неделя, 8 юли 2012 г.

Обидите, които си разменямеС подчертано уважение към паметта на Фреди Меркюри, който беше такъв, какъвто си бе избрал да бъде, но това не попречи нито на таланта му,нито на възможността му за себереализация. Но Фреди бе гений и хората се интересуваха от музиката му, а не с кого спи. При доста наши съвременници е точно обратното.

В статията по-долу ще се опитам да направя анализ на обидните класификации, които мъжете дават един на друг. Държа от самото начало изрично да заявя, че навсякъде е търсен не формалният признак – „роден на село”, „с предпочитания към собствения пол” – а определен манталитет, който обикновено е част от средата, но човек сам избира дали да го следва до края на живота си. Може да принадлежиш към циганския етнос, но дали да бъдеш „мазен мангал” – решаваш ти самият. Така че отсега заявявам, че няма да приема каквито и да било обвинения в расизъм, хомофобия и т.н. – колкото и на някои да им се иска да сложат подобен етикет на всеки, който не иска да ги признае за жертви. Просто ще изследваме защо някои думи са станали обидни и кой е виновен за това.

„Тъп селянин!”

Всъщност, жителите на селата (с изключение на тези от турския етнос) непрекъснато намаляват. Опитайте се да си спомните кога за последен път сте видели лидер на БЗНС по телевизията и ще се убедите, че е така. Обаче това, че хората са излезли от селата съвсем не означава, че и селото е напуснало главите им. Защо обаче ние се дразним от това – нали ходим на кънтри туризъм, доим крави (аз лично не съм), пием домашно вино, заспиваме успокоени под лая на кучетата – а когато същият този Гунчо, който ни е рязал прясно сиренце, седне на съседното бюро в офиса, ние започваме да нервничим?
Понеже в българското село винаги е липсвала цивилизационната среда. Не само като знания, а и като организация. А един от най-важните елементи на цивилизационното общество е умението за самоконтрол на база чувствата на околните. Тук е основният проблем – селянинът е отявлен индивидуалист и пет пари не дава дали с нещо пречи на комшията си или не. Нещо повече – ако пречи, значи е своего рода бабаит.

Хората, които управляват селяни – кметове, чорбаджии и т.н. – много добре знаят, че най-важното нещо е винаги да се спазва необходимата дистанция. Оставиш ли селянина да се почувства равен на теб, той ще те подлуди. Просто него никой не го е учил, че свободата (дори да изказваш мнението си) предполага и известна отговорност. Тази причинно-следствена връзка напълно се губи на българския селянин и той искрено не може да разбере защо го наричат „идиот”, след като съвсем добронамерено е спорил с професионален пилот как се управлява самолет. Е, да – нашият човек на самолет дори не се е возил, но пък е гледал как децата пускат хвърчила, така че не е съвсем бос по темата, но нали не го смятат за човек...

Селяните притежават няколко много характерни белега, които не успяват да скрият до края на живота си и които ги издават в офиса дори и под костюма на „Армани”. Без да съм докрай изчерпателен:
1. Селянинът винаги отваря всеки прозорец, който види – без значение от температурата навън. Предполагам, че подсъзнателно винаги търси оня особен дъх на тор на нивата, който така липсва в офиса...
2. Той винаги пуска радиото възможно най-силно. Обърнете внимание – не просто музика, а именно радиото – понеже там има и новини, и прогнозата за времето (зер утре ще сее домати в офиса), и реклами....Странното е, че ако му бъде предложено да сложи слушалки, за да чува само той музиката от компютъра си, селянинът се чувства неудовлетворен – едно, че всички няма да следват неговия избор и второ – някой може да слуша нещо по-интересно, т.е. той да се мине.
3. През лятото той пуска климатика на възможно най-ниската температура. Няма никакво значение, че навън е +35 - в офиса трябва да е 18 градуса. В резултата на това всички се разболяват, но селянинът (често и той болен) е доволен – „студеното” е използвано докрай.
4. Селянинът е готов да убие човек за щета по своя лична вещ и същевременно с перверзна наслада троши всичко, което не е негово. Виждал съм нова служебна кола, буквално попиляна за три години – караше я селянка. Беше трагикомично да видиш как със служебната кола тя минава през дупка с пълна газ и как почти спира на същото място с личния си автомобил. Същото се отнася и за компютри, офис техника и т.н.
5. Селянинът е стиснат и алчен. Някога се опитваха да оправдаят това с трудния начин, по който той изкарвал парите си, но сега този аргумент не върви. Когато трябва да се събере известна сума за кафе в офиса, той дълго се колебае – пие му се, но не му се дават пари. Обикновено десетина пъти подхвърля, че всъщност то трябвало да бъде платено от фирмата, но накрая с болка на сърце дава съответната сума (последен). След два часа обаче той пие осем кафета едно след друго (броих!) – така де, платил си е – и вечерта не успява да заспи и цяла нощ сънува как някой му краде мотиката.
6. Както споменах по-горе, селянинът не успява да поддържа дистанция спрямо висшестоящите. Ако началникът изповядва по-демократичен стил на управление, жална му майка (на шефа, не на селянина). Ще получава непрекъснато покани „да пийнем по едно след работа”, ще му викат „Гошо” пред външни партньори – и ако продължава да не реагира, накрая ще чуе от трето лице, че всъщност той само си клател краката, а селянинът вършел цялата работа. Впрочем, има и други „екстри” – преди много години един такъв редовно идваше да ме пита нещо в обедната почивка – докато накрая не издържах и попитах колегите му каква може да е причината. Оказа се банално просто – наоколо нямаше заведения за хранене и всеки си носеше някакви сандвичи – та селският ми подчинен просто не можел да устои на изкушението ежедневно да проверява – а какво аджеба яде началникът? И ако случайно не си носи като него манджа в компотени буркани, да изкоментира надълго и нашироко.
7. И ако с яденето е малко анекдотично, с компютъра изобщо не е. Имах друг подчинен с неизвадено от главата село, който влизаше в стаята ми без да чука (после въвеждай политика на отворените врати!) и почти на бегом заставаше до мен, за да ме пита нещо незначително. Причината – да види какво има на екрана на компютъра ми – така де, докато се готвя за доклад пред Борда на директорите, може да съм си пуснал малко порно например. Или да залагам в някой сайт, който той не знае. След два намека от моя страна – демонстративно затварях капака на лаптопа при влизането му – накрая се наложи да обясня, че при влизане се стои до вратата, докато не помоля съответния човек да седне или да дойде при мен. Излишно е да споменавам колко негативи обрах заради това от собствениците чужденци, които така и не разбраха как някой можел да дойде при теб без неотложна нужда от помощ и без да ти звънне преди това. Ех, деца на Европа...
8. Селянинът може и да не открадне от колегата си – зависи. Но виж, от фирмата... Щом не е мое – то не бива да съществува. А и – той оня има пари, бълха го ухапала...

С две думи – пораснало дете на гетото (пардон, на крайната махала), което се отвращава да учи (но иска децата му да го правят) и което мрази и себе си, и околните за това, че е неудачник. Та – събери десетина такива в офиса и почни да ги мотивираш, да изграждаш екип, прати ги на тиймбилдинг... Ако има повече безплатна ракия, ще се напият. А вие да не сте очаквали нещо друго?

Повтарям – познавам изключително интелигентни хора, родени на село. Но те са го оставили в съзнанието си като географско понятие, не като начин на мислене. А останалите – жена, дай да обядваме, сипи една ракия и пусни телевизора – може да повтарят Слави или „Комиците”....И което е най-странно – обидата „тъп селянин” се използва най-често именно от самия него – например от софийските шофьори на таксита. Както беше казал класикът – „Како Сийке, не съм от тях!”.

Обиждаме се на „тъп селянин”, понеже той, „селянинът”, ни напомня откъде сме тръгнали и събужда у мнозина от нас съмнението, че не сме стигнали много далече по цивилизационния си път...

„Мръсен мангал!”

За разлика от селяните, циганите изобщо не намаляват (в този блог думата „ром” може да бъде използвана само като сарказъм). Напротив – по всичко личи, че в един момент ще станат мнозинство и България ще заприлича на ЮАР в периода отпреди Нелсън Мандела. А кой знае, може и да не заприлича, понеже ако „селянията” е по-скоро проблем на културата, „циганията” – също, то самите цигани са икономически проблем. Отделно – силно криминогенен фактор. Не само те, но все пак хората рядко се обиждат един друг на „наркопласьор”, нали? Дори „тъпа мутра” съдържа понякога елемент на завист заради жизнения стандарт.

