вторник, 16 октомври 2012 г.

Онова блато там...

Бай Иван купи къщата малко след като се пенсионира – цял живот беше старшина и сега изведнъж му се доработи. Предишният собственик бързаше да заминава с еднопосочен билет за Испания и затова продаде всичко в комплект – къщата, двора и дори животните в него.

..Бай Иван постегна постройката, почисти двора от бурени, подкастри храстите, като остави само един, зад който да се крие понякога – разбираше, че трябва да мине известно време, докато отвикне. Смяташе да свърши с ремонтите до края на есента, а после някакси да предума жена си да се преселят окончателно на село.

Докато пиеше вечерта уморен ракията си пред телевизора, той отново се сети за недовършената конструкция на покрива. Предишният собственик смятал да сложи соларен панел, но не успял и сега железата грозно стърчаха към небето. А по телевизията споменаха някакво блато, което било толкова скъпо, че… Бай Иван зацъка с език, после си сипа още една ракия и…

…Някой го клъвна по рамото и той се събуди. Видя на масата голям червен петел – оня същия, който през деня се разхождаше по двора. Сега обаче гледаше напрегнато:
- Шефе, кога ще монтираш солара…?

Бай Иван се надигна.
– Когато и ако реша! На теб какво ти влиза в работата?
– А-а, не така – наду се обидено петелът и заприлича малко на пуяк – Не живееш сам тук, а и времето на полицейските методи отмина - нали вече си пенсионер? Тези неща стават само с допитване.
– Тебе ли да питам бе – разсмя се Бай Иван – Ей сега като те сложа в тавата със зеле…
Петелът го погледна тревожно, а после напомни, че Европа ни гледа. А що се отнасяло до референдума – как кого? Магарето, кучето, прасето, овцете… цялото население на двора, така да се каже.
Изведнъж Бай Иван го напуши смях, той скочи, облече якето и предложи да започнат веднага. Петелът важно кимна.

- Аз съм „за” – обясни магарето – Съседът има солар, ние да не сме нещо по-долу от него? Пък и осветлението ще е без пари – да си правим по цяла нощ купони с магарицата на комшиите…

- Категорично „за” – излая кучето – Нали ще има и парно? Откога чакам да ми сложат един радиатор в колибата, че зимата нещо… А лятото – климатик. Петльо, ти нали така обеща?

- Подкрепяме – изблеяха овцете – То на нас парно не ни трябва, но пък ще има лампи, ще е светло и ако случайно дойде вълкът да ни изяде, Шаро ще го види навреме и ще го сдави. Нали?

- Определено – кимна кучето, макар веднъж да му се бе сторило, че надушва вълк и за всеки случай се кри три дни в колибата.

- А освен това за пръв път изобщо ни питат за нещо – продължиха овцете – Иначе само – доене, стрижене и накрая – големия нож. Да е жив и здрав Петльо, дето мисли за нас…

- Абе честно казано – колебая се – поклати глава прасето – и със солар, и без него – все същата кочина ще е наоколо…Но тоя червения до теб спомена, че ако не сложим нещо на тях, железата били идеални за сушене на свинска луканка, та мисля да не рискувам…

- Глас народен, глас божи! – обобщи петелът.

Бай Иван се почеса по главата, а после внезапно изкрещя „А КОЙ ЩЕ ПЛАЩА?” и … се събуди, този път – наистина. По телевизията продължаваха да говорят за онова блато, което…

„Е затова тия никога няма да станат хора – нямат капка акъл” – помисли си Бай Иван, а после си спомни как тази сутрин Стоян Американецът му бе обяснил всичко – за соларите трябва слънце, а то изгрява от изток, току виж някой го поканил да изпият по една водка…и цялата инвестиция отива на вятъра.

А на човека синът му учи в Щатите и там много ги разбират тези работи – и винаги са готови да помогнат със съвет.

12 коментара:

  1. "- Абе честно казано – колебая се – поклати глава прасето – и със солар, и без него – все същата кочина ще е наоколо…Но тоя червения до теб спомена, че ако не сложим нещо на тях, железата били идеални за сушене на свинска луканка, та мисля да не рискувам…"

    Цалото разказче е добро, но това, което цитирах, си остава основен акцент за мен. =)

    ОтговорИзтриване
  2. малко не съм съгласен. американците никога не съветват и безплатно и безкористно.

    освен това аргумента че като е кочнина не ни трябва солар е глупав. като е кочина дай да не променяме нищо?

    ОтговорИзтриване
  3. За прасето всичко е кочина. То не избира соларът, а избира подчинението. И да му бяха обещали храна, пак би се навило да е в "За солар", дори да не получи нищо от обещаното. В случай, че му се каже да се пише против солара, то ще се подчини точно по същата причина, поради която би било и "За солар". Ще се подчини каквото и да му се каже. Срещу едните голи обещания в замяна. По-точно- ще се подчини срещу нищо.

    Прасето няма собствено мнение и за него светът е кочина. Ако ще се променя нещо, трябва да се започне от промяна на прасето, след това да се премине през промяна на кочината и когато се приключи, да се помисли за солар.Всякакви промени в друга последователност са обречени на провал.

    Само че е неизгоден вариант едно прасе да има претенции какво получава и да държи такава сметка. И затова прасето ще си остане подчинено, а няма да стане примерно на див и опасен глиган, готов да се себеотстоява.

