четвъртък, 10 ноември 2011 г.

Бойният петел на княза


Много пъти са ме питали каква е технологията на изграждане на един успешен ръководител, който да бъде полезен на компанията си (това официално) и който да умее да печели кариерни битки и бързо да се издига в йерархията (скритият подтекст на въпроса). За да не обяснявам на всекиго поотделно, ще го направя тук.

…Веднъж един княз получил престижен подарък – боен петел. Владетелят много се зарадвал и наредил да намерят най-добрия специалист, който чрез обучение на направи от птицата непобедима бойна машина. Скоро човекът бил доведен, князът му обещал богато възнаграждение, оня кимнал, взел петела под мишница и си тръгнал.

Минал месец, през който князът всеки ден си представял как неговият боец излиза и побеждава, както символ на мощта на владетеля, пред която нищо не може да устои… И накрая наредил да повикат специалиста да докладва как вървят тренировките.
– А, петелът ли – свил рамене учителят – Има бъдеще в него, личи си добрата наследственост. Обаче…
– Какво? – подскочил князът.
– Абе няма елементарни умения да се бие. Той напада, другият петел отскача и го кълве по гърба. Трябва първо да научи техниката на боя.
– Е, щом трябва, давай… - въздъхнал князът и го отпратил.

След още един месец специалистът отново стоял пред владетеля:
- Как сме сега с техниката? – попитал князът – Понеже планирам наскоро едно празненство и искам да покажа как моят петел…
- С техниката е много добре – не позволява на другите да го докоснат. Но…
- Какво има сега?
- Страхливичък е. Знае какво трябва да прави, но не може да се реши. И от техниката му – полза никаква.
- Ами научи го тогава и след месец пак ела, че вече нямам търпение да..

В уреченото време специалистът се явил в двореца.
- Смел ли ми е вече петелът? – сурово попитал князът – Мога ли да го пускам да се бие?
- Абе… Не бих препоръчал на Ваша светлост. Смел е, дума няма, но е безразсъден – щом някои го провокира – дори и без да иска – той се нахвърля да се бие на живот и смърт. А понеже провокатори има винаги – няма да изкара дълго… Липсва му уравновесеност, баланс на психиката.
- Добре де – върви там да го … балансираш, щом така трябва. Но да знаеш – това е последната отсрочка. Други няма да има.
Специалистът се поклонил и си тръгнал.

След месец той отново бил пред владетеля.
- Надявам се, че този път ми носиш добри новини – започнал малко заплашително князът – Готов ли е петелът ми за бой?
- По принцип – да – кимнал специалистът – Владее техниката на боя, не се колебае да я прилага, не се поддава на провокации…Обаче има един малък проблем.
- Е, ти май ми се подиграваш…? – гласът на княза изобщо не звучал уравновесено – Какъв е проблемът сега?
- Ами, как да ви кажа, Ваша светлост – започнал неуверено специалистът – Пуснах петела сред най-добрите други бойци. Той започна да се разхожда спокойно, а другите просто се отстраняваха от пътя му.
Проблемът е, че сега не можем да намерим никого, който да е съгласен да се бие с него….

Тоест – за да изградим успешен ръководител, ние трябва да минем през следните етапи:
1. Да го научим да ръководи – да овладее специфичните техники, чрез които може да накара хората за изпълняват нарежданията му. Те са твърде много, за да ги коментирам тук, но могат да се научат. Освен това да го обучим на общите компетенции, необходими са съответния бизнес.
2. Да го направим достатъчно смел и решителен, за да не се колебае да прилага наученото.
3. Да оформим у него уравновесеност и баланс на емоциите – за да свикне първо да анализира, а после да действа.

Това е, друго няма. Надявам се сте обърнали внимание, че изграждането на ръководител минава през определени етапи и всеки от тях изисква съответното време и целенасочена работа с човека. Началник можеш да станеш от днес за утре, успешен ръководител – не.
А това не е краят, понеже от няколко успешни ръководители на дадено ниво на следващото се издига само един от тях – този, който умее да води кариерни битки. И колкото и странно да звучи на пръв поглед , историята с бойния петел на княза често се повтаря и в живота – виждайки истински боец, конкурентите му доброволно се отстраняват от пътя му нагоре в йерархията. А съдбата на този, който не успее да се „дръпне” навреме, служи за поука на останалите. Но с течение на времето подобни авантюристи, желаещи да провокират гнева на професионалиста, стават все по-малко.

Успех!

13 коментара:

  1. Браво Тимуре, много хубава история :)

    А да ти поставя един такъв въпрос за разликата между лидера и ръководителя. Добре, казваш, всеки може да се научи да ръководи. Съгласна съм. Не може обаче да се научиш да си лидер.

    Идеалното съчетание естествено е да имаш ръководител с вродени лидерски качества.

    Какво правим обаче в случая, в който имаш един добър ръководител, а директно под него - един силен лидер. Това добра ситуация ли е за екипа или лоша? А за фирмата?

    Аз лично мисля, че това е по-скоро бомба със закъснител, но много искам да чуя твоята оценка.

    ОтговорИзтриване
  2. Бих посъветвала Негово Височество да задържи дресьора, защото най-вероятно след още месец самочувствието на петела ще е толкова високо, че и самият крал няма да може да го изкара на бой.