Само че кой направи думата „циганин/мангал” да звучи обидно? Никоя държава не боготвори малцинствата си, но с изключение на шепа платени „националисти” никой у нас не е тръгнал да се заяжда с турци, евреи, арменци и т.н. А циганите са мразени от всички, дори и от съплеменниците си. Защо?
Понеже природата е устроила така всички живи същества, че те да мразят паразитите.

Звучи ви обидно? Но за съжаление е самата истина. Познат предприемач от цигански произход веднъж с болка сподели с мен колко трудно му е от 20 000 души махала да събере и поддържа екип от десет(!) свестни работници. Плащаше им добре (ежедневно, понеже иначе изпиваха незабавно всичко), грижеше се за тях, но... Дори и при тези условия негов близък не оставяше без надзор екипа – да не откраднат нещо, да не се напият или сбият. И тук говорим за само десет човека – а ако трябва да накараме цялото трудоспособно население на махалата да работи? Звучи като „Мисията невъзможна”.

Преди години философи обичаха да задават казус – какво би се случило, ако изведнъж всички хора над седемгодишна възраст (които са ходили на училище) умрат? Колко ще върне назад това човечеството?
Страшно е да си го помисли човек, но приблизителна картина имаме в едно циганско гето, ако махнем оттам техниката, в създаването на която никой от гетото не е участвал. Всичко ще се върне в каменния век.

Тоест, първият обиден подтекст на „мангал” е „дивак” – същество, което не умее нищо друго, освен да се размножава и не иска да учи. Е, някой се научават на измами и джебчийство, но то и една маймуна може да ти открадне портмонето. Тук не говорим за природна тъпост, а за житейски приоритети. Да не ти дава господ да си циганин и да носиш очила!
Само че съгласно пирамидата на Маслоу след като напълним с помощи тумбака на Манго и той си легне да поспи в стаята с десетте си братя (чувства се част от общност), това не приключва въпроса. Манго трябва и да се докаже.

Навремето имаше цигани – сравнително добри боксьори. Сравнително, понеже освен желание да удряш се иска и дисциплина, и изграждане на стратегия, и следване на тактика... Но извън спорта циганите не притежаваха нищо, с което да впечатлят обществото. Освен – нарушаването на закона.

Далеч не всички цигански престъпления са за пари. Има и доста изнасилвания, убийства на невинни хора и т.н., които – кой знае защо – свенливо отсъстват във филмите на Кустурица. Там всички цигани са жертви на нещо си (основно на онова, което липсва в главите им), а ако убият/пребият някого, то непременно е също циганин. Много удобна гледна точка, но нямаща нищо общо с действителността.

Циганите са децата на гетото – мразещи морал, етика, законност, с подчертано желание да отнемат на човек полагащите му дребни права – да се прибере през нощта невредим, да сложи до себе си чантата си и да не я гледа непрекъснато, да остави децата си да играят до късно пред блока.... Далеч не всички престъпления се извършват от цигани, но и не малка част – ако не се лъжа, около 85% от битовата престъпност. А циганите като процент от населението (засега поне) са доста по-малко.
Тоест – вторият потенциален обиден подтекст е „престъпник”.

Мнозина смятат, че липсата на лична хигиена е третия подтекст. Тук малко не съм съгласен – зависи от средата. Циганите, които живеят сред българи, са чистоплътни. Тези в „махалата” – като животни. Някои страдат от това, но стадния инстинкт не им позволява да се преместят.
Без да съм доказан цигановед, мога смело да заявя, че всички цигани, постигнали нещо значимо в живота си, са израсли извън гетото. Да де, но от друга страна, като дойдат избори, къде да ги търсиш един по един с кебапчетата...(шегувам се. Именно израслите извън гетото преразпределят партийните пари и кебапчетата).

Колкото и да се правят опити да се криминализират обидите към циганите (всъщност не се правят много), липсата на елементарен морал и общочовешки ценности обричат завинаги кърлежа да бъде „кърлеж” – пък вие му викайте както ви накарат от Европа и САЩ.

„Долен педераст!”

За щастие, все още нямаме „Парад на селянията” или „Парад на циганията”. Гей-паради обаче имаме.

Интересното е, че думата „педераст” се употребява основно не в сексуален смисъл. Вие едва ли подозирате в хомосексуализъм катаджията, висящ като ленивец с радара на клоните на някое дърво или футболния съдия, дал дузпа срещу любимия ви отбор в 90-тата минута. Напротив – не съм чул българи да коментират така немски полицаи например – макар че ония са ги глобили много повече. Само че човекът стоял на определеното място, видим отдалеч, имало знак, но нашият сънародник нещо се заблеял...Тоест – ние обозначаваме с „педераст” тариката на дребно, които заради минимална лична изгода трови живота ни. А защо точно с тази дума? Понеже по значение тя е обратната на „мъжкар”, т.е. – на човек, който държи на думата си и действа честно и открито. И всъщност смесваме секса и поведението на човека.

Донякъде това е логично, поне когато сравняваме хетеросексуален мъж и пасивен гей. Сещате се – нивото на тостестерона. Но пък има доста исторически личности (вярно – „активни”), които не могат да бъдат обвинени в малодушие. Достатъчно е да си спомним Втората световна война и премиера на една велика държава.
И все пак – „педерастка” (както и „курвенска”) работа е нещо, което е неетично заобикаляне на правилата. Не мисля, че тук някой визира специално хомосексуалистите.

А защо тогава има толкова хора срещу тях? Ами защото и те нямат чувство за мярка – никой не ги преследва или дискриминира, но... Един известен хомосексуалист бе споделил колко се измъчвал, когато по телевизията давали целуващи се момче и момиче. Видите ли, това го карало да се чувства различен и непълноценен (същият седмица по късно обясняваше, че всъщност те били различни, но не били непълноценни. Изобщо – голяма каша.) Та тази нежна душа накрая разкри как можел да бъде избавен от душевните си страдания – да има повече целуващи се момчета в рекламите. Както е казал народът – ти го пускаш под одъра, то иска да се качи на главата ти.

На мен лично хомосексуалистите не ми пречат (имал съм колеги), стига някой от тях да не се влюби в мен (което от година на година предвид на възрастта ми става все по-малко вероятно). Обаче! Аз нямам и нищо против зоофилите – купил си човекът коза или овца – и сега ще я пасе ли, ще я е*е ли – ами негова си работа. Дето се вика – като се обичат младите.... Но пък ако всеки прегърне любимата си коза и тръгне с нея на парад – ще ми дойде малко в повече. А ако се замисли човек, голяма разлика няма.

(То пак добре, че накрая изплюха камъчето – целта на хомосексуалните бракове е наследството. Понеже там, знаете ли, често се случва голяма разлика във възрастта. И като умре богатият чичко, семейството изхвърля жиголото без да му даде и стотинка. А това от гледна точка на вечната любов...)

Абе този свят тотално изперка. Женят се Иван и Петър, осиновяват си дете, след година се развеждат. И кой от двамата остава самотна майка? Какво се случва изобщо с детето? Затова при решаване на принципни неща човек трябва да ползва преимуществено главата си, а не друга част на тялото, която е предназначена по-скоро за сядане.


...И за да обобщя – типажите, които ние ползваме като обидни, са всъщност неуверени малки деца (поне емоционално), които търсят себе си. Никой от тях не иска да приеме света такъв, какъвто е – и да живее според законите му по начин, който ще го направи симпатичен на околните. Не – всяко от „децата” – „селянче”, „циганче”,"педерастче” – тропа упорито с крак и твърди, че щяло да прави каквото му харесва. Това, което не казва, но се подразбира е, че законите, правилата и отговорностите са за възрастните, които трябва да се съобразяват с него. Понеже някой му е казал, че то е тяхното бъдеще.

Впрочем, като гледам какво става напоследък – може и така да е.

