неделя, 13 септември 2009 г.

България отвръща на удара

2011г.
Най – после е избран изпълнител за прокопаване на тунел под прохода Шипка. Месец по-късно челната копаеща машина се разтърсва от мощен удар и спира. Екипът от специалисти и работници се събира мястото, а после следва буря от възклицания, вариращи от „О, май год!” до „Бах мааму!”. Скоро идва полиция, после официални лица, районът е отцепен. Всички следят новините и сменят канала точно преди спорта, което срива тотално рекламния пазар. За всеки случай проектът е променен и се почва копаене на съвсем друго място, но и там се повтаря същото – удар и т.н.
Извиканите на място геолози (впрочем, доста идват по собствено желание) само констатират неумолимата истина – тунел няма да има.
Понеже цялата основа за планината е един огромен слитък самородно злато, с тегло около десет милиарда тона.

Когато научава новината, министър- председателят, който в момента одобрява стратегия за доказване, че всъщност сега народът живее много по-добре от преди две години, се сепва, отказва да отиде да открие линията на метрото „Люлин – Перник” и звъни на президента. Тъй като това е почти прецедент в последно време, държавният глава оставя за миг плана, предназначен да убеди всички, че никога не са живели по- зле и вдига слушалката на специалния телефон.
„Гошо, разбра ли?” – пита възбудено министър- председателят – „Я зарязвай всичко и ела да се напием!”
Когато чува новината, президентът само успява да попита: „Ама на всеки километър и така – до края?” Чул потвърдение, нарежда приготвят кортежа, а пилотната кола е пратена да купи домати – от розовите, които са най-скъпи.
Така де, толкова злато не се намира всеки ден.

Световните борси се сриват, неподготвени за подобен удар. Тъй като обаче твърде малко са страните, досетили се да държат резерви в калай или синьо сирене, нищо не може да се направи. Освен да се завижда, разбира се.

Редица основни играчи в в родното публично пространство получават микроинфаркт – да е тон-два, да го откраднеш, но цяла планина реже ли се с ножовки? Това да не ти е подводница? А и всичко е блокирано от армията, стреля се без предупреждение.
Но все пак скоро кирките достигат цената на телевизорите и дори се превръщат в уместен сватбен подарък – да направиш първата копка, така да се каже.
А оксижен се разменя срещу джип, но пак е трудно да се намери.

2012 г.
България отдавна е изплатила всички свои дългове и сега кредитира съседите си. Сериозно се обсъжда идеята левът да стане общоевропейска валута, но БНБ се колебае – все пак, да ни висят на гърба толкова икономики.... Никой вече не работи, заплатите се получават по сметка от държавата, голяма част от банките фалират, понеже никой не иска парите им.
Всички български емигранти се връщат у дома, въпреки настоятелните молби на местните власти да останат и да харчат там парите си.
Митниците и Министерството на труда и социалните грижи са премахнати като абсолютно излишни.

„Ролс-Ройс” открива завод в Ловеч само за нуждите на местния пазар.

2013г.
Партиите са премахнати, понеже вече никой не го е еня за тях. Някой се сеща, че тя всъщност и Стара планина някога била подарена от народа на баща му, но този път го отсвирват. Обиден, той предлага да го направят поне цар.

България става президентска република. За държавен глава е избран бившият министър-председател, понеже в кампанията си успява да докаже, че именно той е бил инициаторът да се прокара тунела, в резултат на което... Печели всички гласове на трите процента българи, направили си труда да отидат до урните. Впрочем, според новоприетата конституция това е не е проблем – нейният член първи гласи: „Гледай си живота и не се прави на интересен”.
Сменен е и химна – сега той се нарича „Селската баня”, като при официални случаи на места се пее „на-на-на”.

Най–големите световни банки заемат мястото на фалиралите местни. На мястото на „Кремиковци” започва строежа на „Българияленд”, увеличено копие на „Дисниленд”.

Македония, Турция и Гърция започват да излъчват новини на български език.