    Прасето ще си се радва на кочинката си такава, каквато тя е. И ще вика в ползу за всеки, който поддържа прасешкия му живот в познатата му прасешка форма, включваща валяне в нечистотии и храна до пръсване. Ще я кара така до тогава, докато собственикът на прасето не го превърне в луканка или друг вид манджа. След това няма да му пука за каквото и да било, по разбираеми причини.

    ОтговорИзтриване
  4. Боянова18 октомври 2012, 21:59:
    Невероятно точен анализ на скрития смисъл. Само мога да добавя опасението си, че човекът, на когото отговаряш, просто не е сванал иронията в текста и го приема буквално.

    ОтговорИзтриване
  5. "просто не е сванал иронията в текста и го приема буквално."

    И аз така предположих, Тимуре, затова реших да се аргументирам по-подробно. =)

    ОтговорИзтриване
  6. Прасето не е главният герой, психоанализата му не разкрива основната идея на разказа, но ти не казваш нищо...Виждаме, че не си недоволен.

    ОтговорИзтриване
  7. Аз съм уточнила, че целият разказ ми е харесал, но прасето е акцент за мен. Затова до този момент се обсъжда прасето като елемент. Би ми било интересно и друг елемент да се обсъжда, стига и Тимур да няма против, а и да има желаещи да правят такъв анализ.

    ОтговорИзтриване
  8. "Ако ще се променя нещо, трябва да се започне от промяна на прасето, след това да се премине през промяна на кочината и когато се приключи, да се помисли за солар. Всякакви промени в друга последователност са обречени на провал."

    Много съм "за" че всяка е най-добре да започне с човека от огледалото. Но с второто изречение изобщо не съм съгласен. Защо да не са възможни промени в друга последователност?

    Нима няма достатъчно изследвания за това как средата влияе на индивида? Или пък да нямаме убийствено много примери покрай себе си как хората се променят от една ситуация до друга? И не говоря за анекдоти от сорта на това как циканите от наше село се променят когато отидат да живеят и работят в германия (а те го правят), а за стотиците примери в тази посока. И както и за примерите в обратната посока.

    И изобщо всяко изказване казано по толкова авторитарен начин силно ме притеснява, най-малкото защото намирисва на авторитаризъм - "аз знам, а ти не".

    ОтговорИзтриване
  9. Категоричността ми идва в резултат на прочита на Вазов, който всички знаем кога е творил. Та Вазов описва как отракан политик учи млад такъв на тарикатлъци:

    "- Прави, както правят всички практични хора: обещавай, обещавай на населението, но не постигването на политически идеали, не защита на интересите на страната и на либералните й учреждения - това са работи, които нито се ядат, нито се пият - а - направа на пътищата му, намалението на данъка му, изпъждането на вякой ненавистен нему чиновник; обещавай помощ за училищата му и спечелване на съдбата му, ако я има в съдилището. Тия са най-чувствителните струни и върху тях трябва да биеш, ако искаш сигурно да влезеш в "хамама". Ти можеш да не изпълниш ни едно обещание, но доста е, че си ги дал."

    Е, та от време уно далеееечно Вазово (а всъщност - още от преди Вазов), та до ден днешен, това т.нар. "прасе", дето може да му се обещава, а нито едно обещание да не се изпълни и това му е достатъчно, за да прави точно каквото му казват отгоре "свише", колко ситуации и колко свят е видяло, но да се е променило? Не, нали?

    Страшно е, че от 1890г., когато Вазов е написал "Кандидат за хамама", част от който цитирам, та и днес, то написаното от Вазов е все така актуално! Затова твърдя, че според мен промяната следва да е по реда- прасето, кочината и накрая соларът и че в никой друг ред няма да се получи. Не е до знание. До осъзнаване на горчиви истини за манталитета е.

    ОтговорИзтриване
  10. Промяната не може да дойде от осъзнаването на прасето. То знае, че е такова. Решаваш философски въпрос за морала, когато се занимаваш с този проблем. Това се случва само в университетските среди. Там се говори за морал. В политиката се решават прагматични задачи. Всяка партия търси спонсор, за да съществува, след това лобира за него. Спомнете си кръговете от фирми, които поддържат БСП и някои закони, които те предложиха. Спомнете си дебатите за данъци и такси на някои отрасли в икономиката. Прасета винаги ще има. Системата е такава - самоиздръжка на партиите, борба за оцеляване на малките партии, борба на интереси, борба за територия, борба за влияние в определени смесени райони. И всичко това е заради...келепира.
    Какво се е променило, че сега да е различно...
    Трябва да се смени системата за издръжка на партиите, да се приемат някои ограничителни закони, някои рестриктивни наредби и ще станат нещата. Кой има интерес да променя системата? Не този, който може.

    ОтговорИзтриване
  11. Мислех да пиша по-обсотен отговор, но човека преди мен ме изпревари.

    Една от точките обаче не е засегната. И тя е, че е работа на прасето да следи за поетите обещания и да подсеща бай Иван.

    БТВ така става:
    - и у нас
    - и по света

    ОтговорИзтриване
  12. ОПРОВЕРЖЕНИЕ:
    Не е вярно, че всички политици у нас се продават! Някои вече са продадени!

    ОтговорИзтриване

За мен

Моята снимка
Смятам се за човек, който има какво да сподели с другите...Дали е така, преценете сами. За връзка с автора: timurcommandos@yahoo.com Едно мое интервю може да намерите на адрес: http://kadebg.com/timur-i-negovite-komandosi/