44 коментара:

 1. личи си, че със селяни и цигани имаш значителен опит (поздравления, че си издържал, без да утрепеш някой), но с педерасите си малко на "Вие" и впечатленията ти комай се градят повече на някакви общи представи витаещи из пространството

  не бъди селянин, не говори за пилотиране на самолети на общо основание :)

  ОтговорИзтриване
 2. Прощавай, за някои неща съм съгласна с теб, обаче подледната ти точка е пълен хаос.
  1. Връзката "мъжкарство" като положително и немъжкарство (т.е. женственост) като отрицателен вид и отношение не е от вчера и основно се гради на неща като стереотипи. Ако анализираме мъжкарското поведение в детайл, особено не в напудреното и идеализирано отношение, както и женствеността, става ясно, че иде реч просто за хора, които умерено успешно покриват мимикирането на конструкти за поведение, външен вид и отношение. Това е просто обида и "педерас", "гей" и прочие са обиди навсякъде. В Германия думата е швестер (сестра), та толкова по тази част.

  2. Прочети си пак изречението за "аз нямам нищо против", а после замени "хомосексуален" с "хетеросексуален"... звучи ли ти изречението крайно глупаво? Няма нищо общо в това да те привлича човек с това да изпитваш желание за сексуални контакти с животни. Мислех, че е ясно, но явно не е.

  3. Какво е казал ЕДИН хомосексуален човек НЕ Е отношението или мнението на всички хомосексуални хора, нито пък този човек е публичен говорител и представител на всички хомосексуални хора. Идиоти има всякакви, гей, хетеро, би, богати, бедни, образовани и необразовани, религиозни и атеисти.

  4. Да разбирам, че предложението ти е да се забрани осиновяването на деца от хетеро И хомосексуални хора, за да няма голям шанс да се случи описаната от теб ситуация? Знаеш ли колко лесно е да се осинови дете в България? Не? Ами да ти кажа, описания от теб сценарии не е особено вероятен, както при хетеро, така и при хомосексуални двойки. И решенията е желателно да се взимат с главата, както и мисленето на твърдения и аргументи също трябва да идват от главата, а не от разни несъествуващи анекдотини примери. Защото в България не е позволено, а ако използваме международни статистики в малкото места, където е позволено, картинката не е особено подобна на тази, която ти описваш.

  Не съм склонна да споря с теб за селяните, защото имам малък до никакъв опит по тази тема (т.е. по-скоро анекдотичен и е точно наобратно на твоите думи), но все пак има разлика както в средата ни, така и във възрастта ни, така и в работата ни, така че, кой знае, може и да си прав. Но ако логиката ти на вадене на заключения е подобна, хм.

  Колкото до циганите, това е проблем, който се точи от адски много време, нужно е да се разреши, но реално опитите за решаването са по-скоро липсващи.

  ОтговорИзтриване
 3. Хах, Тимуре, наистина ли смяташ, че в България и по света няма такова нещо като хомофобия и ти самият как би реагирал, ако някое от децата ти каже, че е с различна ориентация? А би ли искал след смъртта ти част от наследството да остане за жена ти?
  Знам, че те провокирам грубо, но усещам, че се ангажираш твърде силно с човешката простотия, а това никога не ми се е струвало ефективен начин за справяне с изпълненията, за които говориш в статията. Знаеш, че харесвам как пишеш, ето защо се надявам, че не възприемаш коментара ми като негативен. :)

  ОтговорИзтриване
 4. eneya: Точка по точка:
  1. Не съм съгласен - в случая под "мъжкар" се разбира не "мачо", а по-скоро воин, герой, победител. Сравнението е не в плоскостта на секса, а на победата. Женствеността не е антипод на воина, а обратната му страна - доколкото е грижа за семейното огнище. Може би трябваше да използвам израза "мъжка дума" (мислех, че се подразбира).
  2. Използвах "зоофилия", за да бъде по-иронично. Щом те дразни, нека е геронтофилия - парад, при който дефилират двойки с по тридесет и повече години разлика във възрастта. Тогава ще приемеш ли, че става дума за любов КЪМ ЧОВЕК? Какво пък - Ан Никол Смит и съпруга й и Зографски и онова все почерпеното мимиче бяха две прекрасни двойки.
  3. Ако беше мнението на ЕДИН човек, халал му вяра. Това е мнението на ВСИЧКИ обратни - иначе каква е идеята на гей-парадите? Те не искат да им бъде позволено да бъдат каквито са (тук очевидно нямат проблем), те искат всички постепенно да станат като тях. Наистина ли не го разбираш?
  4. Май не съм написал нищо против осиновяването от хетеросексуални родители. Там ролите са ясни. А че било трудно...ами нормално е. Не е като да си вземеш бездомно куче в къщи. Все пак познавам доста цигански семейства с по две-три собствени деца и още две осиновени. Как става това при сложната ни процедура е въпрос, на който ми е трудно да ти отговоря. Мисля, че с доста пари.
  А че дете ще израстне хетеросексуално в семейство на хомосексуалисти - не съм съвсем убеден. Все едно да отгледаш атеист в семейство на "Свидетели на Йехова". Но пък ако то възприеме сексуалната ориентация на родителите си, те няма да имат нищо против, нали?

  ОтговорИзтриване
 5. Longanlon: Разкри ме отвсякъде. Мислех да се представя за тайния лидер на дружинка "Детелинка", но явно някои тънкости все още ми убягват.:)))

  ОтговорИзтриване
 6. gost:По света има и хомофобия, и расизъм , и дискриминация. Просто казвам, че тази статия не е написана от подобни позиции.
  И друго - точно понеже почти никой в България не се ангажира да се бори с простотията (т.е. - да създаде нетърпимост към нея) сме на този хал. Сякаш "Бай Ганьо" е писана вчера.
  Да, яд ме е, че на обществото ни преднамерено се налага "търпимост" към какво ли не - и започваме все повече да ставаме Хамериканци. Но "странно" - въпреки провокационното му поведение оня от снимката не успя да пробие в Русия и да стане втори Киркоров, а бе буквално размазан от подигравки. Е, покрай него и България де, но кой ти обръща внимание на такива подробности?

  ОтговорИзтриване
 7. За хомофобията го включих заради парадите. Реално е трудно да се отговори, когато някой се изтъпанчи по телевизията, нарече те грях, отрече правото ти на съществуване и призове да те убият с камъни. Просто се налага да се покажеш пред хората и да им докажеш, че не си отклонение, че имаш права и че не искаш да се криеш, защото някой си не харесвал, че се целуваш на улицата. Всеки днес приема, че това е нормално за момче и момиче, макар преди няколко стотин години нахалният развратник и курвата да биха си го отнесли на повечето места по земното кълбо.
  За да ти опиша доколко хомосексуализмът може да бъде обществено нормален, ще дам два примера, за чиято достоверност съм сигурен на 60% за единия и 100% за другия.
  1. Закон в Спарта позволявал на младоженката, ако не успее да възбуди съпруга си, да си сложи изкуствена мъжка брада.
  2. Любима песен на легионерите на Цезар била: "Цезар е нашият вожд, той е любовник на всички жени, любовница на всички мъже."
  Съгласен съм, че сляпата полит'коректност е вредна, защото тя налага търпене без разбиране за това кога е различност и кога наглост, но погледни го от друга гледна точка: Когато се сблъскат двама души с различни култури, като единият е по-интелигентен, то интелигентният има избор или да подходи интелигентно и да ограничава систематично идиотските прояви, запазвайки нивото на обстановката, или да отвърне с агресия в опит да унищожи другия по най-примитивния начин, при което интелигентността се забравя и културният модел на втория е очевидно, че печели и няма смисъл да се занимаваме повече с тях. Аз съм за първия подход, но за съжаление той изисква задълбочено разбиране, спокойствие и много енергия, които рядко се срещат под път и над път за сметка на лицемерното замитане на проблемите под килима или пък махленския радикализъм.

  ОтговорИзтриване
 8. за осиновяването на циганските семейства - много по-лесно е ако детето е на твои роднии (примерно баба и дядо или леля и вуйчо осиновяват детето, ако родителите му не могат да го гледат), освен това роднини могат да го гледат срещу пари от държавата, без осиновяване

  ОтговорИзтриване
 9. gost: Примерите ти са от античността и са малко остарели...:))) То не че сега в много неевропейски страни хомосексуализмът не е норма, но аз пиша блога си в/за България (тоест в момента във Франция де, но това е временно). Но тръгвайки в тази насока, май ще стигнем до извода, че най-сексуално нормалните хора са в затворите - с което не мога напълно да се съглася. Както и да е.
  За да сменим духа на дискусията, ще продължа твоите примери с един анекдот:
  "Учителят преподава Древноримска история и обяснява, че там легионерите живеели по двойки, като по-опитният воин обучавал по-младия, грижел се за него, а вечер спяли заедно - тоест, не спяли, а правели други работи. Едно момче разочаровано въздъхва:
  - Аз толкова се възхищавах на римската армия, а те били обикновени педали....
  - "Обикновени педали"??? - възкликва възмутено преподавателят - Да не ти дава господ да срещнеш такива...Не, те са били истински бойни педераси!" :)))
  Абе, зависи откъде ще го погледнеш.