2014 г.
Цар Киро купува „Манчестер Юнайтед” и назначава за президент Александър Томов. В резултат на това Бербатов прекратява договора си, връща се у нас и спори за титулярно място в „Спортист” – Своге с Кристияно Роналдо.

Променена е изцяло учебната програма в средния курс – например, по математика се изучават само броене до сто и теория на вероятностите (основно приложението й при игра на рулетка). Останалите предмети почти всички отпадат, понеже на богат човек образование не му трябва. В часовете по физическо възпитание се играе само голф.

България излиза от НАТО и го наема като частна фирма за охрана на границите - да спира увеличаващите се вълни от имигранти.

Провежда се преатестиране на хотелите в страната и всички, получили по-малко от шест звезди са съборени и построени отново.

Потомците на Балдуин Фландърски ( и цялата им рода до десето коляно, както и съседите) претендират да получат българско гражданство.

2015 г.
Вестник „Капитал” купува "Файненшъл таймс", добавя там форум и забранява писането на латиница в него. Впрочем, това е проблем само за по – възрастното поколение – младите вече три години учат български като основен чужд език и общо-взето се оправят.

Страната е залята от испански, френски и немски емигранти, работещи основно в туризма и строителството.

Главният офис на „Майкрософт” е преместен в Правец, а Бил Гейтс обича да отдъхва на пейката до паметника на Тодор Живков. На пазара се появява новият “Windows Bay Ganyo””, който работи само с гласови команди на български. Например, за рестарт се използва: „Abe az shto ne ti…”

В знак на добра воля и желание за бъдещо сътрудничество от всички европейски затвори са освободени лежащите там българи, въпреки че никой не е молил за това. Цялата тази пасмина пристига на летище София и директно е изпратена в Белене – по това време вече известен курорт. Осъдените денем прекарват времето си на спа-процедури, а вечер в казиното. „Амнистия” се смята за неприлична дума и никой не я използва.

2016 г.
„ЦСКА” и „Левски” за пореден път отказват поканата за участие в Шампионската лига – пари не им трябват, а и ги мързи да тичат. БФС тегли жребий кой да преставя страната (никой не иска), пада се на „Калиакра” и те проклинат лошия си късмет.

След месец спортните медии по света се възхищават на подвига на „Реал” – Мадрид, който въпреки скромния си бюджет успява да завърши наравно на свой терен със звездната селекция на българския клуб.

Откупената обратно от държавата БТК на свой ред купува Дойче Телеком и още няколко големи оператори. В знак на уважение към славното минало целият чуждестранен мениджмънт е задължен да ползва само стационарни телефони.
Започват снимките на „Батман -5” – „СуперЛюбо”.

На границата са заловени първите американски и японски емигранти.

2017 г.
Като първа световна икономическа сила България осъзнава своя дълг пред човечеството и почва да се меси във всички регионални конфликти. Понеже – нали помните – отдавна няма армия, просто изпраща свои представители да декларират, че ако вие не...., ще спрем инвестициите у вас. Обикновено след подобно изявление враждуващите страни почват да се прегръщат и отварят бутилка с гроздова.

Тъй като страната разполага с огромен фонд за исторически изследвания и спонсорира кого ли не, скоро всеки ученик в Европа е твърдо убеден, че България е спечелила сама Втората световна война срещу съюза на Германия, СССР, САЩ , Япония и останалите, въпреки че подло са били бомбардирани с атомно оръжие малките сливенски селца Хирошимово и Нагазаково. Все още се спори обаче дали Наполеон е бил роден Плевен, или само коренът му е български.

Водени от носталгията, известни наши финансисти – като Жоро Сороса например – си играят с икономиките на Великобритания или Италия и понеже им е в кръвта, почти ги докарват до фалит. Но когато местните започнат да палят парламентите, ние поемаме разходите и всички са доволни.

България извежда двадесети пореден сателит в космоса, за да могат и членовете на експедицията ни в Антактида да гледат мача „ЦСКА” – „Левски”.

