петък, 3 май 2013 г.

Bulgaria R.I.P. - 1 - Баба Пена, основна електорална единица

Може би някои от вас са забелязали, че отвреме навреме пиша статии за вестник „Сега”. Лошо няма – по-голяма аудитория, допълнително популяризиране на марката „Тимур” и т.н. Пък и не съм единственият, там има доста външни автори.

Миналата седмица един от тях – Бойко Ламбовски – пусна статия, която ме накара да се замисля. Заглавието й беше „Как се грабят старци” и бе написана с характерното за повечето им автори майсторство. Само че когато я прочетох за втори път, усетих, че не споделям докрай позицията на автора. При третото прочитане вече бях решил, че трябва да изложа и моята гледна точка по въпроса, което и правя по-долу.

И така – баба Пена е на седемдесет и кусур години и живее в Горно Нанадолнище, някога китно, а сега бавно умиращо село. Впрочем, може да живее и в града, в случая това не влияе особено на манталитета.

До Голямата промяна баба Пена е гледала същите филми по телевизията, както всеки от нас. Може би е ходила и на кино в града, а също – да е чела някоя и друга книга от читалището. Обикновена българска жена.

Но след Промяната изведнъж баба Пепа получава достъп до филми, които влизат направо в сърцето й. Любов, раздяла, пак любов – не е като „На всеки километър”. А отделно – шоу-програми, където изобщо не се иска да мислиш, но трепетно следиш кой от участниците ще изтърси по-голяма простотия. Накрая идват българските сериали от „новата вълна”, които съвсем преднамерено се стараят да не надхвърлят нивото на средния наш дебил. С баба Пена всичко е ОК – телевизията й харесва, вестници не чете (струват пари. Е, ако някой й подари един „Уикенд”…). Излишно е да казвам, че бабата и интернет не ползва – по разбираеми причини.

Тоест, за двадесет и няколко години баба Пена е затъпяла толкова, колкото това е възможно в съвременна България. А то впрочем никак не е малко.

Естествено, лъжат я. Според съответните хора е недопустимо да пропуснеш подобен шанс – звъниш по телефона и казваш на бабата, че внукът й прегазил с детското си колело една рота войници. И сега тя трябвало да даде пет хиляди лева, понеже иначе въпросният внук направо отива в затвора. Баба Пена дори не се замисля, че детето е на седем години и някакси… Но човекът нали каза? И парите са дадени.

Това, с доктора или следователя е еднократен удар. Има други, които действат на принципа на тотото – „с малки суми, но редовно”. Изчакват дядото да отиде в кръчмата и посещават дома на старицата. Тук й показват снимка на домакински уред или часовник, който според указаната встрани цена струва 50 лв. Те обаче, водени от добро сърце, го продават само за тридесет. И бабата купува, без изобщо да й мине през ум, че подобни китайски боклуци се доставят тук за не повече от 5 лв. Важното е, че и двете страни са доволни – баба Пена, че е сключила изгодна сделка, а продавачът… кой знае. Може би за него е важно оборот да става, а печалбата – може и без нея. Бабата предвидливо не повдига въпроса, за да не провали сделката.

Тоест, акълът на баба Пена е примерно колкото на внука й (оня, седемгодишния), но докато неговият се увеличава всеки ден, нейният прогресивно намалява. И тук можем да направим една забележка – у нас всички са равни пред закона. Гласът на шофьора на такси е равен на този на професора, а този на фризьорката – на гласа на топ-мениджър. Казват, че това се наричало демокрация, но на никого и през ум не би му минало да даде парите си да му ги управляват шофьорът, фризьорката или баба Пена. Странно защо, нали?

Но когато не става дума за собствените ни пари, а за т.нар. наша „държава” – няма проблем. Там е важно и кварталният алкохолик да гласува (ако успее да изтрезнее достатъчно), понеже иначе току-виж правата на алкохолиците у нас останали незащитени.
Макар че на практика не може да мисли самостоятелно, баба Пена има изграден строен мироглед. В общи черти той се свежда до следното:

1. Благата се създават от този, който непосредствено работи на машината. Тоест, ако поискаме, още утре можем да открием завод за леки автомобили или смартфони, стига да имаме достатъчно машини и работна ръка.
2. Всякакви там специалисти, мениджъри или маркетолози всъщност не работят нищо. Добре си беше при „социализма”, когато един неграмотен ковач получаваше точно колкото началника на техническия отдел на ковашкия завод. Само че гадните капиталисти дойдоха от чужбина и нарушиха справедливостта (слава богу, повечето български собственици на малки фирми все още са верни на старата схема).
3. Заплатата не се дава като възнаграждение за положен труд (очевидно с различно качество), а „за да може човек да живее добре”. Тоест – от всекиго според способностите, всекиму според потребностите” – както се пропагандираше, че щяло да стане при комунизма. Впрочем, на някои места вече стана – НЗОК е изградена точно на този принцип.
Та – баба Пена разсъждава примерно така; един мениджър в града има едно гърло и получава заплата четири хиляди лева. Добре де, има и семейство – нека са четири гърла. Но и в семейството на сина на баба Пена са четири гърла, а той като нощен пазач получава 500 лв. Тук очевидно има някаква голяма несправедливост. (Не си измислям – по време на т.нар. „протести” една от най-обсъжданите теми във форумите беше за съотношението на минимална и максимална заплата. Излишно е да уточнявам, че тези, които бяха за премахване на плоския данък, искаха съотношение не повече от 1:3 – точно както бе фиксирал невремето Георги Димитров).
4. Баба Пена си спомня с носталгия за „социализма”, понеже тогава човек можеше „да си вземе” нещо (да открадне звучи много грубо, макар че става дума точно за това). И всички си вземаха, дори и да не им трябва – ей така, да се намира. Имаше дори куриозни случаи – съпруга на заместник-директор на „Родопа” разви хиперлипидемия от ядене само на луканка в течение на доста години. Но пък, както казват – сиренето с пари, защо да се охарчва?
5. Баба Пена много цени факта, че навремето имало гарантирана работа за младите специалисти и не им се налагало (както сега) да стават сервитьори и барманки. Елементарна калкулация на цени и заплати тогава и сега показва, че един млад специалист е започвал работа с около 450 лв. и перспектива да стигне преди пенсия 550 лв. Е, да малко – но гарантирано. Пак е повече от една средна пенсия.
6. Тук трябва да отбележим нещо много важно – баба Пена не е потребител в истинския смисъл на думата. В ресторант тя е ходила средно веднъж на две години – и то най-вече на сватба. Всички в семейството й са си купували нови обувки когато се скъсат старите – което предвид на прословутото качество на „Петър Ченгелов” – Габрово е ставало веднъж на три-четири години.
На почивка баба Пена не е ходила изобщо, освен ако не е получила карта от профкомитета. Тогава тя, мъжът й и децата са се свивали в общежитието, гледайки с искрена завист как някои почиват в истински хотели. А за ходене в чужбина не е можело и да се мисли.
7. И с колата така – трабант или мерцедес, все вози. Но понеже около теб все трабанти и москвичи, някакси забравяш, че има и други коли. Не както сега – джипове на всеки всеки ъгъл…
За да обобщим – понеже баба Пена е програмирана да бъде неудачник (няма образование, връзки, реален житейски опит и т.н.), тя естествено е влюбена в строя, който толерира неудачниците и жестоко преследва успелите. Нашата баба е социалистка до мозъка на костите си.

Само че колелото на историята се върти и ще се върти… до окончателната победа на пазарната икономика. И тук, както почти навсякъде другаде, Георги Димитров сбърка. Но пък от човек, толкова силно приближен до Сталин, не може да се очаква кой знае какъв полет на мисълта.

Живее си така баба Пена, стиска зъби и мрази „богатите” (тези около нея самата, иначе в сериалите е влюбена в тях и дори не забелязва парадокса). Но ето че идва време за гласуване.

До момента ние направихме само един референдум, който показа, че у нас средният българин е с интелигентност на футболен ултрас. „Нашите” ми казаха, че токът ще поевтинее, та… Че е съвсем различно да имаш вече изплатена и изобщо неизплатена инвестиция техните обаче са премълчали. За ROI – анализ – също. Впрочем, разбирам ги – как да обясниш на баба Пепа схемата за възвращаемост на инвестициите? Няма как. Но ако кажеш „Вместо да си произвеждаме ток, ще купуваме от Турция” – това е съвсем друга работа. Сякаш не купуваме маслини от югоизточната ни съседка и токът не е стока като всяка друга.