  ОтговорИзтриване
 10. Гост, точка по точка. Наличието на пишка (или отсъствието) няма никакво отношение дали някой е смел и активен или пасивен и сдухан, склонен да се грижи за околните или амбициозен. Така че контекстът и значението на думата е малко глупав, в най-добрия случай.

  Извинявай, случайно да знаеш за един известен индивид, собственик е на Playboy? Случайно да си чувал да е дискриминиран по отношение на желанието да сключиш брак с жени? Не? ОК. Така че сравнението е некоректно. Идеята на парадите е в контекст, че на тях им се отказват да имат правата, които имат всички останали!

  Гей хората искали всички да станат като тях? Извинявай, знаеш ли какво означава думата сексуалност изобщо? Или то е като грип, прихваща се от околните? :) И всички гей хора били на едно мнение? Уау... можете ли да кажете "кошерен разум"?
  Аз имам много гей приятели, общувам с много гей хора, активно подкрепям желанието им за равноправие... и о, чудо... все още съм хетеросексуална. Единствено ми демонстрира, че не познаваш фей хора, не общуваш с тях и си градиш представите на някакви идеи, които си имаш в главата, а не на реални хора.

  Колкото до сляпата политкоректност... леко взе адски да ми втръсва от обвинението в "политкоректност", такова животно в България НЕ съществува.

  Тимур - хомосексуализмът да е норма? В коя държава?

  ОтговорИзтриване
 11. Хах, леко пародираш със затворите, доколкото там нямат особен избор. :) И ако ти трябва по-пресен пример, ще ти посоча арабските халифати от Средновековието. В тези държави, които помежду другото са били центъра на цивилизацията за времето си, както Гърция и Рим в Античността, хомосексуализмът е бил нерядко срещан, даже са запазени фрагменти от любовна поезия, посветена на любовника на автора. За съжаление тези халифати биват пометени по време на Реконкистата и от религиозно-търговския фанатизъм на кръстоносните походи. Реакцията на арабския свят е също религиозен фанатизъм, което се оказва лоша новина за сексуалната свобода, доколкото и двете религии са крайно нетолерантни по въпроса. Периодът на късното Средновековие с инквизицията и антисекуларизма си е известен като един от най-мрачните периоди в историята на Европа. Религиозния фундаментализъм е вече почти неразривно свързан в общата култура с ислямския свят, като твърде малко хора смятат връзката за радваща.
  Любопитно, но в Европа по време на най-фанатично проповядвания хетеросексуален начин на живот, когато не е имало нито гей паради, нито бойни педерасти (между другото вицът е сгрешен и трябва да иде реч за Спарта) все пак е имало хомосексуализъм. Така например английският крал Едуард II е екзекутиран от рицарите си с нагорещен прът в твърде неудобна част на тялото заради недостатъците си, сред които е било и мъжеложството. Василий Българоубиец също е в списъка, макар да не си го е отнесъл поради факта. Към списъка можем да добавим и Леонардо да Винчи, а някои клюкарстват и по отношение на достопочтения сър Исак Нютон, макар аз лично да не вярвам. И това са само някои от по-известните, а за броя на неизвестните не можем да сме сигурни. Как всички тези мили момченца са искали да погушкат другарчетата си, след като е абсолютно сигурно, че е липсвало развращаващо влияние? Учените все още спорят, но се говори, че е отчасти физиология, отчасти проблеми в семейството. В нормални, хетеросексуални семейства да уточним...
  Германия, мисля, може да се възприеме като едно съвременно общество, където хомосексуализмът е толериран и не знам това да е оказало някакво вредно влияние. Ала не знам, може заради това страната да е в икономическа криза и да се налага тройката да я спасява, финансирана най-вече от високоморална Гърция.

  ОтговорИзтриване
 12. "Идеята на парадите е в контекст, че на тях им се отказват да имат правата, които имат всички останали!"
  Какво друго, освен еднополовите бракове и осиновяването на деца? Само че подобни "права" се отказват и на близки роднини, въпреки че в миналото се е правело често.
  Според мен целта на гей парадите е да се признае хомосексуализмът за норма, а не да се класифицира като непречещо на другите отклонение. Само че аз не съм кандидат за президент, не ми трябват гласовете на хомосексуалистите и по тази причина твърдя, че е отклонение.
  Впрочем, в някои страни хомосексуалистите си издействаха защита от уволнение на база сексуална ориентация. Това вече е търсене на привилегии и следващите гей паради ще го докажат.
  Обаче пак не разбрах как ще определяме Иван или Петър след развода ще бъде самотната майка -особено ако понякога си разменят ролите в леглото.
  И изобщо - който е тръгнал срещу природата, добро не е видял.

  ОтговорИзтриване
 13. Вярно, че от към "педерастката" страна има още какво да се желае, но относно "селяндура" и мангала" си заслужава адмирациите.
  Браво!
  Разбира се, не е нужно само заради ъпгрейд на последната част да "навлизаш по-надълбоко" в естеството и. :) В знак на добра воля ще я приема и така. Защото съм "толерантен" - много модерна и актуална думичка, събрала в себе си почти цялото обяснение за примирението с простотията.

  Благодаря. Харесах.

  ОтговорИзтриване
 14. Готина статия. Секцията ти за коментари се превърна малко в заяждалник.
  Напълно подкрепям твоите наблюдения в трите области но искам малко да внеса корекции защото видях по-нагоре хората да коментират конкретни думички а не смисъла на изреченията.
  1. Селяните и смрадта на тор и т.н. се отнася изключително до състоянието на съзнанието духа и личността, а не до начина на живот!!! ДА СЕ ОТБЕЛЕЖИ
  С ЧЕРВЕНО :) За да не излезе че обиждаме хората които гледат животни и копаят, нали. В интерес на истината самия аз ако има как ще се изнеса на село да живея, но това друго.
  2. Това за педерасите и гейовете, хората коментираха без да прочетат. Един защитава гейовете - окей различни са но има ли парад на инвалидите, или парад на албиносите примерно? Или парад на умствено-различните? Не те се борят с проблемите както могат. Гейовете конкретно искат легализиране на отношенията и т.н. окей отиват 100,000 подписват молба до правителството че искат да има бракове и започват да си искат своето
  Аз също бих подписал, макар че като видя чурка различна от мойта ми се повдига. Проблема заради който горе се заядоха всички бе гей-парада. ТЕ искали да се покажат че са нормални. Е в момента в който някой изкрещи "Аз съм нормалеееееен!" той веднага попада в секцията Ку-КУ. Или бъркам? Какво пречи те кротко да си кажат пред обществото - да различни сме от вас но това не ни пречи да общуваме нормално със всеки, нали? Аз също познавам много цигани и гейове и никой от тях не съм видял да ми го натрива в носа че бил мургав и му било трудно да избяга от ориста си или че природата му е сменила един хромозом и е станало фал. Живееш както можеш и не пречиш на останалите. Това според мен бе есенцията. А иначе Съм съгласен че не бе изразено идеално това в последната точка.
  Интересна дискусия е иначе.

  ОтговорИзтриване
 15. "И изобщо - който е тръгнал срещу природата, добро не е видял."

  Природата не е редно да я намесваш. Тя няма грам отношение към създаваните от хората кухи понятия. Нещо повече- склонна е да се подиграва с тях.

  За да не съм голословна, давам пример с най-гадното нещо- убийството. Нека да е убийството на невинен човек, даже нека да е убийството на малко дете. Какво е това нещо- несъмнено е лошо, нали? А ако извършителят след това и изяде убитото дете- ще кажем веднага- а, това не е нормално, викнете психиатър. Да? Това е, което ще си помисли всеки човек.

  Какво е мнението на природата по въпроса? Уточнявам, че убиецът е гладен, африкански ЛЪВ. Типичен представител на Нейно Величество Природата. Не му пука на гладния лъв, че убива. Не му пука какво убива. Изяжда каквото е убил. Това си е в кръвта му от както свят светува и докато има лъвове, те все така ще я карат. Ще пратим ЛЪВ в затвора и/ или ще му осигурим психиатър, който да квалифицира деянието му като извън норма и да го лекува? Не вярвам.