11.09.2018 г.
Два самолета, отвлечени съответно от американски и японски терористи, се насочват към двата най-големи мола в София....

А още не сме изхарчили и половината от златото.

66 коментара:

 1. Това ми изглежда като макро версия на "А когато кризата свърши?". Историята направо ме вдъхнови да инвестирам в киркопроизводстовото :)
  Продължавай в същия дух

  ОтговорИзтриване
 2. Добреее, браво! Пак успя да ме просълзиш от смях след Тиймбилдинга. Евала!

  ОтговорИзтриване
 3. ха ха, супер яко, пич. Най-после нещо искрено да ме разсмее :)))))

  ОтговорИзтриване
 4. Историята просто кърти!

  Позволих си да я преведа с някои малки добавки и разяснения и да я публикувам в един международен политически форум:

  http://community.livejournal.com/talk_politics/231774.html

  Посочил съм линк към този блог, така че наслаждавай се на славата - напълно е заслужена! :)

  ОтговорИзтриване
 5. добро иронизиране...

  ОтговорИзтриване
 6. Голямо благодаря за сутрешното настроение...

  ОтговорИзтриване
 7. Супер готина история... Не знам за другите, но аз си набелязах няколко любими момента в нея, за които така или иначе си мечтая: фалита на банките, защото никой не иска парите им, и срутването на хотелите с по-малко от 6 звезди... :)))

  ОтговорИзтриване
 8. Отдавна не бях чел нещо на български, което да ме разсмее и развесели. Може би, защото чета само новините :)
  Продължавай в същия дух :)

  ОтговорИзтриване
 9. Чудесно е ... Все така :) Поне докато сме под хипноза да се забавляваме ...

  ОтговорИзтриване
 10. Аз бих добавила само едно - "А дано!" :)))
  Страхотно е, поздравления за автора!

  ОтговорИзтриване
 11. Еми, давайте да тръгваме да копаме по Стара планина, туковиж се сбъднало :)

  ОтговорИзтриване
 12. :D cool, dai na naroda hlqb i zabavlenie i toi nqma da se bontuva!!!!
  Eh Neron4o klko si bil prav :)

  ОтговорИзтриване
 13. Култово :D още сега почвам да купувам земя по Стара Планина :D

  ОтговорИзтриване
 14. az ce nadiavah vce pak che shte nameriat Atlantida, ama iavno ne ce ctiga do tam. Mnogo e vecelo, no ako priemem che ctane taka (.......) c'mniavam ce che c balgaria i balgarite shte ce cv'rshi za po-malko ot cedmitza, i pomen niama da octane, zlatoto shte ce devalvira na 1/1000 ot dneshnia kurc toect 1$=1 toiuntzia i gore dolu tova e. Vce pak, Bravo

  ОтговорИзтриване
 15. Да-ам...
  Аз тая история я знам, само че вместо злато, ставаше дума за платина...

  ОтговорИзтриване
 16. Ми да ходим да копаме.
  Браво! Ако загубим и чувството си за хумор, и за самоирония, тогава значи всичко сме загубили.

  ОтговорИзтриване
 17. Уникална статия! Шапка ти свалям!!! :)))

  ОтговорИзтриване
 18. Суперско - забавлявах се докато го чета.

  ОтговорИзтриване
 19. Браво направо къртиш пич ;)

  ОтговорИзтриване
 20. С цялото ми уважение към автора, повечето факти не отговарят на истината и граничат с фантазията.

  ОтговорИзтриване
 21. С цялото ми уважение към предишния коментар - това е идеята на текста.

  Иначе, много добра идея! И стилът е издържан! Браво!

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. С цялото ми уважение... Ами той човека явно се шегува.

   Изтриване
 22. ха ха хаа ха аха :)))) лелее браво страхотно е поздравления :)

  ОтговорИзтриване
 23. абе..., знам че е смешно, само че нещо на сълзи ме докарва, като чета...
  дали щото сме такива голишарковци и перковци...