Но референдумът е един, а изборите – периодични. И тук баба Пена най-после усеща, че и от нея зависи нещо. То и лозунгите едни такива…революционни. Баба Пена гледа как по телевизията предават митинг под надслов: „Не ни е страх от Борисов, Цветанов и техните бабаити” – и вярно – изобщо не я е страх. Впрочем, тя дори не се опитва да вникне в мотото и разбере колко идиотски звучи – все едно бившият премиер и вицепремиер събрали банда главорези и тръгнали да бият невинните старци. Или Бай Ганьо повел хамалите…

Но мотото звучи идиотски за разумен човек. Баба Пена отдавна не е такъв.
И тя отива първа да гласува – за да си отмъсти и за ниската си пенсия, и за това, че внукът й в града е без работа, и за това, че някои карат мерцедеси. И както казахме, гласът й е равен на този на професора.

В селото няма много млади хора, а и да има акълът им е по-скоро колкото на баба Пена. А за да е трагедията пълна, в долната махала „Винету” циганите чакат да си получат парите и да гласуват за когото трябва.

Държава с около 20 % средна класа е обречена. Всичко, което би дало и най-малкият шанс за промяна – мажоритарен вот, двукамерен парламент и т.н. – е надеждно блокирано. На свобода са оставени само завистта, простотията и злобата.

Но поне не съжалявайте баба Пена, когато я излъжат следващия път. Гласувайки, човек реално потвърждава, че осъзнава какво прави. Изборът си е изцяло негов.

Дори и изборът да се държи като малоумен – свобода, какво да го правиш…

*R.I.P. - Rest in Peace или requiescat in pace - Почивай в мир

(планирам поредица, в която да опиша типичният поддържник на всяка от съществуващите в момента партии и да обясня защо - според мен - няма светлина в тунела)



44 коментара:

  1. Капитализмът е движен от продажбите. Продажбите са гласуванията на потребителите за продуктите чрез парични единици. Когато в икономиката няма достатъчно парични единици, тогава и най-добрите продукти получават ниска оценка, което води до намаляване на производството, пестене, уволнения. Паричните единици в съвременната система на фиатна валута при плаващ международен курс на обмяна се вкарват в икономиката единствено чрез правителствените разходи. Националната валута е обществен монопол, данъчен кредит, издаван единствено от правителството и неговите агенти. Масовата безработица е макроикономически проблем, следствие от недостатъчно големи държавни дефицити.
    Когато средствата за масова информация и цялата култура умишлено работят за затъпяването на населението и промиването на мозъци, то (населението) не може да бъде напълно отговорно за глупавия си вот по време на политически избори.
    Цитат:

    "Трудът, разглеждан през призмата на простата теория за игрите, не е честна игра, и ако не е подкрепян по някакъв начин, реалните заплати ще останат на много ниски нива. Това е така, защото хората трябва да "работят за да ядат", докато бизнесът назначава само, когато може да направи желаната възвръщаемост от инвестициите.

    Според мен приляга обществото да осигури на хората, които в действителност работят за да се издържат, произвеждайки реални стоки и услуги потребявани от болшинството, високо ниво на образование, здравеопазване, и други такива обществени услуги, както и да бъдат добре нахранени, обезпечени с жилища и облечени на нива, правщи ги горди членове на това общество."

    Уорън Мозлър

    " ..as a matter of simple game theory labor is not a fair game, and if not supported in some manner real wages will stagnate at very low levels. This is because people must ‘work to eat’ while business hire only if they can make a desired return on investment.

    For me it suits public purpose to make sure people actually working for a living and producing real goods and services consumed by the majority are worthy of being supported with high levels of education, health care, and other such publlc services, as well as being fed, housed, and clothed at levels that make feel proud to be members of that society."

    Warren Mosler

    Уорън Мозлър е финансист, банкер, собственик на завод за спортни коли с нетно състояние над $100 милиона.

    ОтговорИзтриване
  2. 20% средна класа? малко много ми се струва.
    иначе както винаги си прав. андрешковщината е трайно заложена(бе това още учи ли се от децата?).

    ОтговорИзтриване
  3. Да де, но то към днешна дата има доста видове комунизъм. А като се прибави и как диктатурата се прави на комунизъм, за да мине номера с далаверките- абе остави се, тези неща са сложни не само за бабата като основна електорална единица.
    От друга страна, основателят на комунизма е написал някои неща, с които поне аз лично съм доста съгласна. Примерно написал е това:
    "…Борбата за освобождение на работническата класа означава борба не за класови привилегии и монопол, а за равни права и задължения и за унищожение на всякакво класово господство."
    "Ако човек се труди само за себе си, той може да стане знаменит учен, голям мъдрец, превъзходен поет, но никога не може да стане наистина съвършен и велик човек. Историята признава за велики тези хора, които трудейки се за общите цели, сами ставали по-благородни; опитът превъзнася – като най–щастлив – този, който е донесъл щастие на най-много хора. "
    "При печалба за капиталиста, работникът не винаги ще спечели, при загуба обаче за капиталиста, работникът винаги губи заедно с него."
    А последното, онова там с печалбата на капиталиста, си заслужава да му се отдели пояснение спрямо сегашното положение (а то не е от сега така, а като е създаван комунизма е било още по-зле).
    Баба Пена, бидейки основна електорална единица, след цял живот работа, накрая взема една мизерна пенсия-200 лв. До къде стигат, като се отчетат сметките, няма да казвам, то е общонародна тайна. Тя, бабата, е гладна. На ресторант не ходи, но не защото не иска, а защото не може да си го плати тоя ресторант с такава пенсия. Не ресторант, за хляб си мечтае бабата. Най-обикновен хляб. Щото не винаги има с какво да си го купи.
    И не разбира бабата какво толкова му харесват на капитализма някои. Ако е имала късмет (но то въобще не е сигурно), от времето, когато е работила, е заделяла настрана за черни дни по някой и друг лев. Е, тогава смята с едни 2-3-5000 лв да добавя по малко отгоре над онези 200 лв пенсия и воала, още не е умряла вече 5-та година, въпреки че живее на ръба на гладната смърт. Ако и ги вземе телефонен престъпник тези спестявания или ако бабата няма няма този късмет да е спестявала пари, тогава бабата е в дълбоко недоумение- що стана, да не би да не е работила толкова време и да не са и удържали пари от заплатата, та сега на старини да няма достоен живот, че то с 200 лв на месец живее ли се?
    Бабата знае, че над 200 лв за някои капиталисти са парите за ресторанта и к***та- но не на месец, а на вечер.
    Ако и бабата да е глупава, то поне името може да си напише без грешка, а тези едни такива особи, дето не могат да си напишат имената, та те и харчат над200 лв на вечер.Тя знае, че това са парите от неплатената заплата на сина и, работил без избор цял месец без трудов договор и накрая изгонен без да му платят изработеното, който нейн син ще се прибере у дома си "уволнен" (такава е практиката да се ограбва труда при капитализма и синът няма да тръгне да съде, защото е на ръба на оцеляването). Синът ще слуша плача и отчаянието на гладното си семейство, разчитало на заплатата му.
    Бабата ще проклетосва, а после ще цъкне копчето на телевизора. Дават едни турски сериали, в които хората видимо всичко си имат. Ще се унесе у мечти- де да доживее да ги стигнем турците поне, че американците очевидно не ги стигаме.
    И всъщност това, че е възможна промяна и да дойде истински комунизъм, що се отнася до баба Пена, е едната мечта, дето я крепи в старостта и- ако я отнемеш и тая мечта, какво ще и остане на бабата при този див капитализъм, дето я бърза да я бутне по-скоро в гроба, че пенсията е пари и що да се дават на бабата, като ресторантът и к***та зоват? Как да даде сърце да се каже на бабата, че социалистите са все същите капиталисти?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Налага се да задам няколко въпроса за размисъл:
      1. В какво точно се изразява класовото господство в момента в България?
      2. Към коя класа принадлежи топ-мениджмънта на една фирма?
      3. От двете страни на една река в Германия се намират заводите на двама братя (в недотам добри отношения помежду си) - "Адидас" и "Пума". С кого трябва да общува и да търси развитие и постигане на общи цели един работник на "Адидас" - със специалистите и мениджърите от собствената си фирма или с колегите си по съдба от конкуренцията? И ако е второто, не си ли губим времето, говорейки за общ корпоративен дух, мисия, визия, фирмени ценности и т.н.? Нещо повече - защитавайки колегите си работници при конкурента, не отслабва ли човек позициите на собствената си фирма? И изобщо - не става ли предател?
      4. Ако баба Пена от статията продаде една нива, тя вероятно ще даде част от парите на сина си. Какво обаче е по-вероятно да направи с остатъка - да си купи нови дрехи или кухненски уреди - или да ги внесе по сметка? На фона на броя и размера на влоговете у нас как можем да предскажем действията й?
      5. Наистина ли работенето без договор няма алтернатива? Глобите в момета са убийствени. Не е ли по-вероятно синът й да иска да спести малко осигуровки, които да плати друг вместо него?
      6. И главният въпрос - защо баба Пена не си казва: "Абе, какво разбирам аз от ядрена енергетика, че да решавам съдбата на инвестиция, която и внуците ми ще изплащат?" И дали все пак не си мисли - и един процент щанс да има токът да поевтинее, нека. Сметката ще я плащат други, от мен и семейството ми няма какво да вземат (понеже не е чувала за непреки данъци). Който има пари (независимо откъде и как са спечелени), той трябва да плаща и за мен?