  Та това е природата. В нея човешките представи за норма не важат и никога не са важали. В това число и спрямо хомосексуализма.

  Ако гората ти е далече, загледай уличните кучета. Не ги интересува, че имало хора, на които еднополовият секс им пречи или пък ги впечатлява. А също така не ги интересува не само полът на другото куче, но и на каква възраст е другото куче, с какви размери е, с каква козина е, каква порода или липсата на порода го краси/грози, дали е болно или здраво, дали лае или не лае и т.н. Такива неща могат да заинтересуват някой човек, но кучето, бивайки природно от върха на носа си до последния си косъм на опашката, абсолютно не се терзае от такива подробности.

  Човешкото общество е друга бира, нямаща общо със законите на природата. Важат закони, къде писани, къде не, но създадени от хора, за хора. Като такива те не са съвършени, а си имат къде плюсове, къде минуси (няма да навлизам в подробности).

  По линия на това:

  "Впрочем, в някои страни хомосексуалистите си издействаха защита от уволнение на база сексуална ориентация. Това вече е търсене на привилегии и следващите гей паради ще го докажат."

  За правото на работа без оглед на сексуална ориентация, аз съм "За" такова нещо да се гарантира за всеки, независимо какъв е като сексуална ориентация. Отива се на работа, за да се работи, а не за да ти гледа шефа в гащите и с кой спиш вечер, надявам се. И ако някой шеф има такива мераци да подбира персонал на база поглед в гащите и в леглото, хиляда гея да му скочат (на протести де), малко ще са му. Лично мнение. =)))

  По същия начин и дискриминацията на база пол, възраст, раса, етнос и прочие, е забранена и така и трябва да бъде. Човек трябва да получи работа заради знания, умения, квалификация, а не заради очи, задни части и други подобни.

  По това:
  "Обаче пак не разбрах как ще определяме Иван или Петър след развода ще бъде самотната майка -особено ако понякога си разменят ролите в леглото."

  Има държави, където еднополовите бракове са разрешени, както и осиновяването на деца от такива еднополови семейства. Нямам данни да има възниквали проблеми от това.

  ОтговорИзтриване
 16. "1. Селянинът винаги отваря всеки прозорец, който види – без значение от температурата навън. Предполагам, че подсъзнателно винаги търси оня особен дъх на тор на нивата, който така липсва в офиса...
  ...
  3. През лятото той пуска климатика на възможно най-ниската температура. Няма никакво значение, че навън е +35 - в офиса трябва да е 18 градуса. В резултата на това всички се разболяват, но селянинът (често и той болен) е доволен – „студеното” е използвано докрай."

  Леко противоречие с климатиците и прозорците. Също по точка 1 - аз също обичам да отварям прозореца, особено сутрин, причината е в застоялия въздух. Естествено някои колеги това ги дразни, понеже искат като дойдат на работа хем стаята да мирише на теменужки, хем да е приятно студено от климатика. А отворения прозорец считат за подмолна атака срещу тях.
  Относно циганите - съгласен съм с теб в голяма степен. За съжаление "циганизацията" се увеличава и сред по-бледите ни съграждани.
  Относно хомосексуалните - според мен заемаш прекалено крайна позиция. И мен ме дразнят парадите и откритото парадиране на сексуалността, - без значение каква - но считам, че това е като модата: тази година на мода са лесбийките, догодина би-сексуалните, хомо-, хетеро- и т.н. А иначе това явление го има в природата от край време и нито отричането му, нито парадирането с него ще го промени.

  Ще се радвам и да напишеш нещо и за "софиянците", които са трегери на културата в днешно време и чиито роден град е столица на държавата на всички останали.

  ОтговорИзтриване
 17. И още нещо... Мисля си колко жестоки могат да станат хората в желанието си да ограничават избора на други хора, като визирам случаите, когато става въпрос за свободен избор на пълнолетни хора да се обичат.

  Причината е нещо, дето четох до преди малко. Не става въпрос за гейска история. Ето какво прочетох: http://fakti.bg/world/43250-v-afganistan-publichno-ekzekutiraha-jena-za-iznevara

  А по темата, примерно някои си са от един пол и се харесват. Пълнолетни хора, свободен избор от тяхна страна. Питам се, чии се набутват трети страни в този избор и да имат претенции как те да живеят?

  Свободата да се направят паради е показател за развитието на дадено общество. Примерно, ако жените в Афганистан поискат да има промяна на узаконеното право на съпрузите им да ги разстрелват, ако бягат от тях, понеже им писва да ги пребиват и вземат да излязат на парад, то тези жени ще бъдат убити преди да са направили и две крачки от парада си, докато тълпата възторжено ще заснема убийството им с мобилните си телефони. Такова общество, което не дава право на гласност на проблемите си, включително изразяване чрез паради, не може да бъде наречено развито, а нормите му създават и поддържат жестокости.

  Такова е личното ми мнение.

  ОтговорИзтриване
 18. Тимур, знаеш ли какви са причините за отказване на бракове между близки роднини?
  Добре де, ти можеш да твърдиш, че луната е от сирене. Това не означава, че си прав. Най-малкото, не можеш да го докажеш, защото нито психологията, нито науката подкрепят подобни тълкуване на хомосексуалността.

  Обясни ми, моля ти се, как хомосесуалността ще стане норма и какво имаш предвид под "норма"? ОК, става норма... после?

  Уааау, забранили са да уволнят някой на база сексуалността му, а не защото не си върши работа. Впечатляващ пример за допълнителни права, които никой друг няма. А... не, чакай... досега няма нито един пример за хетеросексуален уволнен от работата си, защото е хетеросексуален. Хм, грешен пример.

  Колкото до бъдещите паради, евентуално си имаш на склад някаква гадателска топка, с която гледаш в бъдещето, че и в пространството, защото аз не мога да се сетя за една държаа, в която гей хората да искат права, които хетеросексуалните вече нямаме?

  Хомосексуалните нямат "мъжка роля" и "женска роля" в леглото. :) Да не говорим, че ролите в леглото нямат никакво отношение със социалните им роли по принцип.

  Колкото до това какво ще се случи с бащата родител на дете, в случай на развод (евентуално майката родител, ако иде реч за лесбийки) (мъж гей =/= жена), ами евентуално също като при всяко друго разделящо се семейство, ще зависи от конкретната ситуация, уговорките между двамата и т.н.

  Колко много мразя да споря по тези теми с хора, които им куца биологията като предмет, но:
  1. Хомосексуалност има в животинските видове също.
  2. Ако под природно дефинираме нещо, което има в нашия вид от самото му начало, то хомосексуалността е природна за нашия вид. Ако дефинираме природно като нещо, което го има в природата, то виж точка 1.
  Ако под природно имаш предвид нещо трето, добре дошъл си да го споделиш?
  3. Иди в банята, отвори си устата и си преброй пломбите. Сега си помисли... не са ли реално против природата? Реално две трети от човешката култура е :вървене срещу природата" - лекарства, пластмаси, изкуствено създадени елементи, дълголетие, грижа за възрастните и болните...
  Кое точно искаш да спрем да правим, защото е "неприродно"?

  П.П. Ние с теб хетеросексуалисти ли сме, да попитам?

  ОтговорИзтриване
 19. По големината на "родилния отвор" може би :)
  Fenix_rises

  ОтговорИзтриване
 20. MadMaster: Вече се бях отчаял, че НИКОЙ няма да вникне в подтекста на статията и всички коментари ще бъдат доста първосигнални (и точно така се случи). Впрочем, аз затова и я написах - да проверя една от любимите си поговорки: "Висшето образование не прощава никому." Ами - вярна е.
  (В смисъл, че човек с висше образование не е способен да възприеме простите неща такива, кавито са, а веднага вади своя лична, дълбоко хуманистична и обикновено нямаща нищо общо с реалния живот теория.