  ОтговорИзтриване
 24. Благодаря, за добавянето в Svejo.net.Текстът е супер. В стил Тери Пратчет.Ако имаш желание, влез в моя блог и прочети "Обещанието". Може би ще ти хареса. Аз обичам хумора. От черен до умрял от смях!

  ОтговорИзтриване
 25. аххаахха човече умрях си от смях :D евала ти правя

  ОтговорИзтриване
 26. Браво, браво! Великолепно чувство за хумор! Много се смях, благодаря! :)

  ОтговорИзтриване
 27. Браво! Семейството чете и се превива! Че и почва да цитира в разговори! Страхотна работа!

  :) :) :) :) Поздравления за свежото чувство за хумор и находчивостта!

  ОтговорИзтриване
 28. Когато казах, че това са фантасмагории, Миме, имах предвид, че фактите са други, а именно:
  Първи януари, 2111 година: Днес изненадващо беше завършен тунелът под в. Шипка- той не е голям- по него може да се мине само пълзешком. Започва под Ком и излиза на нос Емине. Най-изненадани от завършването на тунела са самите копачи, които, като посвикнаха със светлината си наточиха кирките и отидоха да помагат на завършването на магистрала Тракия.

  ОтговорИзтриване
 29. Ай защо това тази фантазия не беше реалност.

  ОтговорИзтриване
 30. Mnogo qk text, obache ne beshe nujno da kopirate Burgazlii .

  ОтговорИзтриване
 31. Анонимен:(9:14)Би ли написал тук кого съм копирал? Със съответните час и дата на публикация?
  Понеже според познати точно този текст е откраднат (т.е. копиран в други сайтове без линк) около стотина пъти. Хайде да ми намериш поне ЕДНА публикация преди моята?

  Затова се дразня - не стига, че си приписват авторство на статиите ми, ами ако някой попадне тук на оригиналите, почва да се чуди откъде му е познато.
  Само че аз нямам нужда на да крада, понеже умея да създавам. За разлика от много други.

  Хайде, чакам да видя поне една статия от тези тук, публикувана по-рано от някой друг. В противен случай - редно е да се извининиш.

  ОтговорИзтриване
 32. Браво, Бай Тимуре!

  Върховно е! :)

  Поздрави на командосите :))))))

  ОтговорИзтриване
 33. Изпратиха ми произведението ти на мейла, а аз го публикувах в блога си!
  Свалям ти шапка, човече - до момента имаш над 8300 почитатели! ;) Виж тук:
  http://www.bglog.net/BGLog/33494
  ;) Днес в коментар ми дадоха линк към оригинала ти и веднага го слагам в постигна си!
  Продължавай да твориш -отдавна не бях се смял така!:))))

  ОтговорИзтриване
 34. Браво!!! Направо е супер свежо и оригинално! Отдавна не бях се кефил така! Само не мога да разбера, след като прочетох коментариите до тук, как никой не усети все по- натрапващата се аналогия със САЩ, особенно във втората част. На автора му свалям шапка!

  ОтговорИзтриване
 35. Дълбок поклон за автора! Ако загубим чувството си за хумор ще се загубим съвсем!!! А пък най-краткият път да станем за резил е ако прекалено се вземем на сериозно!!! И пак - СУПЕР!!! Семейството умря от смях! P.S. Публикувано беше в петъчния брой на "Черноморски фар"

  ОтговорИзтриване
 36. Блаженни са вярващите..
  Супер е, браво !

  ОтговорИзтриване
 37. Хахахахахха,утрепа рибата,пич!!! Много смях падна докато го четох :D

  ОтговорИзтриване
 38. Не се сдържах и аз. Публикувах го ето тук:
  http://www.bulgarosenespana.com/?thread=e74d0f2c6d32d83f4e8b4388c3a0e9fd&content=main&id=102

  ОтговорИзтриване
 39. браво! остроумно и смислено! само че невероятно - мутрите все пак си пращат децата в най-престжните училища по света

  ОтговорИзтриване
 40. ЕВАЛА, БРАВО, АФЕРИМ, МАШАЛА, АШКОЛСУН, ХАХАХА

  ОтговорИзтриване
 41. Жестоко, наздраве...!!!

