четвъртък, 1 април 2010 г.

Деца играят вън...

Топла пролетна вечер е, аз пуша на балкона и чакам да стане време за новините. А долу, между блоковете, играят деца – и нали знаете, те обичат да се делят да всякакви там банди... Та пуша аз и ги гледам.
Впрочем, всяка банда си има главатар и членовете й са получили прозвището си от неговото име.

Най – голяма и силна е бандата на Янко. Те така и се наричат – „янки”. Добри момчета са, макар и малко наивни. Обичат да защитават по-слабите. Например, ако сутрин хулигани нападнат някое дете, за да му вземат парите за закуска, янките веднага се намесват и ги прогонват. После потупват спасения по рамото и му обясняват, че не може така – трябва да почерпи, че се е отървал. Детето смутено обяснява, че няма толкова пари (янките хич не са малко на брой), но те го успокояват, че ще му дадат назаем, а то после ще им ги върне с лихвите. И остави, че почерпката излиза доста повече от спасената сума, ами и понякога човек пораства, а още не е успял да изплати всичко.
Както казах, янките са доста наивни и вярват, че имат мисия да спасяват. Това понякога плаши дори повече от нападенията на хулиганите.

Втората по сила банда е тази на Руси. Викат им „русите”, естествено, макар че повечето са чернооки. За щастие, те вече не спасяват – и добре, че иначе ще ни дойде малко в повече. Впрочем, на Руси дядо му наистина е бил герой и е спасил нещо много важно, но вече доста хора не помнят какво точно. Обаче Руси и хората му много държат всеки да ги уважава заради този дядо, на когото дори вече не помнят името. И ние обикновено ги поздравяваме, понеже веднъж бяха затворили крана на тръбата на парното към блока и без малко щяхме да умрем от студ.
Иначе и те са добри момчета – сядат вечер на пейките, отварят бутилка водка и вадят китарите – и са щастливи.

Има и няколко стари банди, които са се обединили в някакъв си техен съюз и набрали малко кураж, се зъбят ту на янките, то на русите. Проблемът е обаче, че хем не могат да се разберат кой да командва, хем приемат когото им падне. Поради това съюзът им е повече на думи и когато веднъж хората на Яни затвориха пътеката между блоковете, та членовете на бандата на Ганьо клечаха като кучета и се чудеха откъде да заобиколят - те само свиха рамене и обясниха, че не са мешере и онези двете групи да се оправят сами. То добре че ганьовците са свикнали да отстъпват, че иначе щеше да стане една... като на футболен мач.

Обаче – деца, какво да ги правиш? Мислят се за възрастни. Ето, веднъж една малка банда, на Слобо, си направи някаква къщичка до блока. Обаче главатарят им набил едно дете, понеже било от малцинствата. Дали го е бил точно за това или за нещо друго и бил ли го е изобщо – не се разбра добре. Но янките дойдоха, събориха къщичката (която бандата строи цял месец) и опънаха ушите на Слобо. И после изобщо не разбраха защо останалите членове на бандата ги гледаха намръщено и не ги почерпиха с един бонбон даже. Накрая решиха, че онези просто не знаят какво е „мисия” и им доразсипаха къщичката – та белким разберат.

Впрочем, членовете на бандата на Слобо живеят в блок „Балкан” – да не дава господ никому. Там са и ганьовците, и на Яни хората, които много обичат да обяснават на всеки, който поиска да ги слуша, че „демокрация” било да лежиш по цял по гръб, да не правиш нищо и друг да те храни. Ако някой се усъмни в думите им, подчертават, че именно те са измислили думата и затова най-добре знаят с каква точно цел. Впрочем, на хората вече не им се спори.

В същия блок живеят и на Мако хората – макетата – които не искат да имат нищо общо с която и да било друга банда, но когато ги подгони някой, молят за помощ всички. А ги гонят често, понеже се броят на пръстите на едната ръка и са куражлии главно в песните си.

Там са и членовете на бандата на Румен (викаме им "руменци" или дори "румънци", които по едно време здраво я бяха закъсали, но се усетиха овреме и набиха тогавашния си предводител – Никито. След това вече всеки следващ главатар има едно наум и не стига до крайности.

И част от хората на Осман живеят в блок „Балкан”, но те пък са малко особени – искат да ги приемат в онази, съюзената банда, обаче с техните си табиети. И се сърдят когато някой им каже, че няма как да стане.

...Допушвам цигарата, понеже е време да се прибирам да гледам новините. По телевизията дават сериозни работи – тоя го гръмнали, оная си сложила силикон – и аз да науча нещо важно. А то тук на балкона – детска им работа...

Все се чудя кога накрая ще порастнат.

1 коментар:

  1. Всички ще си отдъхнем, ако бандата на Янко се сафиряса малко :) Ама няма да стане, защото никой не смее да им каже нищо, включително бандата на Руси, която май почива на стара слава и която май понякога не може да се справи със собствените си членове.

    Това са чисто лаишките ми впечатления де.

    ОтговорИзтриване

За мен

Моята снимка
Смятам се за човек, който има какво да сподели с другите...Дали е така, преценете сами. За връзка с автора: timurcommandos@yahoo.com Едно мое интервю може да намерите на адрес: http://kadebg.com/timur-i-negovite-komandosi/