  Боянова: - ако принудиш левичар да си служи с дясната ръка, скоро той започва да заеква. Това наричам "вървене срещу природата."

  eneya: "Колко много мразя да споря по тези теми с хора, които им куца биологията като предмет, но:" - нарушена точка 3 от Правилата на блога. При втори подобен случай - отнемане правото на коментиране.Постовете ти са интересни, но се налага малко да смекчиш тона.
  ...Не че се хваля, но завърших елитна гимназия с пълно отличие, включително и по биология. И там съм научил, че между пломбите и браковете между близки роднини има известна разлика. Вярно, че и последните са се практикували често, но са довели до израждане. С правото си на лично мнение аз смятам, че масовото налагане на хомосексуализма ще доведе до морално израждане. Апропо, за теб не знам, но аз съм подчертано хетеросексуален.:)))

  ОтговорИзтриване
 21. А който твърди, че гей-парадите били невинен опит да се признаят нечии права, моля да се запознае със следния достоверен случай (не ми се превежда - който разбрал, разбрал):

  Вот вам реальная история. В США продается одежда, на которой изображена пара мужчин, взявшихся за руки, с подписью «Gay Pride» («Гомосексуальная гордость»). Эту одежду с гордостью носят гомосексуалисты. И никто их за это не осуждает.Но!
  16-летний ученик школы города Вудбери в штате Миннесота Эллиот Чеймберз пришел в школу в свитере с изображением взявшихся за руки парня и девушки и подписью «Straight Pride» («Гетеросексуальная гордость»). Сначала Эллиота вызвала на ковер замдиректора школы, которой наябедничала представительница школьного общества секс-меньшинств. Дескать, такая надпись является для них оскорбительной. Эллиот не внял «предупреждению», и на следующий день его вызвал уже директор школы, категорически запретив носить свитер. Даже вмешательство возмущенных родителей не помогло.

  Е, да, почва се невинно - с някакви уж нарушени права...Но се свършва с нещо съвсем различно.

  ОтговорИзтриване
 22. Да, съжалявам, ядосах се и се изразявам остро, обаче издивявам, когато след 5 години дискусии, коментарите още са на първосигнално ниво.

  Така, отново, някой по-горе писа защо нямало паради на инвалидите и на хората с психологически увреждания. Честно казано, срам ме е, че някой го споменава това, защото в България хората с увреждания са буквално невидими и честно казано, мисля че едно подобно събитие би било полезно.
  Колкото до хоратас психични разстройства, мисля че домът Могилино създаде перфектна картинка какво е отношението на обществото спрямо безпомощни хора с увреждания. Така че нито примерът беше удачен, нито пък беше защитена тезата.

  Тимур, това за левичатите - заекването е мит. :)

  Обясни как ще има морално израждане, ако има масово гей бракове. Ако можеш, в пет изречения. В смисъл, за да твърдиш тези неща, трябва да можеш да ги защитиш и досега аргументите основно идват от академията на осмуканите пръсти. Възможно е да пазиш тежката артилерия, но ми е адски трудно да взема насериозно някой, който слага равенство между гей хора и зоофилия, говори за природност (така и не уточни) и за калпак намесва думата "морал", нещо, което е адски неясно като понятие. Аз мога пък да ти опозирам, като ти кажа, че обществата, които имат най-малко проблеми с тези неща, са сред най-добре живеещите на планетата.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Алоо гей би и там други педерастии , я си четете гей/би форумите и не се мешайте.
   Не ни стигат парадите ви ами ще ви чета и по форумите.
   FUCK OFF /ИЗВИНЯВАЙ ТИМУРЕ

   Изтриване
  2. Всъщност би трябвало да модерирам коментара на на Петър Петров въпреки дълбокото прозрение в него (което по принцип споделям) - формата не отговаря на Правилата на блога. Но реших да го оставя, за да демнстрирам какво означава всеки да има право на самоизява по демонстративен начин, без да се интересува дали ще обиди някого. И мен ме обиждат розовите прашки на Азис и гримираните мъже от гей-парада, но никой не ме пита.

   И колкото и да е странно, някои наричат това свобода и право да бъдеш различен.

   Е, добре - Петре, давам ти правото да бъдеш различен тук, за да се убедят опонентите ми, че не съм някой ретрограден тип.:)))

   Изтриване
  3. Първо: Тимуре благодаря ти.
   Второ: Искам да се извиня за малко по-грубия тон.
   и
   Трето:Надявам се да не се налага хетеро сексуалните да правим паради скоро.
   "Интересното е, че думата „педераст” се употребява основно не в сексуален смисъл"
   Интересно защо ИСТИНСКИТЕ ПЕДЕРАСТИ винаги се чувстват обидени.
   Пак извинявайте

   Изтриване
  4. Всъщност "мангалите" трябва да са доста по-обидени , ама четат ли те Тимур?

   Изтриване
 23. Виж, eneya - според мен ти имаш сериозен проблем при дискутирането и той е, че и за миг не се опитваш да погледнеш на проблема през очите на опонента. Фактът, че някой е на различна позиция от теб автоматично го превръща във враг, неграмотник, несериозен и т.н. Ако си чела всички статии тук, странно е да си си създала подобно отношение към автора им - а ако все пак си го направила, няма логика да идваш да четеш глупостите на враг, неграмотник и т.н....Но в живота има едно правило - когато някой е глупав, то е задълго и във всичко. Подобни хора се игнорират, с тях не се спори и не се посещават блоговете им. Това е шричината навремето да се махна от форума на "Кариери" - нежеланието да споря с хора, които чуват само себе си и при несъгласие с тях започват да сипят директни обиди.

  "Могилино" показа само едно - обществото ни е безкрайно лицемерно. Това, че някой не искал подобен дом на сто метра от къщата си не звучи добре, но е разбираемо - никой не иска да живее до затвора или на границата на циганската махала. Както много пъти съм писал - нито защитник на малцинствата отива да живее сред тях, нито защитник на бездомните кучета си взема едно в къщи, нито политик взема хора в неравностойно положение на работа в собствената си фирма. Та - да не искаш "Могилино" (или наркокомуна) до оградата си е жестоко, но напълно разбираемо. Грозното е друго - воплите на софиянци колко жестоки са съседите на "Могилино" - и реакцията им, когато някой полусериозно предложи домът да бъде преместен в центъра на София. Беше истински ужас - подобно нещо до нашия блок! Но иначе - хората били безчувствени.

  Впрочем, колегата греши - парад нямаше, но имаше демонстрации, които завършиха със същото - напълно обездвижено от кръста надолу момиче получи обещанието да бъде мениджър. Тя обаче не може да бъде успешен мениджър и това не е нито нейна, нито на обществото вина. Може да бъде учен или изследовател, но не и мениджър. Но й обещаха, за да се чувствала пълноценна. С други думи, за да върши някой друг работата й и да заеме мястото на човек, който ще бъде далеч по-полезен на обществото. Тоест, отново някой реши да бъде "хуманен" не за своя сметка, а за тази на обществото (без да го пита).
  Думите ми ти звучат жестоко? Напразно. Аз много желаех да стана пилот на самолет, но имам свръхчувствителност на вестибуларния апарат и нося очила. Невъзможността да осъществя мечтата си сигурно силно ме е депресирала в един момент от живота ми. Е, какво да направим - да назначим Тимур командир на самолет (за да не се депресира), а всъщност той да помага на стюардесите. Дали подобна "хуманност" към Тимур е етична към обществото и особено към собствениците на авиокомпанията?

  За човек, който обвинява другите в непознаване на биологията, твърде бързо създаваш "митове". Ти опитвала ли си? Аз да. Не съм левичар, но навремето дълги години тренирах бокс и тогава имаше идиотската мания да карат всеки да може да играе и с обратен гард. Половин час принудителен обратен гард и после дълго се чувстваш дезориентиран, не можеш да контролираш добре ръцете си и т.н. Има там едни полукълба на мозъка...Ако бях учил биология, сигурно щях да мога да ти обясня по-добре.

  ОтговорИзтриване
 24. ..Не мога в пет изречения, затова съм направил този блог. Хората на 90% са животни, а обществото - глутница. За да бъдем хора, ние трябва да се научим да не изяждаме по-слабите (все още не сме напълно). Но да определим колективен орган да ръководи глутницата и в него да сложим квоти за вълчици, за млади вълци и т.н. - подобна глутница няма да оцелее. И тук идваме до последната ти теза - кой и защо живеел добре.
  Ако сериозно смяташ, че скандинавските страни живеят добре, поже са управлявани от социалфеминистки или САЩ цъфтят под управлението на демократите, спирам да споря с теб. И аз имам някакви минимални изиквания към интелигентността на опонентите си. Истината е, че социалистите се появяват там, където някой е създал блага - за да ги разделят популистки. Ако благата извират от земята - добре. Ако не...ще стоят на власт, докато има какво да се харчи. Но за да стоят на власт, на тях им трябват гласовете на "онеправданите" - понеже друг не е луд да гласува за тях. И това, което ти смяташ за решаване на проблеми, е просто популизъм.

