петък, 25 септември 2015 г.

Десет години по-късно

Уважаеми телезрители, днес, първи октомври 2025 година, започва централният информационен блок на Стара телевизия, с вас е Калинка Малинкова. Централното събитие на деня е срещата на премиерите на страните от Балканския съюз в Гърция, посветена на невиждания емигрантски поток от Западна Европа през последните месеци. Както знаете, силите на канцлера Меркел воюват с променлив успех срещу бунтовниците от Исламишен Щаат. Междувременно руският президент Дмитрий Медведев не потвърди, но и не отрече, че страната му строи нова военна база в Берлин. А сега да чуем нашия кореспондент от Гърция...

...Бойко Борисов отпи от узото си и погледна останалите:

- Очакват се един милион бежанци! И това само от Германия. България не е в състояние да ги приеме всичките, трябва да помагате.

- Ама нали бяхте икономическият локомотив на Балканите, бе, аркадаш - направи се на неразбрал премиерът на Турция. - Нещо взе да свършва пАрата, а?

- И пАрата, и парАта, всичко. Те направо като скакалци бе! Пуши ми главата, един стадион не мога да отида да открия като хората.

- Е, това вие го измислихте - за ценностите. Ние само ги прибираме в лагери, колкото да оцелеят.

- То и ние така мислехме, обаче какво се оказва на практика - на един немски бежанец по петима икономически емигранти от Франция, Англия, Белгия, даже от Люксембург хванахме десетина. И всичките ревнали - не щем в Австрия, искаме в България. В краен случай се съгласяват и на Румъния или Македония, но трудно. Мисълта ми е - не става така, дайте да си ги поделим. Ето, Ципрас например може да вземе стотина хиляди, тях с немците ги свързва отдавнашна дружба.

- И какво ще ги правя? - възрази Яни. - То за гърците няма работа, та ще храним и чужденци.

- Е, там в строителството или туризма нещо... или в краен случай - да ловят риба. Недей и ти така сега, знам, че им опростихте дълговете, но все пак - и те са хора. Ето, колегата от Сърбия и той ще вземе петдесет хиляди...

- Ще взема друг път. Пък и кой ми гарантира, че ще получа наистина немци? Ако са холандци, ще ни опушат целите. Да ги вземат румънците.

- Ние предпочитаме французи и белгийци - обади се премиерът на Румъния. - По-скромни са и си знаят мястото.

- Аз мога да взема холандците - предложи премиерът на Македония Ристе Ракиевски. - Поне ще си оправим футбола.

- Добре - кимна Борисов. - Щом имате проблеми, използвайте момента. Ние, слава богу... А ти, аркадаш? Можеш ли да прибереш мюсюлманите?

- А, те нашите ще се оправят... Аллах ги пази. Аз по-скоро си мислех да вземем скандинавците, че нещо ни е позастаряла нацията и някоя и друга шведка ще ни дойдат добре. Готови сме да изградим дори няколко горещи точки за целта.

- Браво! Предлагам останалите точки да са в Австрия и Италия. А - и една в Монако, понеже не задържаха Бербатов.

- Няма да се съгласят...

- Че кой ги пита? Утре ще пратя някой от министрите ми да им поговори. Щом кандидатстват за членство в Балканския съюз, ще търпят. Помните ли ние навремето...?

- Останалите кимнаха. В този момент телефонът на премиера на България иззвъня. Борисов погледна към екрана му и скочи:

- Йес, йес, мистър Буш... Джаст а миниц, да намеря някой да превежда... Фазанова, я ела бързо тука, че шефът иска да ми каже нещо важно! Какво...? Още един милион бежанци? Ама няма къде да ги сложим бе, кажи му - даже в Столипиново всички вече говорят само на английски и немски. И колегите не могат, при тях също е лудница. Пък и честно казано, не сме снабдявали ние Германия с оръжие, та... Какво? В САЩ имало десет милиона коли "Грейт Уол", правени в Ловеч? Ами може и да има, купуват ги хората... Вредните емисии били високи? Виж, Фазанова, обясни му - колите са си много добре, обаче американците не ползват оригинален дизел и наливат вътре каквото им падне. Как защо - за икономии естествено. Аз имам едно комшийче в Банкя, то ходило там и разправя - даже отработено олио слагали, купували го с тенекиите от "Макдоналдс"... Какво? По тридесет хиляди долара глоба на кола? Ама това са триста милиарда, бе Фазанова - преведи му - няма да има пари за коледни добавки на пенсионерите. Пък и ако почнем така - и ние можем да намерим нещо в "Кока-Кола"-та, хайде, знаем си контролните органи... Какво? Ще изключат GPS-а над България? Ама не може така, бе Фазанова, аз като тръгна за Русе, още преди Плевен ще се загубя - знаеш колко са ни сложни новите пътни възли... Добре, един милион бежанци, ще поговоря с колегите. Обаче - я го питай кога е свободен тези дни да закусим заедно - избори идат, все пак. Добре, добре, кажи му там "чао" и от мен...

- Та - сами разбирате, колеги - съдбата на човечеството, хуманизъм, споделени ценности... какво да ви разправям повече? Трябва медиите да почнат пак да пускат онези клипчета с бежанци, които се давят с прогнили лодки по течението на Дунава...

Обществени нагласи са това, няма как.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

За мен

Моята снимка
Смятам се за човек, който има какво да сподели с другите...Дали е така, преценете сами. За връзка с автора: timurcommandos@yahoo.com Едно мое интервю може да намерите на адрес: http://kadebg.com/timur-i-negovite-komandosi/