      Имам и други, но и тези за начало са добри. Поздрави.

      Изтриване
    2. 1, 2 и 3 могат да доведат до прекалено абстрактна дискусия.
      4. Нивите на баба Пена се върнати в "реален" размер, но не в реални граници, защото местен "земеделски инвеститор" е имал нужда от окрупняване на площите си... нужда придружена с подходящи приятелства...
      4а. Баба Пена взема за нивата си малко пари поради горната причина, а и защото в района ниви купува само споменатия инвеститор. 2/3 от получената сума бабата дава на сина си, с малка част си купува някакви "глезотийки" за ядене, да си спомни вкуса - салам, парче свинско и 2 маломерни замразени скумрии... Останалото, както предполагате, слага на влог. Не защото нехае за икономическото положение на страната и бойкотира производството и търговията, лишавайки ги от своите 2-3 000 лева, а защото животът й е отнел последните остатъци от оптимизъм, не очаква нищо добро, слага бели пари за черни дни ..... а и защото се готви за най-лошото и не иска да товари сина си с разходите по неизбежното...
      5. Може. Всичко може. Но може и да е по-лошо, отколкото г-жа Боянова е написала - синът работи при единствения работодател в района, който се изявява като селския бей, "той коли и беси" и си "дружи" с местната власт (виждали сме в новините репортажи за населени места в които положението е именно такова)..., няма алтернатива, не смее да се оплаче, а няма и средства да се премести в друг град.
      6. Не само баба Пена, гласувала "ЗА" Белене, не разбира от ядрена енергетика. Колко от гласувалите "ПРОТИВ" разбират? И колко са гласували така, само защото Той им е казал от телевизора? Или пък защото един бивш "той", така и не стигнал до главната буква, е казал, че щом е руско, значи е против интересите на страната (този "той" освен "ние не сме червени" и евтина русофобия друго не можа да предложи на избирателите си вече толкова години...)
      Изобщо, кой от гласувалите в референдума е разбирал от ядрена енергетика, при условие че у нас разбиращите са има-няма 100-ина човека, от които една част са политически ангажирани (понаучили са това-онова, след като са били парашутирани на разни постове), а истинските професионалисти са още по-малко???
      Та защо баба Пена изобщо е намесена тук? Не в статията, там тя е таргет-групата, а в конкретното питане...

      Изтриване
  4. Ето моето мнение по повдигнатите въпроси:

    1. В това, че колкото пъти се пробвам да си изхвърля боклука, толкова пъти в кофата за боклук виждам заровени хора. От малки дечица, през възрастни, та до стари хора. Все по-често това са хора, които не са мургави на цвят. В детството ми такава гледка беше абсурд. Дори цигани не съм виждала да ровят по кофите за боклук. Една малка класа внезапно е станала свръхбогата за сметка на друга класа, която е затънала в заеми, в продължителна безработица. По необразованите по-лесно им пада бариерата на личното достойнство и на честността и те директно се озовават в кофите за боклук и при престъпността, отпървом уж да оцелеят. Само че човешката психика е деликатно нещо- веднъж като и паднат бариерите за лично достойнство и за честност, това, което следва, не е красиво. Никак. Получава се трайно изродена човешка личност, която предава тази си изроденост на своите деца, когато ги "възпитава" в ролята си на родител.

    2. В една голяма част от случаите- към класата на "роднина на шефа", "приятел по ракия на шефа", "либовницата/либовника на шефа". Ако въпросните категории хора имат интелект, тогава хубаво, не протестирам, даже евалата ще кажа. Но това да се види интелект, са редки случаи. Опитът ми показва друго. Реален случай- една дама, дето не знае на каква длъжност е, не знае в коя от няколкото фирми на шефа е назначена и не знае колегите си като брой (не са много, но тя не знае колко са), обаче ги "управлява". Такива кукли обикновено са на конци, ясно защо.

    Ще продължа в следващ пост, че стана дълго писание.

    ОтговорИзтриване
  5. 3. Не виждам нито една основателна причина да няма солидарност между колеги по съдба от конкуренцията. Ако поискат, могат и да се сдружат по някакъв законно регламентиран начин и думата им да добие по-официален характер. Ако поискат, могат да отнесат проблемите си и към компетентния съд. Или да вдигнат стачка, но това помага само ако са компетентни да я водят. Специфично е и трябва да се знаят много неща, за да успее една стачка. Ако не се знаят, то самата стачка се обезсмисля. А на пазара нека да победи по-добрата стока. Това ми се вижда социално справедливо.

    4. При пенсия от 200 лв и завладялото я усещане, че всяка година за нея става по-лоша от предходната? Токът скача само нагоре, парното и то е само нагоре. Изобщо всички цени са към увеличение, несъобразено с размера на пенсията. Ще пести бабата всеки друг лев, дошъл отгоре, много ясно. Бели пари за черни дни, така са я учили предците и, които са имали сходна съдба. И те така са оцелели. Но и тук има момент от психично естество. В очакване на най-лошата година, за която си пести парите, бабата никога не се замисля кога точно е дошла тази най-лоша година и следователно няма да похарчи парите си. За да спре да пести, бабата трябва да спре да очаква най-лошата година да дойде. А родните политици са се погрижили стабилно това да не се случи.

    Поствам и ще продължа с отговора.

    ОтговорИзтриване
  6. 5. Глобите са убийствени и са само за работодателя. 15 хилядарки на парче. Ако бъде хванат. А един от ИТ обясни как 60-70% от хората в България работят без трудови договори. Та въпросът явно не е в глобата, нито в размера и, а в това, че не се прилага както си му е редът, щом говорим за такива данни. Закон- врата у поле...

    Заплащането на осигуровките се дели между работник и работодател в някакво съотношение. Осигуровките не са изцяло за сметка на работника, но са в негова полза. Когато се разболее, болничният се изплаща на реалното осигуряване. Когато се пенсионира, пак така. Ако той не се е осигурявал, в един такъв тежък момент той не взема нищо. Ако е осигуряван на прага, взема мизерно малко.

    Въпросният разход за осигуровки работодателят разглежда като набутване за себе си, понеже от него той не вижда никаква полза за себе си. Не иска да дава пари за осигуровки и ако има хора на договори, той не плаща осигуровките, ако и да реже от заплатата на служителите си тяхната част за осигуровките. Резултатът за работодателя идва под формата на съдия- изпълнител след много години, когато размерът на неплатените осигуровки е набъбнал на хиляди и хиляди левове и е практически несъбираем. Това води и ще води и за напред осигурителната, пенсионната система в България към тотален срив. От този срив ще са потърпевши- моят набор и следващите го. Ние няма да се пенсионираме. Няма да има пари да го сторим, защото държавата по никакъв начин няма да си събере огромните и към днешна дата вземания от некоректните работодатели. Това са несъбираеми вземания на държавата.

    В този ред на мисли, като зная, че работодателят НЯМА да внесе осигуровки, дори да ми ги "удържи" от заплатата, къде ми е мотивът да ги давам? На мен или да речем на сина на бабата?

    Алтернатива- да се работи държавна работа. Ама тя не никне под път и над път и няма как всички точно това да работят.

    Алтернатива- прави се собствен бизнес. Ама ако на мен ми се удава и имам такъв, то представи си сина на бабата до къде ще я добута с едва завършеното си средно образование, ако избере това.

    Но и при двете алтернативи, пенсията е мираж, понеже родният манталитет вече е отаковал пейзажа на пенсионната система. Алтернативите са по-скоро за болнични, докато може.