  Последно - сериозно ли вярваш, че банките или един смешен фонд предизвикаха световната криза? Ако да, потърси колко харчат за социални дейности САЩ и как се покриват тези разходи. Както тъжно каза наскоро дин американски икономист - "у нас сега пенсионерите ядат бъдещето на внуците си, но... пенсионерите, а не внуците имат право на глас." И печатницата за долари тръгва.

  Напомням - целта на този блог не е някой да "издивява". Ако те дразни, избери си друг, понеже аз няма да се променя. Но недей едновременно да ми говориш за търпимост и да се нахвърляш яростно върху всичко, с което не си съгласна, понеже аз пък не вярвам в избирателната толерантност. Ако човек е толерантен само към тези, които мислят като него, това се нарича по съвсем друг начин.

  ОтговорИзтриване
 25. Тимуре, самият факт, че в момента споря с теб автоматично отхвърлям идеята ти, че те приемам като враг. Другото нещо, извинявай, но "чуждото мнение" е нещо, което уважавам... дотогава докато този човек може аргументирано да си защити тезата. Да уважавам дадено мнение на база е така, уважение на общо основание, съжалявам, не. Към никой не се отнасям така и не очаквам подобно отношение към мен. Запозна ли да ръся подобни неща, очаквам да ме разкритикуват също така и да получа също толкова конректни въпроси и критики към аргументите ми, ако са също толкова изсмукани основания.
  Евентуално проблемът е в мен и съм навикнала прекалено много да споря с хора, в спорове, в които целта е да се защити/обори дадена теза, използвайки аргументи, с провередна и обмислена информация, а не да дундуркам нечии егота. Академичната среда създава такива увреждания и комуникацията в затворена среда също така.

  Колкото до изоставените деца, правим готин кръг. Да заемаш позицията "никой не го прави, макар да звучи кофти, е истина" е... грозно. Най-малкото, защото приема лицемерие като нещо нормално. Колкото до хора осиновяващи деца или пък взимащи вкъщи кучета от домове... трябва ли да изброявам имена и да пускам снимки? Разбираш ли, ако беше казал, че не се случва често, щеше да си напълно прав и с моралното превъзходство. С абсолютизма ти обаче, не съм съгласна, просто защото не отговаря на истината.

  Ако домът Могилино се премести в София, аз лично бих ходила като доброволец. Не бих имала проблеми с това. Защо използваш такива генерализации, за да си изграждаш представи за хората? Лицемери винаги ще има, факт. Обаче как с лека ръка отхвърляш всички останали е тъжно.

  Обясни защо няма да може да бъде пълноценен мениджър? За да си мениджър се искат конкретни умения, които не са свързани с това дали ходиш или се возиш или случайно се бъркам? Третирането на хора с увреждания като дечица или крехки статуетки, обещавания на позиции не на база опит, а на база нечии накрнени чувства и чувстващи се неудобно около хора с увредания, проблемът не е в момеичето. Все пак, ти сам казваш, не тя го е искала, някой й го е предлагал.

  Като човек, който първо чете статиите от научните списания и търси информация по темата, съм склонна, след като набера достатъчно информация и се уверя в изследванията и достоверността им, след това изразявам несъгласие с хора, които твърдят неща, които са оборени. Да, възможно е на отделни индивиди умишленото принуждение да се промени ползването на ръце да се отрази негативно по един или друг начин... но това е ИЗКЛЮЧЕНИЕ, не практика. Има разлика.

  Хората не са животни. Хората сме бозайници, да. Но горе долу толкова.
  Почти изцяло обществото ни е наопаки на собствените ни инстинки и на "природното" устройство на света. Този натурализъм, който изявяваш, е разбираем, но е доста странен, защото не отговаря много на истината. Да, средата влияе... но човек, в адекватна и нормална среда е рядко такъв като негативно поведение, както би демонстрирал човек в кофти среда.

  Не, не смятам, че скандинавските страни живеят добре защото са управляни от феминистки, смятам, че нивото на образование, социални права и права на хората са интересно пропорционални на либералността и нивото на живот е зле, в колкото по-стриктни, затворени и вкочанени от агресивен контрол над личността. И интересното е, че няма нито един пример, който да доказва обратното. Правиш разлика, надявам се. Причинно-следствената връзка не е такава, каквато ти направи в случая.
  Да, естествено, че нивото на живот зависи от работещата икономика, моля ти се. Не ми изкривявай думите.

  Виж аз не съм съгласна с АРГУМЕНТИТЕ ти, не с теб. Не правиш ли реално разликата?
  И пак - обясни ми как точно хомосексуалността ще унищожи моралността, ако можеш да ми кажеш и какво наричаш моралност.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Цитат от вашето верою:
   "Далеч съм от мисълта да смятам моногамията за единствената възмoжна житейска конфигурация. Дори просто защото намирам идеята за “можеш да обичаш САМО ЕДИН единствен човек по едно и също време” за малко абсурдна. Има хора, за които е вярно, но това НЕ Е общовалидна истина."
   Понеже съм щастлив моногамец ,обаче не парадирам с това как очаквате да коментирам това....

   Изтриване
 26. Не мога да ти обясня тук какво е морал. Само за разликата между Аморален и НЕморален ми трябват около пет страници. А и, честно казано, ме мързи и не съм длъжен да го правя. Страхувам се, че се опитваш да ме въвлечеш в разгорещен спор в собствения ми блог, а аз тук нямам навика да се защитавам - това не е форум. Тук се постъпва по друг начин, а именно:

  Коментариите към тази статия са прекратени.Край.

  ОтговорИзтриване
 27. Това е абсолютен хит, топ 10 на социологически измеримите и психологически достоверните изследвания за фрагментите на градското общество.

  ОтговорИзтриване
 28. Как оцеляват тези общности? Пренасят модела "село" - за селяните в града, "семейство" - за хомосексуалистите и "племе" - за циганите. Психологически те се разделят на два основни подтипа: "тарикати" и "тъпанари". Динамиката в отношенията им в групата е като между господар и слуга. Това води до известна йерархичност и подреденост на системата.
  Когато селянинът подреди селото си в града, той започва да се чувства сигурен и става арогантен и опасен за останалите. Коректив на неговата простащина са неговите страхове, които носи в себе си. Когато се събудят драконите в него, селянинът става предпазлив. На този етап той се огражданява.
  Гей общностите се опитват да си създадат подкрепящи връзки, както са отношенията в нормалните семейства. Когато го направят, излизат на светло и започват да заявяват желанията си открито и демонстративно. Парадират да са различни, свободни и оригинални. Темата за личната свобода е слабото им място.
  Циганите се организират на родов принцип. Когато изградят такава структура, те се чувстват недосегаеми и стават дръзки и опасни. Слабото им място е страхът от полицията и натиска, който може да окаже върху тях.
  Темата е много интересна.

  ОтговорИзтриване
 29. Не ми е ясно, защо гореописаните типажи и типичен стил на поведение се приравняват със селяни и село? Няма връзка според мен - излиза, че в града растат само умни хора и простотията не е възможна. Или невъзпитан човек не може да израсте в град? Единственото обяснение е по оста София-"Провинция", а обикновено за хората от София, привинция = село (явно Пловдив, Бургас, Русе също са села). Та тъй като всеки изискан и възпитан софиянец се дразни от гореописаните поведенчески прояви (не пречи и самия той да страда от тях без да осъзнава) му се иска да ги обясни с не-софийския произход на глупаците. А тъй като всичко с корени извън София = селяни, следва естественото заключение. По моя край също има подобни идиоти и също се случва да бъдат наречени "селяни", но при по-правилна психо оценка може да се използват: простак, невъзпитан, нагъл, подлизурко, интригант и т.н. Качества присъщи на хората без значение граждани или селяни.

  ОтговорИзтриване
 30. Преди малко повече от 50 години пропорциите селско/градско население е била 70/30 процента. Това е официална статистика. Когато се прави анализ на общество, нация, общност се взимат предвид мащабността на изследването, динамиката, сложността на задачата и това се прави в рамките на голям период за по-голяма обективност. Основното население на София се е оформило на няколко периода, свързани с колективизацията на селското стопанство, строежа на панелни жилища за определени отрасли и заводи /Кремиковци, МВР, Министерство на отбраната, на транспорта и т.н./
  Такава е динамиката на София: от няколко хиляди през шейсетте години, сега е с 2 милиона население. Мисля, че стана ясно откъде е дошло. Не ми се навлиза в повече подробности, защото ще стане още по-обидно за някои.
  Не съм живяла в Пловдив, Русе, Варна или Бургас и не знам там как е. Ще ми бъде интересно да ни разкажете.
  Както си спомняте Бай Ганьо, Андрешко и други литературни простаци са дразнели българската интелигенция и тя ги е описала много добре. Ако ние с вас сега потърсим корените в исторически план, ще ги открием в българското село.
  Простотията има много лица и много изражения.

