по възможност да не получава инфаркт, предвид на утежнената обстановка и липсата на ресурс. Но няма как – нали казват – понякога комшията е по-ценен и от брата…

Понеже беше на удобно място, жилището на бай Асан скоро се превърна в лоби бар на известните организации „Евророма”, „Евромилан”, „Евроювентус” и т.н. – и скоро бе трудно да се прецени къде спират повече черни мерцедеси – пред главния вход или пред този на Асан. Особено преди избори мястото за паркиране не стига, заемат всичко наоколо и депутатите вървят доста пеша. Но точно тогава пък смее ли някой да се обади?

…И като стана дума за мерцедесите, та се сетих – сега същите хора са решили да доразвият идеята си в нов закон – ако колата ти е единствена, дори и да е незаконно придобита – няма проблем. После ще се обсъжда вероятно същото и за дипломата за висше образование – купена, но само една – е, сега ще се дискриминираме ли? Ами държавната администрация да остане без хора…?


Някой може да каже, че всичко това са измислици и в центъра на София не може да се построи цигански коптор. Вероятно е така, но пък навсякъде другаде – няма проблем.

Въпросът ми е – а защо?

6 коментара:

  1. ами виж сега, щом може пеевски да стане шеф на данс, колко му е да се нацвъкат коптори навсякъде.

    ОтговорИзтриване
  2. Статията е доста показателна и каквото и да кажа, ще е излишно. От изгладнели за власт комунисти какво друго да очакваш.

    ОтговорИзтриване
  3. Бай Ганьо няма партийна принадлежност- той иска да е в политиката не заради принадлежността си към някоя партия, а за друго. Който още го не е разбрал, нека си гласува за Бай Ганьо и да си чака да го оправят. Пък и Бай Ганьо от доста време насам се е доказал в това, че умее да оправя такива, които чакат да бъдат оправени.

    А проблемът, повдигнат от материала на Тимур е сериозен и е още един от аспектите на отдавна недействащата ни съдебна система. Сега остава и да въведат по закон щом нещо е само едно, каквото и да е то, дори да е придобито незаконно, да не се закача. Ей тогава ще взема да си открадна 1 милиард кг в злато. Само един ще ми е. Е, верно, милиард, ама то това са подробности и важното е, че милиардът в кг ще е само един. След туй ще му ударя на живот и аз. Според закона де. Колко ти му е! Сега само си викам дано!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Възможен е друг вариант - аз например си построявам замък до околовръстното в София, някъде около Драгалевци. Обаче побългарен замък - като на Кирил Рашков - с огромен двор, постлан с теракота, по която кокошките се пързалят като хокеисти. С примерно 200 балкона, кулички там, знамена, дори мога да изкопая ров, да го напълня с вода и да пусна падащ мост. С малък ловен парк, ей-така, около петстотин декара, не повече.
      Е, добре - ако това ми е единственото жилище, трбява ли да го узаконявам или не? Понеже ако аз не мога да си позволя подобен замък, много хора могат и вече са ги построили. Дали няма да са благодарни на вносителите на проекта по някакъв особен, по-осезаем начин?

      Изтриване
    2. На някои особи редовно им се разминава не само строежът, но и съмнителните дейности, дето им дават средствата, за да си вдигнат кичозните палати. То не е една беля само.

      И си иска някои работи да се свършат. Създай си собствен клон на мафия, че кради, а после се пази да не те застрелят, да не гръмне бомба в някое помещение, докато по случайност си вътре и каквото там още става между конкурентите в "бизнеса"...

      Не, Тимуре, много ми е сложен такъв начин на живот. Аз си чакам да намерят онова злато, под прохода Шипка. С тегло около десет милиарда тона. И да съм пряк участник в "България отвръща на удара". Е те това е пътят на развитие за България, който би ми допаднал. =)

      Изтриване
  4. Чудно защо ви откривам чак сега , но явно сега му е дошло времето ! Като чета и си мисля : Е това няма как да не съм го писал аз ! Така де , рядко ми се случва с някого да имам толкова близки мнения за толкова различни неща ! Най-вероятно е от възпитанието ! Аз съм от онова изчезващо поколение дето четеше книги и ходехме със значки " Отдел за борба със сръбското " ! Ще следя редовно !

    ОтговорИзтриване

За мен

Моята снимка
Смятам се за човек, който има какво да сподели с другите...Дали е така, преценете сами. За връзка с автора: timurcommandos@yahoo.com Едно мое интервю може да намерите на адрес: http://kadebg.com/timur-i-negovite-komandosi/