    Поствам и после пак. (ъм, дълго стана написаното от мен, затова ако искаш, Тимуре, поради тази причина не публикувай отговорите ми, а ги задръж за себе си)

    ОтговорИзтриване
  7. Благодаря за отговорите. Междувременно ще те помоля да коментираш реален казус, който преживях на времето. Преди да го разкажа обаче, ще поясня във връзка с втория си въпрос - според класиците на марксизма кой към коя класа принадлежи се определя от участието в собствеността на средствата за производство. Тоест, според тях ако генералният менджър на "Форд" има акции във фирмата, той е капиталист. Ако няма - той е "работническа аристокрация" (ползвам тяхната терминология) и реално пролетарий. Доколко в реалния живот е като в учебниците по марксизъм, можеш да прецениш сама.

    Та - във фирма, в която бях оперативен мениджър (и реално заместник на директора-чужденец), избухна стачка. Естествено, аз веднага блокирах опитите на лешоядите от КНСБ да я оглавят (до този момент те не знаеха за съществуването на завода), а после заедно с колеги мениджъри отидохме да говорим с работниците.
    Та - пролетариатът искал по-високи заплати. Всички калкулации сочеха това за разумно. Останалите им искания бяха глупости тип ново работно облекло и кисело мляко, които бяха отхвърлени по простата причина, че никой досега не дойде на работа с полученото вече работно облекло. Занесоха си го в къщи - и толкова. Когато ги предупредих, че можем да дадем ново облекло, но ако пак си го занесат у дома, ще бъдат уволнени, това искане отпадна. Млякото им го дадохме като добавка в пари.
    И тук аз реших да проверя нещо, което винаги ме е вълнувало - дали човек живее зле, понеже е ограничен и злобен (както подозирах), или обратното - ограничен и злобен е, понеже живее зле (както твърдят класиците на мерксизма). Ето защо предложих в списъка на исканията да се добавят още две - повишаване на заплатите на мениджмънта със същия процент, както на работниците - и заплащане на мениджърския извънреден труд (за момента се плащаше само този на работниците).

    Резултатът надхвърли очакванията ми и шокира колегите. Ако не ги беше страх, работниците направо щяха да ме разкъсат:
    "Нямате срам бе, какво повишение още?" "Ние ако вземаме по 400 лв., вие сигурно получавате по 2000... Ако чужденците имат излишни пари, да ги дадат на нас!", "Вие и тези заплати не можете да похарчите, а ние мизерстваме..." "Извънреден труд ли, оставате вечер да си чукате по клавиатурите, какъв труд е това?" - и т.н, и т.н.
    После изведнъж всички млъкнаха - оказа се, че незабелязано се е приближил директорът-чужденец, а той говореше български. Срещата приключи, работниците получиха желаното повишение, а мениджмънта - един добър урок. Както каза въпросният чужденец - ако отида да ги питам тези, те ще ме посъветват да ви уволня до един. Имайте го предвид, когато следващия път започнете да ми обяснявате колко тежко живеели...Естествено, човекът идваше от страна, в която никога не е имало "народна власт", "социализъм" и т.н.

    Май трябва да напиша ъпдейтвана версия на "Андрешко".

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Един от големите нерешени проблеми в комунистическата доктрина е точно казусът с човешката алчност, завистта, глупостта, също и с манталитета "Не е важно на мен да ми е добре, а на Вуте да му изгори плевнята" и като цяло с гамата отрицателни черти, които се проявяват у някои хора.

      Доказано е, че битието определя съзнанието, но в човешкото битие не само в България, а в света като цяло, присъстват алчността, злобата в човешките взаимоотношения, завистта. Има я и глупостта и нейното величаене от гордите и приносители. Има цял куп отрицателни характеристики, които при съчетание с определени обстоятелства, се проявяват у определени хора.

      Примерно не всеки, който види оставени безнадзорно пари на маса, посяга да си ги вземе (открадне). Но има такива, които биха постъпили точно така. Т.е. има Хора и хора-паразити. И това е навсякъде като разпространение, ако трябва да сме обективни и непредубедени.

      Комунизмът би се реализирал при първите и те биха дръпнали много напред. Това е утопията всъщност- красиво е да знаеш, че си заобиколен от благородство и честни човешки взаимоотношения, че си заобиколен от приятели, другари, както им викаха. Красиво е, да, обаче е невъзможно да се постигне.

      Слабото звено на комунизма е, че вторите описани от мен образи (дето биха свили парите, но в по-широк образ- не само това лошо нещо биха сторили, ако им падне шанс) винаги участват в играта и таковат пейзажа на всичко около себе си.

      Дай власт на такъв и гледай размаха на простака. Все няма да му стигне колкото и да открадне, колкото и да разруши и съсипе. Как се гради нещо, ако друг върви по теб и руши съграденото, ако краде, ако само иска да взема, без да дава от себе си съответното на взетото, ако е "примък-отмък", ако е леке? Няма как. Тогава говорим за всичко друго, но не и за комунизъм. Аз лично му казвам паразитизъм и считам, че е доста разпространено.

      То и затова комунизмът си остава красива утопия. За съжаление. =)))

      Изтриване
    2. Защо комунизмът е утопия най-добре се вижда по споменатата от мен НЗОК. Парите се събират принудително от всички, но "кой колкото може", което не се контролира особено строго. Важното е, че парите отиват на едно място и един чиновник решава за какво да бъдат похарчени. И понеже това се знае от всички, заинтересуваните (фармацевтични компании например) знаят на кого "да благодарят". Като резултат - нашето копие в София по-скъпо от оригинала в Париж.
      Това е комунизмът, а на заинтересованите препоръчвам изключителната книга на Аин Ранд "Атлас изправи рамене". В САЩ тя е втора по популярност за всички времена - след Библията.

      Изтриване
    3. Ам, Тимуре, пак напомням, че има доста и различни видове комунизъм. Като се каже "комунизъм" и не се поясни какъв, това за мен е все едно да се "кола" и да не се поясни каква и прочието подробности за нея. Един вид като се говори за недостатъците на трабанта на 100 г. и без тунинг и поддръжка, това означава ли, че и мерцедесът последен модел с тунинг и редовна поддръжка ги има същите?

      За мен твоят пример е твърде общ, за да приема, че това е комунизмът. Може би е комунизмът за теб, но не е комунизмът изобщо. Комунизмът изобщо е много сложно и много нееднозначно философско, икономическо и политическо умотворение и е дело съвсем не само на един или на двама автора. Дори към днешна дата се развива във всякакви причудливи форми, както и капитализмът впрочем.

      Ето например ти даваш за пример за комунизъм това, че чиновник решава какво да се прави с парите. Но да речем комунистът Кропоткин твърди следното:

      "Каждый день создаются новые канцелярии, новые учреждения, как-нибудь подлаженные к старым, на живую нитку подправленным колесам государственной машины; и из всего этого создается такая неуклюжая, такая сложная, такая зловредная машина, что даже те, на ком лежит обязанность приводить ее в действие, возмущаются ее безобразием"

      Кропоткин свързва комунизма и анархизма. Не признава държавата. Иска максимална степен на децентрализация. При комунизма му (или както повечето го знаят, анархо-комунизма му) освен, че няма държава, няма и институции над хората, които да решават в полза на търтеи как да се разпределят насила събрани от хората блага. (и пак си има своите недостатъци и недомислици, но това е вече друга тема- просто исках да илюстрирам, че си има специфика и има и налична пъстра гама от разновидности на комунистическата идея).

      Плюс отново напомням, че комунистическата доктрина е изначално опорочена от самия факт, че съществуват лекета, които и най-чистата идея са склонни да превърнат в лична изгода, погазвайки обществените интереси. Докато такива лекета съществуват, комунизмът си остава една утопия. Това с лекетата е неразрешим към днешна дата проблем, ако изобщо е възможно да бъде разрешен.

      Ок, Тимуре. Аз спирам до тук, защото дискусията се отклони в посока, доста далеч от темата за електоралната единица баба Пена. =)))

      Поздрави и ще чакам с нетърпение следващата твоя творба. =)))

      Изтриване
  8. 6. Ааа, у нашенско секи разбира ут сичку.

    И наша баба Пена не прави изключение. А особено и щом ще да й дават да решава такива въпроси, от нейна гледна точка, е потвърдено от най-висше държавно ниво, че разбира. Тогава що пък да не иде и да си заяви мнението? Ще иде. Останалите разсъждения, дето си ги написал, са прекалено сложни за нея.