  ОтговорИзтриване
 31. Бих искала да те помоля да прикачиш някой пиперлив клип на Тодор Живков, за това как се изграждаше държавата, как живееха хората, в какво вярваха, каква утеха намираха в кръчмите, как преждевременно се зароди социализъма в корема на капитализъма и затова няма пари. Малко история ще ни дойде добре на всички. Ако не се обединим по интелект, може пък поне да се примирим. Всички сме потърпевши!

  ОтговорИзтриване
 32. Абе, някак си не мога да се съглася, че ВСИЧКИ ГЕЙОВЕ държат да ходят по ГЕЙ ПАРАДИ... аз поне от всичките си познати, които са хомосексуални, мисля, че само 2 са ЗА Гей-парадите (познавам над 20) - и повечето не се само не се интересуват, ми се и дразнят от провеждането им, а на някои пък им е през оная работа.

  Позицията ти за гей-обществото, КОЕТО ПОЗНАВАШ, съвпада и с моята, а както ти каза Longanlon - съдиш повърхностно.
  Аз не се чувствам дискриминиран или подтиснат, че съм гей, въпреки,
  че повечето хора знаят за мен, но първо - аз не тръбя, че съм такъв, не обсъждам спалните си преживявания...

  По всяка вероятност, ако някой твой приятел, който е голям ЕБАЧ започне да ти надува главата с похожденията си - и въпреки, че тоя е хетеросексуален, едва ли ще ти е гот...

  PS Не, че Longanlon е твърде запознат с гей-обществото, пред вид факта, че сам е писал в блога си, че не познава такива хора... :D :D :D :D

  PS 2: По дяволите откачам като чета анализи тип "Дидие Ерибон", касаещи как съществува едно хомосексуално общество, как то било затворено, отворено, и какви били другите малоумни желания на определени овце в него да се държат по някакъв си техен начин.
  Да не говорим, че ако някой държи да е част от гето, било то хомосексуално, циганско или селяндурско, никой не може да го спре, респективно правилата на това гето могат да бъдат описани и изразени по начина, по който ги описваш...

  ОтговорИзтриване
 33. На един селяк му провървяло - хванал златна рибка. Тя му проговорила с човешки глас:
  - Моля те, селянино, пусни ме и ще ти изпълня три желания!
  Селянинът я тръснал на земята:
  - Ти на кого ше викаш "селянин" ма, на ти сега! - и я смачкал с крак.

  ОтговорИзтриване
 34. Да опишем и анализираме селянина е едно, но по-трудната задача е какво да го правим ако ни е съсед/ колега/ и т.н. Или ако пазара, на който искаме да продаваме стоките и услугите си е съставен предимно от селяни.

  Тогава какво правим? Шкембеджийници, пунктове за Еврофутбол и евтини автотенекеджйски услуги? Къде да ходим, ако нашето поприще е друго, а селянина нито може да схване, нито иска услуги от типа на обучение/ профилактични здравно грижи/ онлайн реклама/ софтуер/ класическа музика/ заведения с качествена храна и нормална хигиена и т.н.?

  За съжаление, извода, до който съм стигнал до тук е, че единствените рентабилни търговски отношения със селянина са да го експлоатираш и да натискаш до край простотията му главен фактор на потребителско поведение, макар и с ясното съзнание, че това води до собственото му самоунищожение. Не е никак хубаво, затова, ако някой има идеи и решения, нека ги сподели.

  ОтговорИзтриване
 35. Селянинът - потребител има нужда да имитира някого. Как гледаха бате Гойко, пиеха боза или бира и слушаха Лили Иванова?
  Трябва им градска култура, която е приемлива за всички. Трябва да се оформи нова интелигенция, която да ражда продукти на културата. После това ще се отрази на ширпотребата.
  Сега това го няма: бивша спортистка е писател, манекенка пее, бодигард е министър-председател, инженери са таксиметрови шофьори, таксиметров шофьор произвежда хляб и т.н.

  ОтговорИзтриване
 36. "Понеже природата е устроила така всички живи същества, че те да мразят паразитите." - не съвсем... природата ни е устроила да следваме това, което изисква най-малко усилия (дори и да е очевидно неправилно!), да следваме пътя на най-малкото съпротивление.

  Говорейки за паразити, мразим ли от дън душа чиновниците?

  Не знам как е в другите страни, но в България, от чиновниците има страх и раболепие, дори възхищение, никой не ги мрази заради това, че са паразити. Просто циганите са лесни за мразене паразити, защото са примитивни и съответно слаби. Чиновниците имат власт над нас, унижават ни редовно и по нашенска традиция, толкова повече ги оправдаваме. Това отношение може да се види във всяка една държавна институция.

  Когато започнем да се обиждаме на "чиновник" (или "администратор" ако звучи по-изкилиферчено), това може да е знак, че нещата са тръгнали надобре.

  ОтговорИзтриване
 37. Една много добра статия по въпроса:
  https://sites.google.com/site/petervilkov/mitove-za-homoseksualizma

  ОтговорИзтриване
 38. Много коментар , много нещо . Едно време питахме селяните знаят ли какво значи СОС / ес о ес / но го приемете така както си е написано ! Просто е - значи селянинът си остава селянин . И ви го казвам с чиста съвест , защото това е диагноза , а не месторождение !

  ОтговорИзтриване
 39. Отдавна не бях влизал в блога, но ще наваксам.
  Тимур поздави за добрата статия, съгласен съм с всичко!

  Имах подобен случай преди време, колежка която постоянно си намираше работа зад гърба ми (да полее цветята, да почисти и т.н.), а целта бе да наблюдава монитора и какво правя през работно време, като евентуалните "компромати" от видяното веднага да се докладват на шефа. Когато опитите и зачестиха толкова, че стана очевадно и непоносимо вече и ми писна и казах в прав текст, че знам какво се опитва да прави и забраних да ме следи. В резултат тя отиде при шефа и му наговорила куп тъпотии - гледал съм филми (не разбрах какви може би порно), вършил съм лична работа?!? и т.н. Изисках от ИТ отдела да ми изкарат информация от логовете на сървърите и да я представят на шефа. Е разбра се къде и за какво съм влизал, но поисках същото да се направи и спрямо нея. Ами 90% от посетените сайтове бяха от рода на женски вестници, форуми тип бг.мама и т.н.

  Аз им казвам селяндури и това си е манталитет - няма как да го изкорениш или да се бориш с него ...


  Интересно как винаги се пръкват повече защитници на "гейските права" от "правата" на малцинствата например. Какви права нямат хомосексуалните? Какво им е забранено? До какво нямат достъп? Споделям твоето мнение "каква е идеята на гей-парадите? Те не искат да им бъде позволено да бъдат каквито са (тук очевидно нямат проблем), те искат всички постепенно да станат като тях." Което ми напомня следния виц:

  - Господине, защо искате да емигрирате от България?
  - Вижте, преди години хомосексуализмът се наказваше със затвор, после само с принудително лечение, после започнаха да го смятат за нормален, напоследък започнаха рекламни гей паради. Искам да се махна преди да е станал задължителен!

  И да ги питаш против какво протестират - няма да ти кажат нищо повече от мъгляви и размити понятия, значението на които и те не знаят. Което пък ми напомня друга история:

  Сър Джон пита Джеймс:
  - Джеймс, какъв е този шум на улицата?
  - Гей-парад, сър.
  - Какво искат, Джеймс?
  - Еднополова любов, сър.
  - А някой забранява ли им, Джеймс?
  - Не, сър.
  - Тогава защо вдигат толкова шум?
  - Ами, педерасти, сър...

  По точно не бих могъл да опиша гей парадите и понятието педераст ...

  ОтговорИзтриване

За мен

Моята снимка
Смятам се за човек, който има какво да сподели с другите...Дали е така, преценете сами. За връзка с автора: timurcommandos@yahoo.com Едно мое интервю може да намерите на адрес: http://kadebg.com/timur-i-negovite-komandosi/