  ОтговорИзтриване
 42. много весела история!

  ОтговорИзтриване
 43. С баща ми просто се съсипахме от смях, той директно ти приписа личната си награда за сатира :) А сме и от този край и темата за тунела под Шипка ни е присъща така да се каже. Малко хора могат да погледнат на трагедията, в която се намира България с такава гледна точка :) Дано не си добър пророк :D Поздрави!

  ОтговорИзтриване
 44. нямам думи.... просто гениалнооо!като почна да копам до тунела ще те спонсорирам с моя дял :D... грехота е да затриваш такъв талант :))

  ОтговорИзтриване
 45. Убийствено е! Горещи поздравления за автора!!!

  ОтговорИзтриване
 46. Току виж стане все пак действието се извършва 2011... Въпреки че предполагам всичко вече е проучено.Иначе много вдъхновяваща история браво!

  ОтговорИзтриване
 47. Браво! Отдавна не се бях смял така! Жив да си!!!

  ОтговорИзтриване
 48. Направо припаднах от смях!!!Много сладка история,пък ако вземе да се случи.............

  ОтговорИзтриване
 49. Поздравления за статията! Искрено се зарадвах...
  Само едно малко уточнение да направя: само на мен ли ми се струва, че в микро план хората ще си останат същите?

  ОтговорИзтриване
 50. Страхотна публикация. Продължавай в същия дух!

  ОтговорИзтриване
 51. Отдавна не бях попадала на толкова красиво и забавно казани истини :)
  Желая ти много (много)n... успехи ! Всичко , което прочетох надмина дори моите очаквания :D, а те са големи :)
  А освен това- основното :
  Гордея се, че съм Българка, когато срещам хора като теб- в живота, в нета, навсякъде...а са малко.. !(През другото време не винаги :D )
  Изумена съм как намирам всичко което искам, точно като реша ....че искам :)
  Поздрави, късмет, любов, пари и здраве !

  ОтговорИзтриване
 52. Да си ни жив и здрав.
  Имаш точен усет за предстоящото.Златото е синоним на нещо друго и ни е по скъпо.Ще стане,това което си писал,сигурен съм.Това с емигрантите ще е по различно,но проблема си е тяхен.

  ОтговорИзтриване
 53. : ) малко ми е трудно да се усмихвам, обаче пак си на висота.

  ОтговорИзтриване
 54. с днешна дата ми е малко трудно да се усмихна на тоя текст ... но все пак си Велик : )

  ОтговорИзтриване
 55. Хахахаха, днес попаднах на тази статия и се сетих да препрочета разказа ти http://www.burgasnovinite.bg/Otkriha-zlato-za-50-miliarda-leva-v-Strandja.html Единственото разминаване е в двете години, но няма да ти се сърдим все пак ;) Успешна и щастлива 2014 г. Поздрави

  ОтговорИзтриване
 56. Bratle bravo naistina se smyaxme cyaloto semeistvo ot sarce velik si

  ОтговорИзтриване
 57. Докато прекопаем планината, лозите тъкмо ще родят и гроздето ще ферментира :)))

  ОтговорИзтриване
 58. По повод на появили се в Мрежата твърдения държа да заявя следното - не съм приятел с Иво Сиромахов и дори не се познаваме лично. Не съм му давал правото да краде идеи от мои статии и смятам това за типично байганьовско плагиатство.
  Тимур и неговите командоси

  ОтговорИзтриване

За мен

Моята снимка
Смятам се за човек, който има какво да сподели с другите...Дали е така, преценете сами. За връзка с автора: timurcommandos@yahoo.com Едно мое интервю може да намерите на адрес: http://kadebg.com/timur-i-negovite-komandosi/