    За бабата ядрената енергетика е нещо сходно като саденето на доматите- първо ги садиш у собствената си градина, за да са си твои, после се грижиш за тях, а накрая по някое време ги правиш на натъпкани по буркани и зимата ги ядеш и ти е готино, дори ако за "производството" на бурканите с домати е дадено повече, отколкото ако си ги купи от магазина готови. Чиста проба далавера е, щом си ги е правила сама. Значи и с електроцентралите е същото и накрая задължително ще е готино и който твърди обратното, то той нищо не разбира от тези работи. =)))

    Що се отнася до дадения случай, ами не е луд, който яде баницата, а който му я дава.

    Поздрави. =)

    ОтговорИзтриване
  9. брей, станала дискусия.
    да питам аз боянова - абе не сте ли се замисляли за едно просто нещо.
    по социализма хората не ровеха в кофите за боклук, щото вътре реално нямаше нищо?
    останалата част от творенията тимур гледам ги е коментирал по-добре, отколкото аз щях да се справя, изтървал е само едно:
    "Алтернатива- прави се собствен бизнес. Ама ако на мен ми се удава и имам такъв, то представи си сина на бабата до къде ще я добута с едва завършеното си средно образование, ако избере това."

    собствено, синът на бабата е бил изхвърлен от училище от злите капиталисти, че не е завършил ли?
    мне, направо се плаша, като ги чета тия левичарските изпълнения под път и над път.
    всичките са в стил - трябва да се даде, трябва да се вдигнат данъците и незнайно защо все на прицел за това даване идват а)мениджмънта б)квалифицираните кадри в) реално всеки, който прави или поне се опитва да прави нещо.

    ОтговорИзтриване
  10. "бе не сте ли се замисляли за едно просто нещо.
    по социализма хората не ровеха в кофите за боклук, щото вътре реално нямаше нищо?"

    О, да така си беше. Направо се чудя как сме живели тогава? Глад, мизерия и терор и най-важно БАНАНИ нямаше? Е сега има, и други неща има ама живот няма. 8)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Е, кучето, което баща ми е вързал да му пази двора, не ходи да рови в кофите за боклук като уличните помияри. Слагат му там остатъци от яденето в чинийката, а и синджирът точно определя докъде може да стигне.
      За това ли говорим? ;)

      Изтриване
    2. Как няма тука система за рейтинг на дискусията, да цъкам + и - :) а анонимен е пропуснал да напише, че и далаверка няма, гепене от завода също ...

      Изтриване
  11. А може би отново да напиша, че комунизмът е утопия, анонимен. Никоя утопия не може да съществува в реалността. Ето защо никога и никъде по света не е имало комунизъм.

    Ей, тази математика, проклета да е, пуста да опустее. Сегашните млади хора на по 25г., които тъкмо са създали своите семейства, не са учили по времето на диктатурата на Живков, а по времето на капитализма на мутрите. Кой им е попречил да се ограмотят повечето младежи? =)

    Процъфтяваме. Като народ. Никой не споделя за задлъжнялостта си към банките, никой не е обиран по няколко пъти и не е обезверен в полицията от незалавянето на обирджиите, никой не споменава страх ли го е да се разминава със съмнителни образи с каруци и неадекватен поглед, а всички работят и са предоволни от условията на работа без заплащането на труда след края на месеца и гоненето. И никой не се самозапалва. Никой не скача от покрива на блока си след като за пореден път го уволнят, с обяснения, как повече така не може да живее. Перфектната среда за процъфтяване.

    По кофите извират изхвърлените от хората несметни богатства и който иска лесно да забогатее, право в кофата и готово, вече е богат.

    Ние не сме най-бедната държава в Европа с най-ниските заплати в ЕС. Не сме с рекордно висока безработица. Не сме последни в ЕС по отпускане от държавата на пари за образование и за наука. Не сме с намалена раждаемост и парите за детски не са подигравка с децата. Не сме тръгнали да бягаме от държавата си по икономически причини. Чужденците не се изказват по медиите как са уплашени, че тълпи от българи ще се юрнат към държавите им при първата попаднала им възможност за това. Не, те чужденците направо реват да им дойдат тези тълпи от нереализирани в държавата си хора, една част от които са със съмнителен морал.

    И ей на, хората се надскачат да правят бизнес именно в България и опразването на офиси, което виждам масово, това е мираж и очите ми ме лъжат.

    Незнайно защо Вие, анонимен, се плашите от утопията комунизъм, която никога не е била реализирана никъде по света.

    Мен пък ме е страх от реализиралата се демокрация, в която купени цигани и всякакви съмнителни особи гласуват за мутрите, които ще продължат да безчинстват. Страх ме е, че ще продължим да вървим надолу като държава. Страх ме е, че ще съм свидетел на това де ще излезе краят на перфектната капиталистическо-мутренска политика. Няма да е красиво. Смърт на работното място, за който има късмета да е в състояние да работи на преклонна възраст. Глад. Мизерия. Кражби.

    ОтговорИзтриване
  12. ами предимно щото все още съм от младите хора, с малките деца и не искам някой да ми пречи с идиотските си опити да се върне времето отпреди 24 години.
    добре съм си, висококвалифициран специалист, от никого нищо не искам, но нямам намерение и да давам.
    а демокрацията не съм я правил аз, щото съм бил ученик по времето на прехода - правили сте я вие. съответно ще си носите последиците.

    ОтговорИзтриване
  13. Разбрах Ви, анонимен. Значи Вие дори не сте успял да видите това време, когато беше диктатурата на Живков. =) Нима не знаете, че времето има тази особеност, че то не може да се връща назад? Само напред е. За какво връщане назад пишете? Кой да Ви пречи с какво?

    Аз имах възможност да поживея за известно време под диктатурата на Живков. Онова време си имаше своите недостатъци, но в сравнение с сега, тогава беше по-силен период за България и беше по-добре за болшинството българи. Хората не бяха така овълчени едни срещу други. Взаимоотношенията им бяха по-топли и човечни.

    Въпреки жестокостта, която съпътстваше диктатурата му, на Живков трябва да му се признае, че беше успял да намали значително престъпността. Сега престъпността е заляла страната ни меко казано. Днес човек е жив, а утре може да бъде убит за 5 лв на улицата или у дома си и убиецът след десетина години да излезе на свобода, ако изобщо лежи в затвора. Като излезе, ще продължи да е заплаха и да краде и убива. А докато е в затвора, с парите на обикновените българи ще живее по-добре от тях- ще го хранят три пъти на ден, няма да плаща сам за престоя си в затвора, няма да работи в полза на държавата, че щели били да му се нарушат правата.

    При диктатурата на Живков такова нещо не можеше да стане. Действителен случай: един мъж убил самотна майка (по времето на Живков), с цел грабеж. Залавят го за броени дни и наказанието му е смърт. Законите бяха строги и се спазваха. Не бяха като сега, врата в поле, през която врата никой не минава, освен "глупаците".

    Времето тече напред. Както по времето на диктатурата на Живков, така и след нея, политиката, Анонимен, не се прави от хора от народа. Целта на някои е била да падне спазването на законите, за да се развихрят в кражбите си определени кръгове, тъй като способите да се краде при такива закони са започнали да крият рискове за крадците и то не какви да е, а смърт. Пък на крадците не им се умира и понеже в тях е управлението, нищо не им пречи да го извъртят както си искат. Така че те това с демокрацията са си го планирали сами и са си го реализирали сами. А от това печалбите им са продължили да бъдат наистина огромни. Мен никой не ме е питал искам ли да е така, не искам ли. Няма и да ме пита и за напред. Аз си имам моите начини да противостоя- част съм от едно неполитическо сдружение, което понякога удря спирачки на безумия в политиката, от дейността на което сдружение съм доволна и в дейността, на което участвам.

    Анонимен, Вие не сте представителната извадка, по която да се съди за живота на средностатистическия българин. Такива като Вас са твърде малък процент. Средностатистическият българин е много зле в момента и едва свързва двата края.

    Но Вас това видимо не Ви вълнува. Какво като на Вуте плевнята изгоря, няма да се пънете излишно я, Вашата плевня нали в момента не гори. Но огънят, когато не се гаси, се разпространява. После ще почне да гори Вашата плевня и никой няма да се притече на помощ, че що да се пъне, неговата плевня нали в момента не гори. Според мен именно този манталитет е една от множеството причини България да пропада. И ще продължи да пропада.

    Освен това си говорехме за неграмотността. Тя е последица от този упадък, за който писах по-горе. Парите за образование и наука, които държавата отделя, са най-ниските в ЕС и са крайно недостатъчни, за да се обезпечи нормален образователен процес и да се прави наука. Това е пряко рефлектирало в нивото на грамотност на доста от българите, учили и учещи при тези невъзможни условия. Необразованите хора се контролират по-лесно.