    Благодаря за историята, има какво да ни научи - не само за изграждането на лидерски качестА.

    С. Митвичина

    ОтговорИзтриване
  3. Интересно и дълго чакано четиво. Благодаря. =)

    ОтговорИзтриване
  4. Рая: Дали подобна комбинация е успешна за фирмата, зависи от две неща:
    1. Ръководителят да е добър психолог и достатъчно решителен.
    2. Лидерът да е благоразумен.

    Както обясних в една от частите на Manager's Survival Guide, единственото, което не може да се прости на подчинен, е да ви отправя публични предизвикателства и да оспорва властта,авторитета и компетенциите ви (предполага се, че никой не е толова луд да работи скрито срещу вас, един добър ръководител засича веднага подобен човек и се освобождава от него). Тоест, ако лидерството не засяга интересите на ръководителя, няма проблем. Ако засяга - има - и тук зависи от личните качества на двамата и най-вече от решителността на ръководителя.
    Лидер не означава задължително troublemaker, ако двайката е умна, ръководителят ще остави за себе си реалната власт, но ще позволи на лидера да гъделичка егото си. Впрочем, все пак е желателно подобни лидери да бъдат подменяни през няколко години, понеже рано или късно ще посегнат към властта. В случая дори и успешната комбинация не е устойчива във времето.

    ОтговорИзтриване
  5. Не разбрах какво е лидер - подчинен с вкус към кариеризъм?

    ОтговорИзтриване
  6. Окей, Тимуре, и аз в тази насока мислех :)

    А възможно ли е лидерът да се "култивира", малко да се овладее от ръководителя? Защото пък той може да си е свестен служител, и просто да го махнем - ? И с какво ще обясниш решението си пред ръководството - "много й/му знае устата" :)) ?

    Ти като ръководител какво би направил, ако на интервю най-добрия ти кандидат е с лидерски качества? Би ли го взел?

    ОтговорИзтриване
  7. "Това добра ситуация ли е за екипа или лоша?"

    Рая, според мен е много добра, макар че ...зависи лидера и ръководителя в какви взаимоотношения са и йерархично как са :) А това зависи от ... сещаш се на къде бия :)

    ОтговорИзтриване
  8. Тимуре, това е така, в случай, че лидерът е подчинен на ръководителя. Ами ако е обратното- лидер и ръководител (да кажем в обрано съотношение, т.е. че и лидерът е ръководител). И двата са под шапкана на лицето Х, да кажем :-Р Тук има две хипоези
    -двата да са в един екип и да са равнопоставени
    -двата да са в един екип и да не са равнопоставени
    Тук отново има две хипотези:
    -лидерът да е ръководител на ръководителя, т.е. сам да е ръководител и
    -ръководителят да ръководител на лидера :)))

    Леле, стана мазило :)

    ОтговорИзтриване
  9. "Ако на интервю най-добрия ти кандидат е с лидерски качества? Би ли го взел? "

    Аз бих =)

    ОтговорИзтриване
  10. "Ако на интервю най-добрия ти кандидат е с лидерски качества? Би ли го взел? "

    Ще се повторя - да, ако е благоразумен. И ако позицията изисква лидерски качества, т.е. при сравнително силно изявена йерархичност на структурата.

    За да не се впускам в дълги обяснения, ще кажа, че класически пример е един футболен отбор. Треньорът е ръководител, капитанът на отбора - лидер. Вижте водещите клубове в света и ще разберете какво се случва при различните комбинации.

    Но има една много важна разлика - ръководителят носи отговорност за резултатите на други хора, а лидерът - не (или далеч по-малка). Без отчитането на тази разлика няма да разберете нищо.

    ОтговорИзтриване
  11. Хм, много важна точка отбеляза, Тимуре - че лидерът често носи по-малка или никаква отговорност. Не бях се замисляла досега.

    Много благодаря за отговора - на теб и на Марина :)

    ОтговорИзтриване
  12. Това за отговорността и на мен ми обягна, може би защото в един по-малък екип, който не се състезава с други екипи, се набляга повече на ... не мога да немря точната дума, да кажем на личната отговорност за изпълнението и за качеството на определена работа. И въпреки това не е всяка коза засвой крак ами си е екипна работа. Всеки си има периметър, за който да отговаря. В този ред на мисли ръководителя гледа общата картина и всички резултати, но вътре в екипът не е като да няма разслоение между колегите.
    Проблемът е, че почти всички са лидери :) Цяло чудо е, че работят заедно без да е възникнало сериозно търкане. Ама пък клиентите така стават много послушни, което си е предимство :D

    ОтговорИзтриване
  13. Може да няма естествени врагове, но да умре от автоимунно заболяване. Трябва да е хитър като лисица, за да не падне в капана на собствената си психика. Знаеш, чел си ги: нарцисизъм, наполеонов комплекс и др. опасни психични отклонения.
    Големият капацитет трябва да бъде поставен в конкурентна среда. Трябва да му се намери враг.

    ОтговорИзтриване

За мен

Моята снимка
Смятам се за човек, който има какво да сподели с другите...Дали е така, преценете сами. За връзка с автора: timurcommandos@yahoo.com Едно мое интервю може да намерите на адрес: http://kadebg.com/timur-i-negovite-komandosi/