    Г-н Анонимен висококвалифициран специалист, знаете ли, би ми било по-приятно да Ви чета, ако изпълните една моя обикновена молба- да започнете да пишете граматически издържано, поне от уважение към езика на предците си. Благодаря.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. не виждам правописни и други грешки в текстовете си.
      това едно.
      две - средният българин е зле, защото очаква някой да дойде и да го "оправи". това учене(не тапия, аз такава всъщност нямам), това предприемчивост - няма ги.
      три - при бай тошо престъпност си е имало, просто не се е отразявала в трите налични държавни вестници. като почнем от дребните кражби(чистачки, гуми, мазета), минем през изнасилванията и убийствата(доволен брой както се оказва от архивите на милицията) и стигнем до големите кражби - тия два фалита на държавата от какво са?

      Изтриване
    2. Жалко е, че не осъзнавате, че пишете граматически неиздържано. А щом нямате и тапия, то това обяснява всичко и коментарът ми е излишен.

      Чакайте сега, къде прочетохте да пиша, че престъпност не е имало? О, имаше си я. Само че беше малко. За разлика от сега. Впрочем сега също няма свобода на словото. Вие да би да мислите, че има? =)

      От къде съм убедена, че не е ставало въпрос за прикриване на истината за нивата на престъпността от медиите тогава, ще е логичният въпрос.

      Бях редовното присъствие в милицията и вкл. тийн. годините ми там минаха. Точно по това време баща ми беше милиционер и като нямаше кой да ме гледа, та ме вземаше със себе си, а после си продължих с практиката да го посещавам от възхищение към това, което виждах като свършена работа. Присъствала съм и на обучения на милиционери, пак по същата причина. Едно от тези обучения, например, касаеше сигурността на парите на хората, спестяванията им. Още тогава имаше техниката да се открие разбиването и грабежа да се осуети за отрицателно време, вкл. ако апашите успеят да напуснат района на обира.

      Колко банки изгърмяха с ограбване и неразкриване на извършителя в днешни времена, когато техниката би следвало да е по-добра от по Тошово време? Какво става с хората, чиито спестявания са обрани? И не е само това, което характеризира пропуските на съвременната полиция.

      Милиционерите си вършеха работата, а законите се спазваха и се прилагаха. Да, тя престъпността няма как да изчезне, но беше насвита в ъгъла. Не е като сега. Трябва ли да описвам как е сега? Дано да не. Все пак надявам се, живеете тук?

      Така че на мен евтина пропаганда, очерняща труда на доста хора, работещи по онова време в милицията, няма как да се пробута за чиста монета. А за някои крадливи герои от приказките по върховете от времето на тази диктатура вече съм коментирала и не мисля да се повтарям какво ми е мнението. Против съм труда на честни хора да се очерня заради нечии алчност и безобразия.

      Държавата не беше ли окрадена след като първо се създадоха условия законите да спрат да се спазват? Да, така беше. Защо се отмени смъртното наказание? Защо се разтури действащата система, насвила престъпниците в ъгъла? Защото станаха неудобни. Кога стана ограбването на държавата: умишлени фалити на банки, умишлена приватизация, довела до разруха в икономиката, продаване на работещи предприятия за жълти стотинки на наши хора, но не да ги развиват, а да ги загробят, за да вземат пара на готово от продажба на техниката вътре в тях?

      Това, както всички знаем, стана след свалянето на диктатурата на Живков, нали? С падането на тази диктатура се случи нещо много лошо за обикновения човек. Падна спазването на законите и престъпниците се развихриха, но не само тези горе по върховете, а на всички нива. Улиците се заляха от просяци, проститутки, наркотици, обирджии и убийци, които медиите не крият, понеже се виждат от всички. В България в момента икономиката е толкова разбита, че не ми се коментира. Съдебната система е недействаща. Медиите нямат свобода на словото. Безработицата се вихри. Малкият и средният бизнес е на смъртен одър и тук- таме преритва в агония, а липсата на условия за бизнеса го доубиват бавно, но систематично. Липсват и чуждестранни инвестиции, което е поредният удар. Монополистите си се вихрят. Здравеопазване, образование: това е илюзия за все повече хора. Скоро и пенсионирането ще стане илюзия. Ето как сме се упътили с бодра крачка към светлото бъдеще.

      Изтриване
    3. ами не, не осъзнавам. продължавам да не виждам синтактични, граматични и лексикологични грешки, но както и да е. разни хора, разни идеали.
      колкото до тапията - работя в сектор, в който за 15 години стаж никой не ме е питал даже и за основно образование. сама може да се сетите кой.
      не съм говорил за работата на милицията - безсмислено е, средният милиционер е работил като средният полицай сега, т.е. достатъчно добре.
      с всичките ни недостатъци нивата на престъпност в българия в момента са доста ниски.
      приватизацията я направи бсп, в периода '94-'97, за одс останаха само непродаваемите предприятия.
      а следният цитат описва идеално състоянието на държавата в края на '89:
      "В България в момента икономиката е толкова разбита, че не ми се коментира. Съдебната система е недействаща. Медиите нямат свобода на словото. Безработицата се вихри. Малкият и средният бизнес е на смъртен одър и тук- таме преритва в агония, а липсата на условия за бизнеса го доубиват бавно, но систематично. Липсват и чуждестранни инвестиции, което е поредният удар. Монополистите си се вихрят. Здравеопазване, образование: това е илюзия за все повече хора. Скоро и пенсионирането ще стане илюзия. Ето как сме се упътили с бодра крачка към светлото бъдеще. "

      Изтриване
    4. От зад напред отговарям:

      През 1989г. България беше на ниво на развитие, което толкова години по-късно все още не е достигнато. Нещо повече, отдалечаваме се стремглаво надалеч от това ниво все така.

      Чуждестранните инвестиции са своебразен индикатор за това дали една икономика я бива или върви към затъване. Ако я бива, то инвестициите от вън се стичат, а ако не я бива, то следва външноикономическа изолация.

      През 1989г. - размерът на чуждите инвестиции в България е толкова, колкото е бил БВП на страната ни за 2008г.

      А сега, през 2013г., нашата БНБ е категорична: чуждите инвестиции спаднали над 10 пъти. Но не над 10 пъти, броено от 1989 г.

      За 2013г., размерът на чуждестранните инвестиции е 0.1% от БВП. Знаете ли каква оценка е това за българската икономика? Не разбрах какво образование имате, но дано Ви е достатъчно, за да си прецените и сам.

      Седемдесет и петото правителство на България управлява от 19 юни 1986г. до 8 февруари 1990г. и принадлежи на т.нар. коалиция "Отечествен фронт". Тази коялиция е създадена през 1942г. , но през 1986г. не е останало нищо, ама нищичко от това, което тя е било, когато е създавана.

      Първоначално, когато е създадена, коалиция "Отечествен фронт" е имала за цел да спре България от това да стане пешка в плановете на Хитлер. Играл ли сте шах? Знаете ли защо пешките тръгват първи?

      Говорим за Втората световна война и вече веднъж изгубилия Първата световна война Хитлер. Какво би останало от България, ако скочи на бой на явно обединените точно тогава Съветски съюз, САЩ и Великобритания? Вижте и трите на картата. Вижте броя на населението им. Вижте военната им мощ. Русия и сега е най-голямата държава в света. България ще им дойде като комарче, дето бръмчи нещо си там. Няма и да забележат кога са го размазали това комарче.

      Точно с тези трите световни сили Кимон Георгиев (роден през 1882г.), генерал-полковник и политик, сменил демократичните си убеждения с тези на "Отечествен фронт", подписва примирие и се обявява, че се включва във войната срещу Третия райх. Ако не го беше направил, България тези трите сили щяха да я изравнят със земята. Гарантирано.

      Но с времето "Отечествен фронт" се е трансформирала от бай-ганьовците в нещо друго, което е по-известно като БКП. Това нещо не е проводник на комунизъм, а е диктатура.

      Основната цел на една диктатура не е да направи хората щастливи, а да направи щастливи шайка паразити.

      Диктатурата беше станала от един момент нататък неизгодна за паразитите, защото пак напомням, имаше закони, които се спазваха и имаше смъртно наказание. Затова тази диктатура падна, за да се разтурят действащите по нейно време неизгодни закони. След това вече идва онази част от написаното от мен, която сте цитирал.

      Както се пее в песента:
      "Кто не помнит былого – тому отомстят перекошенным днем сегодняшним."

      А сега ме извинете. Наистина не ми се обяснява повече. Колкото и да се опитвам да съм подробна, то някой трябва да осмисля какво пиша, а ако такова нещо не се случва... =)

      Изтриване
  14. Изключително силно четиво, отново. Надали има пост в този блог, за който да мога да кажа нещо различно.
    Искам обаче да попитам Тимур, какво разбира под "средна класа" и на какво се позовава за тези 20%? Според мен подходяща дефиниция би било примерно да кажем, че към тази класа спадат хората, които могат да спестяват редовно част от своя доход, или чиито спестявания са достатъчни за да носят допълнителен доход (освен този от труд). Кои тогава хора биха попаднали в такава средна класа?
    Не че това има особено отношение към статията де. Стана ми любопитно, просто защото е много трудно да се открият данни за средната класа, точно защото няма ясна дефиниция за това понятие.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да - потребяват в разумни граници и им остава част за спестяване. С много уговорки аз бих сложил една примерна долна граница от чист доход около 1200-1500 лв. на член от семейството, включително неработещите.
      Съдейки по доста признаци, в България има 20% население, отговарящо на този критерий, особено ако се отчетат незаконните доходи на държавните служители (митничари, катаджии, университетски преподаватели, служители в съдебната система и т.н.).
      Висшите мениджъри еднолично покриват със заплатата си сумата, средните - с помощта на жена си, за свободните професии - адвокати, лекари с частна практика, зъболекари, зъботехници, архитекти, геодезисти и т.н. това изобщо не са пари, а тук са и дребните предприемачи, собственици на заведения и магазинчета, гаражни производители, рентиери и други подобни. Ако добавим шоу-бизнеса и спорта - стават 20% от населението, поне аз така мисля.

      Изтриване
    2. Но все пак да подчертая - при средно четиричленно семейство, в което един осигурява почти целият доход, имаме 5% хора с приемливи доходи и 20% средна класа. Тоест, ние обикновено броим само добре заработващите около нас и забравяме, че в средната класа влизат и членовете на семействата им, които не осигуряват доход (примерно), а са - отново примерно - три пъти повече.

      Изтриване
    3. Да, това отговори на въпроса ми, благодаря.

      Изтриване
  15. Г-жо Боянова,
    Ако Ви разбирам добре, Вие предлагате да ощетим хората, които искат, могат и създават, за да раздадем на останалите, които не искат, не могат или просто не го правят? Мисля, че отговорът на този въпрос ще изясни дали имате желание за прогрес, статукво или регрес. В момента се реализира едно поколение - 20-50 годишни хора, на които ако им кажем, че ще ги ощетим за сметка на баба Пена, те ще си стегнат багажа и ще отидат да искат,могат и правят на друго място, защото могат :). Така тук ще останат само електорални единици,които съответно не искат, не могат и не правят. Тогава бихте ли лишили децата си от наследство, за да "споделите" Вашите блага?
    Благодаря,

    Пламен

    ОтговорИзтриване
  16. "Вие предлагате да ощетим хората, които искат, могат и създават, за да раздадем на останалите, които не искат, не могат или просто не го правят?"

    Пламен, къде видяхте да пиша такова нещо? Няма как да видите, защото не съм написала нищо дори малко подобно. Т.е. започвате да градите отговор към мен с изходна база Ваши лични представи, които сам проектирате и адресирате към мен при отговора си.

    Такова конструкция на изграждане на отговор не е демонстрация на разбиране на това, което съм написала. По-скоро това е признак на нещо друго, което не бих определила като плюс за Вас.

    Извинете ме, но не мога да Ви отговоря, тъй като написаното от Вас реално не е насочено към мен, нито е във връзка с написаното от мен. Моля, не проектирайте върху моите възгледи личните Ваши представи. Благодаря.

    ОтговорИзтриване
  17. и така, изборите минаха, баба пена победи убедително.

    ОтговорИзтриване
  18. От видяното по тв, купуването на гласове и други от типа "Бай Ганьо прави избори" минаха и този път, убедително. Но все някой трябва да е виновен. Защо да не е виновна баба Пена? Ах, гад мръсна- баба Пена. Не стига, че цял живот работила, удържали от нейната заплатата за осигуряване за пенсия, ами сега и иска да може да се възползва от тези свои пари и да живее малко по-нормално колкото живот и е останало. Какво нахалство само. Пуууу, как пречи на възхода на младите това! =)

    Но то и постелката на сегашните тъй наречени млади, при такъв тип мислене, каквото имат, след време ще е по-зле от на баба Пена. Тя поне си има своите 200 лв за постелка на старините си, ако и да е ТРАГИЧНО това.

    А при сегашната система, хем пари се удържат за осигуровки, хем на старини никой от младото поколение и 200 лв пенсия няма да види за постелка на старините си, защото никой, ама никой не спира ограбването на пенсионните фондове. Вдига се постоянно пенсионната възраст, а защо се вдига, замислете се. Бъдещето е: плащай от заплатата си за пенсия, но умри на работното място без право да се пенсионираш. Кому е изгодно това?

    И преди някой да ми е казал, че тези пари отиват "в общия кюп и ги взема Пена и циганите", веднага ще му кажа, че това не е вярно и е прах в очите. Има отчетност от институциите на тези постъпления по доста индивидуализирани партиди. Има и закони, които поставят неизпълними от циганите условия, за да вземат помощи.

    Пък за осигуровките: Който има фирма и е горд притежател на е-подпис, плюс си е активирал всички е-услуги на НАП, може да види за какво става въпрос по отношение на тези осигуровки. Или поне (като мен) да е свободна професия, понеже то между въпросните услуги, предоставяни справочно от НАП за фирми (ет, еоод, оод, ад) и свободна професия, няма.

    Приказки от типа: баба Пена и циганите източват парите ни от осигуровки, са неправилните приказки. Ами не. Всъщност верният отговор кой източва парите от осигуровки е друг и с черпака едни други са застанали при казана. Те си гребат от нашите удържани от заплатите ни пари за осигуровки и то не чрез чакане на социални помощи и не чрез получаване на пенсия. А ние ще умираме по работните си места, за да не се разбере къде отидоха парите ни за пенсия. Ако не сме умрели преди това от глад и болести. Но това е друга тема.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. хех, няма оправия с вас.
      пенсионните и здравните осигуровки на баба пена са ограбени от вашата партия - затова фалира и държавата.
      колкото до другата половина от предългият ви текст - никой тук до момента не е и твърдял, че баба пена източва каквото и да било.
      и за финал - продължавайте да си търсите доброто старо време и с баба пена ще си получите каквото ви се полага.

      Изтриване
    2. За аргументиран разговор изискванията ми са повече, отколкото покривате, г-н Анонимен. Извенете ме, че няма да Ви отговорям от тук насетне.

      Изтриване
  19. Боянова, мед ви капе от устата когато описвате какво е било при другаря Живков. Аз също съм поживял малко в този строй - добър или лош е въпрос на гледна точка. За баба ми (която само веднъж досега не е гласувала за БСП, заради Царя) това е било добро време, защото преди 1944 година е било много зле положението - война, няма хляб и т.н.

    За родителите ми комунизма не е било чак толокова добро време. Много ограничения, само наши хора са се уреждали, цензура, страх (да, старах и то не от битова престъпност, а от това някой да не те натопи за някаква глупост) и други подобни.

    За мен комунизма е най-отвратителното нещо на света, защото той осакатява хората. Те загубват своята енергия и желание да се развиват и стават едни вечно скатаващи хора, който се радват на малкото, което имат. Те очакват държавтата да направи всичко за тях. Тя да им осигури работа (по разпределение), да им дава заплата (малка, но от сърце), тя да им дава насъщния хляб и кренвирш (качествени, но ограничени и само в един вид). Те не искат и не могат да поемат съдбата в собствените си ръце, а разчитат на другите.

    И накрая, идва един въпрос - "Кога ще се оправим?". И някак си отговора идва от само себе си - Когато и последния живял през комунизма си отиде. Знаете библейската история. На Моисей са му трябвали 40 години, за да може да си отиде и последния човек, живял в робство и само свободни хора да отидат в Обетованата земя.

    ОтговорИзтриване
  20. Уважаеми г-н Василев, бих Ви препоръчала да четете по-внимателно. Ако ми капе мед от устата, защо ползвам думичката "диктатура"?

    Препоръчвам Ви да прочетете "Кандидат за хамама" от Вазов. Погледнете колко много преди комунизма е писан. И вижте как точно описва днешна, съвременна България в 21 век. След това си помислете пак по въпроса кога ще се оправим.

    Съжалявам, че го пиша, но от времето Вазово, та до сега, сме имали за смяна на манталитета няколко века, в които няколко века са се изредили колко поколения, сменили са се всякакви управления, но само че манталитетът не е мръднал нито на милиметър.

    Има си даже и име този манталитет, дадено от един също много виден съвременник на Вазов и по-конкретно от Алеко Константинов. Името на манталитета е Бай Ганьо. Вечният Бай Ганьо.

    И така, ако си опресните Вазов- "Кандидат за Хамама" и Бай Ганьо, повече никога не следва да се обърквате да мислите, че в България е имало комунизъм, защото господине, комунизъм в България никога не е имало. Имало е кандидати за хамама и бай ганьовци- само това е имало и нищо друго. А тези породи хора си ги има у нас още от преди комунизма да е бил измислен. Не бъркайте комунизма с кандидатите за хамама и с бай-ганьовщината. Груба грешка- те не са едно и също.

    Промяна в България- че кой е видял Бай Ганья да се промени, а кандидатите за хамама да спрат да обещават, но да не спазват нито едно от обещанията си, понеже доста е, че са ги дали? Обаче надеждата умира последна, пък и харесвам да мисля позитивно, та съм си оставила едно "може би" за в краен случай (но наистина много краен случай), що се отнася до промяната.

    И за край, поне според мен, който живее тук, но не познава историята на България, практически е обречен да повтаря до безкрай същите грешки, които и предците му са правили от преди няколко века.


    ОтговорИзтриване
  21. Ицо:
    Тимуре, благодаря за хубавия пост. Ще си позволя и аз коментар. Има много истина в това, което казваш, но съм на мнение, че разглеждаш нещата едностранчиво и твърде крайно.
    Относно интелектуалното и образователно ниво на баба Пена и факта, че нейния вот се равнява на този на един професор - това са недостатъци на демокрацията. Но пък питам - с какво вотът на един професор по медицина относно икономическата политика на държавата се различава от този на баба Пена? Не бих си дал парите на шофьор да ги управлява, но не бих ги дал и на архитект. Та, на кого да позволим да взема решения за държавата? Покрай изборите мои приятели, интелигентни хора, не можеха да разберат елементарни икономически принципи. Не им е и работа. За алтернативи на демокрацията може да спорим много, нямам и ясен отговор. Дали диктатурата не е по-добро решение? Пак е според зависи. Тимуре, ти какво би предложил като алтернатива, за да не решава баба Пена съдбата ни? И трябва ли доктор Иванов да решава икономически проблеми с гласа си, или ти - здравни?

    ОтговорИзтриване
  22. Ицо:
    Друга твоя позиция, с която искам да изкажа несъгласие, е тезата, че едва ли не всеки, на когото не му е потръгнал животът, е мързелив, неинициативен и заслужава да живее зле. Разбира се, това е фактор, но не е абсолютна истина.
    Пазарът не разпределя благата справедливо. Има едно нещо, наречено "пределна полезност на парите" Ако например вземем 1 милион от някой олигарх и раздадем на 5000 пенсионера по 200 лева - тези пари ще дадат много повече полезност на тези 200 пенсионера, отколкото на олигарха. За него това нова яхта, за тях - хляб. Относно това дали един мениджър е справедливо да взема 20 000 а работниците - 400, смятам, че не е. Поздравления за мениджъра - изучил се е, работил е усърдно (допускаме, че не е връзкар и син на някого), но нали стойността от неговата работа идва от труда на работниците? Ако те изведнъж се изучат, станат усърдни и се издигнат до мениджъри - всички ли ще карат мерцедеси? И кой ще бърка бетон? Разбира се, трябва да има диференциация на дохода, но всеки, който участва в създаването на продукта, заслужава да е достойно заплатен. Не е редно тези на бетона да няма какво да ядат.
    Относно некадърния и мързелив безработен внук на баба Пена. При 3-4% безработица мога да се съглася, че не работи, който не иска. Но при официална безработица 12-13% (реална сигурно 40), смятам, че обществото ни има проблем и много хора не успяват да се развият не по собствена вина. Друга тема е дали тази безработица не се поддържа изкуствено от заинтересованите, че да им работим за без пари. Хората в Африка работят за 1-2 долара дневно - какво, те по-некадърни и мързеливи от нас ли са? Или корпорациите поддържат там изостаналост изкуствено. Отделно не вземаме предвид и фактори като потекло, финансова възможност на семейството да даде образование на детето си, връзки и късмет. Все неща, които не зависят само от човека. Така че нека ако някой няма работа - да опитаме да му помогнем да се интегрира на пазара на труда. Който не иска, ще си проличи.
    Относно плосък или прогресивен данък - в САЩ регистрират огромен икономически растеж, когато почват да облагат с 90% доходи над не знам си колко милиона годишно. Първо - богатият пести голяма част от дохда си, а като ги дадем на бедните - те потребяват, това вдига търсенето от там икономиката. Второ - Иванов като знае, че ще му обложат дивидента с 90%, няма да тегли пари от фирмата си и да си купува яхта, а ще реинвестира парите в разширяване на бизнеса и нови работни места. (поне на теория, при ефективен контрол).

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много от нещата, които си казал са верни, но тълкуването им не е съвсем правилно.

      Изтриване
  23. Благодаря на всички за участието в дискусията и изказаните мнения. Напомням, че всеки има право на такова, стига то да не бъде натрапвано със сила на околните. Смятам, че на практика чухме всички гледни точки.
    Ето защо мисля, че по-нататъшни коментари само ще създадат излишно напрежение между читателите на блога и по тази причина заключвам статията за коментиране.
    Още веднъж ви благодаря за активното отношение.

    ОтговорИзтриване
  24. Ицо:

    Тимуре, много те моля, сподели защо според теб мажоритарна изборна система и двукамарен парламент ще променят нещата? Мислил съм по този въпрос и не се чувствам компетентен, Наистина ще се радвам да кажеш повече по темата.

    ОтговорИзтриване
  25. " Един от големите нерешени проблеми в комунистическата доктрина е точно казусът с човешката алчност, завистта, глупостта, също и с манталитета "Не е важно на мен да ми е добре, а на Вуте да му изгори плевнята" и като цяло с гамата отрицателни черти, които се проявяват у някои хора. "
    това някой прочете ли го?!?разбра ли го?!?май ,никой не се и замислил...

    ОтговорИзтриване
  26. За мен всички системи и религии са измислени от едни човечета /трудно ми е да ги нарека хора/предвид интелигентните хора които четат тук,знам,че се сещате кои са тези!Фразите"разделяй и владей"и"Дайте ми да печатам парите на една държава и не ме интересува какви са и законите"са много интересни и показателни!Специално за нашата родина България и Българите са подготвени зловещи планове и те не са от вчера,в години са хиляди!Като видяха,че не могат да ни унищожат чрез войни и циклични битки се заеха чрез друг изпипан начин /много вече държави са на тезгяха от този вторият начин напр. Гърция,САЩ и много други/чрез дългове!!!В момента нас ни управляват най големите врагове на България!!!Това не са Българи,няма ни един сред тях!И ето защо!"Вече няколко хиляди години продължава трансепохалният процес за закаляване,отглеждане и селектиране на Българите при условия на границата на издръжливостта,които провеждат Българските Богове/спомнете си спонтанната фраза"Господ е Българин"/-Демиурзи със своите генетични деца-Българите от ДУЛО,подготвяйки ни за универсален разсад/прави ли ви впечатление,че има много Българки женени за чужденци и много малко Българи женени за чужденки/,духовни водачи ,интелектуален интелектуален и управленчески елит на всички племена и народи !! !/както преди хиляди,хиляди години/Този процес вече завърши./21.12.2012г/Следва рекапитулация и отчитането на резултатите,като първият етап за това е просвещаването и освестяването на Българите!!!" това писание не е мое прочетох го някъде из нета,но сега не мога да го намеря да ви кажа кой го е написал но ми се струва ,че е вярно!Защото дълго мислих върху тези две изречения"...И твойто име кат мълвяха умираха без страх" и "Най охраняваната зона на една държава е нейната ИСТОРИЯ"

    ОтговорИзтриване

За мен

Моята снимка
Смятам се за човек, който има какво да сподели с другите...Дали е така, преценете сами. За връзка с автора: timurcommandos@yahoo.com Едно мое интервю може да намерите на адрес: http://kadebg.com/timur-i-negovite-komandosi/